Jatketaan nopeita johtopäätöksiä: Polttakaa hiiltä! Estetään ilmaston kylmeneminen

Vanha nopea johtopäätös

Tunnettu, vanha ja yleisesti hyäksytty nopea johtopäätös on, että samaan aikaan kun ihmiskunta on lisännyt fossiilisten polttoaineiden tupruttamista, on tapahtunut ilmaston lämpenemistä.   Joten näiden välillä on selvä yhteys, ihminen on aiheuttanut ilmaston lämpenemisen (nykyään puhutaan jo kuumenemisesta, kriisistä tai hätätilasta).

Tämän nopean johtopäätöksen tueksi on syntynyt paljon apologiaa, selittelyä, miten tämä on tapahtunut.  Väliaine on hiilidioksidi.  Ei haittaa, että tämän lämmittävä vaikutus on vähäinen, noin 5% kasvihuoneilmiöstä (vuoden 1992 tutkimuksen mukaan).  Ei haittaa että hiilidioksidi pysyy polttamisen jälkeen vain viitisen vuotta ilmakehässä.

Selitykseksi, miksi vähätehoinen (vain tässä ilmastomielessä) kaasu aikaansaa suuria vaikutuksia, on keksitty sen aiheuttama feedback.  Se lisää vesihöyryä ilmakehässä.  Tosin mittauksilla tätä ei ole voitu todeta, päinvastoin lämpöennätykset, joita hanakasti pidetään ilmastonmuutoksen merkkeinä, on tyypillisesti saavutettu kuivissa keleissä (esim. Saharassa).  Myös meidän kuuluisa lämmin ilmastonmuutoskesämme muutama vuosi sitten oli kuiva ja sateeton.

Tehdään uusi nopea johtopäätös

Kun koronakriisin aikana fossiilisten tupruttaminen on kovasti vähentynyt, se näkyy tietenkin viilenevänä ilmastona.

Jippii! Saamme entisen ilmastomme takaisin.  Ja näin nopeasti.  Kyllä kannatti lopettaa tupruttaminen.

Apologiaa ehdittiin jo laatia NASAssa.  Käsin valikoiduista näytteistä voidaan havaita että ainakin jossakin yläilmakehän ulkorajoilla hiilidioksidipitoisuus on laskenut.

Uusi nopea johtopäätös on selvä, päästövähennyksillä on nopea ja positiivinen vaikutus ilmastoon.

Vaietaan siitä että kuuluisa Keeling-kurva, Mauna Loalla rekisteröitävä hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä nousee kuten aina ennenkin.  Tässä taitaakin olla kyseessä vähän isompi fiba.  Keeling-käyrä ei ole ehkä koskaan mitannutkaan ihmisten päästöjä, vaan lämmenneen meren emittoimaa hiilidioksidia.  Mahdollisesti myös merenalaisten tulivuorten tuottamaa hiilidioksidia.  Mauna Loahan on keskellä valtamerta tuhansien ja tuhansien kilometrien päässä lähimmistä tehtaista.  Meressä on hiilidioksidia 50-kertaisesti sen verran kuin ilmakehässä (yksi julkituomattomista epämiellyttävistä totuuksista).

Apua!  Ei tehdäkään nopeaa johtopäätöstä

Pillit ja viheltimet olivat jo valmiina että yleisölle tarjoiltaisiin uusi nopea johtopäätös siitä, miten nopeasti tupruttamisen vähentäminen hidastaa ilmaston kuumenemista.

Että siis kannattaa lajitella roskat, syödä härkistä, kulkea pyörällä läpi hankien auton sijasta, tai kulkea joukolla pärskivien matkustajien seassa, luopua aurinkolomista, rukoilla ilmun hidastumista jne.  Palkkana nopea ilmastonmuutoksen hidastuminen.

Mutta mitäpä tämä ilmaston pahalainen meni tekemään, se viileni liikaa.  Pakkasennätykset paukkuvat molemmin puolin Atlanttia.

Logiikkaa peliin ja täyskäännös, vielä yksi uusi nopea johtopäätös

Eikös tehtäisi vielä yksi uusi nopea johtopäätös, lisätään turpeen ja hiilenpolttoa nopeaan.  Veekasit vaan hörhöttämään ja bensaa latkimaan. Kyllä se kuumeneva ilmasto on kuitenkin se mukavampi, ajattelee yhä useampi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu