Julkipanoja pääkaupunkiseudulla! Kaavamuutoksilla lähiöistä läpiöitä

On pantu julki suunnitelmia pääkaupunkiseudun kunnissa uusista kaavoista. Jossain ilmoitustauluilla ne istuvat nuppineuloilla kiinnitettyinä eikä kukaan tiedä mitään. Osa julkipanoista on jo hyväksyttyjä ja ei-muutettavissa.

Lähiöt muutetaan nyt läpiöiksi pilaamalla ne suurilla rakennusmassoilla. Tätä tapahtuu kaikissa pääkaupunkiseuden kunnissa. Myyrmäki meni jo, seuraavana Malminkartano ja Kannelmäki ja Espoossa Kera jne.

Lähiöiden historia

Homma on mennyt niin, että kaava-arkkitehti on suunnitellut ajatuksella lähiön. Esimerkiksi siten että korkeimmat pistetalot on sijoitettu keskelle madaltuen reunoja kohden. Mahdollisimman monet saavat avaria näkymiä ja korkeiden talojen varjot eivät häiritse viihtyvyyttä. Tai niin, että talot on sijoitettu nauhoina tai vinoittain lamelleina jotta valo ja näkymä maksimoituisi keskimäärin jokaisessa asunnossa.

Nimittäin Suomessa valo tulee suurimman osan vuodesta matalalta, viistosta, ja korkeat ja lähekkäin sijoitetut talot luovat syviä varjoja ja valottomuutta, joten sellaista on vältetty.

On myös mahdollista että grynderin palkkaama arkkitehti on tehnyt suunnittelun. Tällöinkin tavoitteena on ollut luoda sellainen ratkaisu että asunnot on saatu kaupaksi. Resursseja säästäen on luotu niin hyvää kuin on osattu.
Lähiötalojen sijoittelussa on naureskeltu sille, että ne on tosiasiassa sanellut nosturin ulottuma.

Näin on luotu lähiöt. Mutta siitähän on jo aikaa. Lähiöt ovat olleet monille mieleinen ympäristö kymmenien vuosien ajan. Lähiöihin on muutettu ahtaasta ja likaisesta kantakaupungista. Pöhinää kaipaava nuoriso tosin viihtyy tiheän asuntotiheyden alueilla, mutta ei pitäisi vetää liian nopeita johtopäätöksiä sellaisen ympäristön vetovoimasta aikuisiällä.

Lähiöitä ”kehitetään”

Nyt on uusi aika ja homma suunnitellaan uudelleen. Lähiöstä tehdäänkin nyt läpiö, persläpiö. Se onnistuu lisäämällä jo olemassa olevien talojen väliin vähintään toinen mokoma uusia taloja.

Koska hissit nykyään pitää olla, ja hissit on kalliita, on halvempaa rakentaa korkeita taloja. Saman hissin pitää palvella ainakin kuutta kerrosta, mieluimmin pariakymmentä. Nyt optimoidaankin rakentaminen perustuen hisseihin. Onko tässä jotain eettisempää kuin tuossa entisessä menettelyssä jossa talojen sijainti perustui nosturin ulottumaan?

Espanjalaisesta rantarakentamisesta on naureskeltu, miten yksi setti taloja on myyty merinäköalalla, ja sen jälkeen rakennetaan uusi setti entisten eteen, jotka nekin myydään merinäköalalla ja niin edelleen.

Mutta me teemme sen saman täällä, pilataan näköala josta joku on joskus maksanut kalliin hinnan, tai ihan vaan vanhanaikaisesti valoisa huoneisto muuttuu sellaiseksi mihin aurinko ei enää paista milloinkaan.

Liesitorilla Myyrmäessä on hyvä esimerkki. Kuusikerroksisen talon, jonka ikkunoista on ollut puistonäkymä, eteen rakennetaan kolme tornitaloa, yksi niistä parinkymmenen metrin päähän puistoon ja loput kaksi entiselle parkkipaikalle puiston viereen.

Edes ylimmän kerroksen ikkunoihin ei aurinko paista enää kuin juhannuksena puolen tunnin ajan aamuyöstä.

Myyrmäen julkipano

Googlaamalla Myyrmäen kaavarunkoluonnoksen havaintovideo, päästään tutkimaan Vantaan kaupungin laatimaa havaintovideota. On se hurjaa. Videon on kahden vuoden aikana katsonut parituhatta ihmistä. Uskoisin että huomattava osa katsojista on ollut muita kuin niitä, joiden oikeuksia mainitulla kaavalla tullaan loukkaamaan.

Hiukan vaikea uskoa että tälläisella suunnitelmalla saadaan luotua viihtyisää kaupunkiympäristöä. Korkeiden talojen väliä ei ole kuin muutama metri. Pimeys vallitsee talojen välisissä kuiluissa suurimman osan vuotta.

Motiivit

Virallisesti takana on pyrkimys estää ilmastonmuutosta. Tiivistämällä estäminen muka onnistuu. Matkat lyhenevät.
En olisi ihan varma tuosta matkojen lyhenemisestäkään. Epäviihtyvyydestä pitää päästä lomalle ja usein. Helpoin keino päästä lomalle on lentää. Lentoasemalle onkin vaivaton matka. Korona yllätti, mutta eiköhän se lentomatkailu taas piristy, sillä onhan tuollaisesta paikasta ihan pakko päästä pois aika ajoin.

Toinen kysymys joka herää, on se, keitä nämä uudet asukkaat näihin uusiin rakennuksiin tulevat olemaan.  Annas kun arvaan. Lämpimistä, suorastaan kuumista maista tänne tulleita.

Kysymys: Miten ilmastonmuutos voi estyä, mikäli Suomeen, lämmitettävien asuntojen piiriin siirrytään maista, joissa asuntojen lämmitystä ei tarvita?

Epäpyhä johtopäätös

Vihdoinkin vihervasemmisto on nyt löytänyt yhteisin sävelen kokoomuslaisten ja grynderien kanssa. Sulle, mulle, sulle, mulle ja nykyasukkaille mustapekka.  Tällä tienataan.

II epäpyhä johtopäätös

Helsingin seutu etenee Pariisin ja Lontoon tietä. Keskiluokka katoaa ja vähitellen ei seudulla asu enää muita kuin alaluokkaa ja maahanmuuttajia jotka joko elävät tuilla tai tekevät paskahommia, sekä yläluokkaa, eliittiä. Maaseudulla kituuttavat suomaalaiset purevat nyrkkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu