Israelin oligarkit ja muut venäläiset. Vaikutusta eettisiin asenteisiin?

Israeliin on haluttu vahva juutalaisväestö ja se on saatu pitkälti Neuvostoliitosta.

Väestönvaihto on saatu aikaan tuottamalla juutalaisia paikalle ja ajamalla palestiinalaisia pois mailtaan.  Eikä aina edes juutalaisia sillä muutkin ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta pystyä poistumaan Neuvostoliitosta.  Sopivalla rahatukolla Neuvostoliitossa on saanut itsensä rekisteröityä juutalaiseksi ja niin on esim. rikollisille avautunut mahdollisuus päästä paremmille markkinoille.  Juutalaisuus kun on viime kädessä vain uskonto.

Jo 1980-luvulla saatiin aikaan laaja väestönsiirto-ohjelma jolla juutalaisväestöä siirrettiin Neuvostoliitosta Israeliin.

Kyseessä oli win-win kauppa, sillä Neuvostoliitto on pohjimmaltaan antisemitistinen maa ja olivat ihan iloisia kun pääsivät semiittisestä väestöstään.  Viulut väestönsiirrosta maksoi Yhdysvaltain juutalaisyhteisö.

Tietysti jo tätä ennen väestöä oli siirtynyt Saksan suunnasta keskitysleirien porttien auettua ja pakkotöiden loputtua.  Näistä vapautuneista Israeliin muuttaneista iso osa oli Neuvostoliitosta kotoisin olevia.  Ja osa Euroopan juutalaisista oli vanhoja pakolaisia jotka olivat lähteneet jo aikaisemmin pakoon Venäjän pogromeja.

Oligarkit

Neuvostoliiton romahdettua syntyi nopeaan oligarkkien luokka.  Arto Tuomisen kirjan mukaan alkuperäiset Venäjän oligarkit olivat kaikki, yhtä lukuun ottamatta, juutalaisia.

Liiketoimien sujuvoittamiseksi länsimainen passi on ollut hyvä hankkia ja oligarkit ovat tyypillisesti hankkineet Israelin passin, joka on ollut helppo saada jos on edustanut oikeaa uskontoa.

Seuraus

Joten Israelissa on vahva venäläisperäinen väestö.  Knessetissä neljännes edustajista on venäläistaustaisia.

Hyvä heille.  Myös talouselämässä, yhtä hyvin kuin politiikassa, luulisi varallisuuden perusteella oligarkeilla olevan vaikutusvaltaa.

Putinin aloitettua oligarkkikunnan siivouksen on toki tapahtunut muutoksia.  Alkuperäiset oligarkit ovat vaihtuneet voimaministeriöiden päälliköihin, mutta vain osittain.  Vaikkapa Roman Abramovitsh on yksi alkuperäisistä oligarkeista ja Putinin taskussa (muunlaisia oligarkkeja ei enää olekaan) ja tosiaankin Israelin kansalainen.

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää että Israelissa ei ole ihmeemmin kuulunut arvostelua Venäjän toimista, Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan.

Israel ainakin alussa kieltäytyi myymästä sotamateriaalia Ukrainaan.

Herrakansan asenteet

Minä näen (tai kuvittelen) että Israelin ja Venäjän asenteissa samaa.  Kaikki ovat samanarvoisia mutta toiset ovat samanarvoisempia kuin toiset.  Uskonto määrittää Israelissa paremmuuden vaikka kyse on maasta jonka väestöstä suurin osa on sekulaarista, uskonnotonta.

Ukraina ei ole maa eikä Palestiina ole maa.

Spekulaatio

Kun venäläiset sodankäyntitavat hiukan poikkeavat länsimaisista, niin mieleen tulee, voisiko olla niin että venäläisiä sodankäyntitapoja käytetään myös palestiinalaisia vastaan käytävässä taistelussa?

Ettei kysymys olisikaan maailman eettisimmästä armeijasta vaan kysymys olisi vaan ihan tavallisesta neuvostosumutuksesta, missä musta todistellaan valkoiseksi ja sodankäyntitavat ovat itse asiassa samoja kuin vaikkapa Butshassa käytetyt?

Moshe Dayan nimitti Israelin suhtautumista konflikteihin hullun koiran taktiikaksi.  Hyvä kuvailu, kenties se nimitys sopisi kuvailemaan Venäjänkin sodankäyntitaktiikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu