Israelin nytkyttelijät. Valtio pienryhmän liekanarussa?

Muslimit ovat saaneet kohdata pilkkaa kummallisista uskonnollisista tavoistaan.  Mm. pyllistelyn näköistä rukoilemista on kummeksuttu.  Samaten on paheksuttu naisen alisteista asemaa.

Mutta on kummastelemista Israelinkin asukkaissa.  Ääriortodoksijuutalaisten pukeutuminen on melko outoa.  Lisäksi heillä on omituinen tapa nytkytellä itseään.  Nyt kun France24:stä tulee paljon ohjelmaa Israelista ja Palestiinasta, joutuu ihan väkisinkin kiinnittämään huomiota outoon käytökseen.  Vaikuttaa aivan kuin nämä kärsisivät epileptisista kohtauksista.

Mutta ei mennä ulkoisiin muotoihin.  Sisäinen kauneushan se on tärkeintä.  Mutta kun ei sekään oikein tunnu olevan kunnossa.  Naisen asema taitaa olla yhtä alisteinen kuin islamissakin.

Vanha testamentti jota kai hyvinkin kirjaimellisesti noudatetaan, ei taida olla yhtään täysipäisempi kuin koraani.

Jos olen oikein ymmärtänyt, ääriortodoksijuutalaisilla ei taida olla erityisen helliä tunteita muslimeja kohtaan.  Että sikäli puntit menee tasan, ei ainoastaan muslimeja voi syyttää vihamielisyydestä kilpailevaa uskontoa kohtaan.  Taitaa olla heillä myös kova näkemys maan omistuksesta.  Tietääkseni äärijuutalaisilla elää vahva halu räjäyttää moskeija pyhältä vuorelta ja pistää tilalle synagooga.

Jo kouluikäisiä opetetaan vihaamaan muslimeja ja odottamaan synagoogan rakentamista Kalliovuorelle.  Tästä on katkelmia youtubessa.  Muutenhan koulusivistys jää hyvin vaatimattomaksi kun aika menee tooran tutkimisessa.

Tavalliset israelilaiset ovat jokseenkin kyllääntyneitä äärijuutalaisiin, kun nämä vahtivat mm. sapatin noudattamista keppien kanssa.  Myös päälle sylkeminen kuuluu käyttäytymiseen, mikäli jotain heidän mielestään halveksuttavaa esiintyy.

Asepalvelus

Ääriortodoksijuutalaiset on vapautettu asepalveluksesta.  Mikä voi olla ihan hyvä juttu, uskaltaako näille hulluille asetta antaakaan.

Asenteet on kyllä muuttumassa, on paineita siihen että vapautuksesta luovuttaisiin.  Äärirabbi jo ehti uhata että siinä tapauksessa muutetaan pois Israelista.  Ettei se pyhä maa niin tärkeä olisikaan?

Suljettu yhteisö

Saksassa asuva Deborah Feldman on ääriortodoksijuutalaisesta perheestä ja karannut uskonyhteisöstään.  Se mitä hän on kertonut, tuntuisi samantapaiselta kuin mitä on sanottu laestadiolaisten keskuudessa harjoitettavan, eli uskonyhteisön jäsenien kontrollia ja henkilökohtaisen elämän rajoittamista.  Kuitenkin numeroa rajumpana.  Deborah Feldman väittää uskonyhteisössä tapahtuneen jopa murhan joka on salattu.  Ehkä niitä tyttöjä putoilee muiltakin kuin muslimien parvekkeilta.

Merkitys

Netanjahun hallituksessa on kaksikin ministeriä jotka edustavat tätä suuntausta.  Tähän asti Israelin valtio ei ole halunnut puuttua näiden toimiin vaan päinvastoin suojellut äärijuutalaisia niiden mennessä haastamaan riitaa ja tuhoamaan palestiinalaisten viljelyksiä.

Arvelisin että ainakaan niin kauan kun Netanjahun hallitus pysyy kasassa, mitään järkeviä toimia on turha odottaa Israelin hallitukselta.  Tämä on sikäli ikävää, että ei ole ollenkaan varmaa, tukeeko Israelin äänestäjäkunta ollenkaan nyt tehtäviä toimia.  Tässä ainakin minä näen kaksi vaaraa.  Gazasta saattaa tulla Haitin tapainen romahtanut yhteiskunta joka ei ole enää hallittavissa.  Toisaalta useat israelilaiset ymmärtävät että edelleen jatkuvat kovat toimet johtavat siihen että Israelia tullaan jatkossa pitämään sivistyneiden kansakuntien joukossa hylkiönä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu