Kaksi erilaista näkemystä elämänkaaresta, Topeliuksen ja kulttuurimarksilaisen
Kulttuurimarksilainen ja nykyisin muutenkin tyypillisin käsitys elämänkaaresta on sellainen, että ihminen ylenee lapsesta aikuiseksi, laskeutuakseen vanhuksena jälleen lapsen tasolle.
Alun avuttomasta ja ymmärtämättömästä housuihin kakkaavasta lapsesta kehittyy kykenevä aikuinen, jonka merkittävin suorituskyky keskittyy nuoreen aikuisuuteen. Jo keski-ikäinen on parhaat päivänsä nähnyt ja vanhus painuu kiusallisine vaivoineen unohdukseen, ja alenee lopulta lapsen tasolle ja kakkaa taas housuihinsa ennen surkeaa kuolemaansa.
Elämänkaari on keskikohdaltaan nouseva ja muodostaa kaaren.
Jokainen ajaa vain omaa etuaan, joten vanhuksia ei pidä päästää päättämään oikeastaan mistään asioista.
Ja koska he kumminkin kohta kuolevat, vanhukset ovat taipuvaisia ratkaisuihin, joilla ongelmia siirretään vain sen verran että vanhukset itse kerkiävät kuolla pois ennen kuin lanta osuu tuulettimeen täydellä teholla.
Topeliuksen näkemys
Topelius kuuluu aikakauteen jota kutsutaan kultaiseksi kaudeksi (ainakin kulttuurin kehittymisen suhteen). Kansakunta kehittyi nopeaan sekä kulttuurin että talouden saralla ja Topeliuksen aikana laskettiin ne peruskivet joiden varaan suomalaisuus rakentui.
Ajalleen tyypilisesti Topelius uskoi jumalaan, mikä on nykyään katoavaa kansanperinnettä. Nykyään uskotaan ilmastonmuutokseen. Ilmastonmuutos on lopulta lohduton uskonto, sillä jokainen ajatteleva ihminen käsittää ettei tuhoa voi välttää jos asia on mitenkään riippuvainen ihmisen vaikutuksesta ilmastoon.
Tämä nykyinen ilmastouskonnollinen liike on kyllä vahva, perättömyydestään huolimatta.
Elämänkaari Topeliuksen esittämänä
Zacharias Topeliuksen mukaan lapsi syntyy lähellä jumalaa, korkealla. Lapsi näkee ja ymmärtää tunteilla jotka aikuinen unohtaa ja joita ei enää tunnista miten ne ohjaavat toimintaa. Lapsi näkee kauas ja korkealta.
Lapsi ei ole vielä urautuneiden ajatusmallien orja vaan voi tuoreesti kohdata erilaisia tilanteita.
Turmeltumaton lapsi laskeutuu aikuisuuteen. Edessä on lukemattomia polkuja joista lapsi valitsee laskeutuakseen laaksoon jota aikuisuudeksi kutsutaan.
Nuoruudessaan ihminen on vasta vaelluksensa alkuvaiheessa eikä vielä ole kerännyt kaikkea tietopääomaansa jota vastuullisiin päätöksiin tarvitaan.
Aikuisuus, jota myös elämän ruuhkavuosiksi kutsutaan, koostuu kokemuksista jotka ovat yksilöllisiä. Kuka etenee valoisassa kangasmaastossa, kuka etsiytyy rämeelle jossa joutuu raivaamaan tietään läpi vaikeuksien. Joku joutuu ylittämään rubiconinsa päästäkseen ylenemään vanhuuteen.
Lopulta ollaan vanhuuden kynnyksellä ja reitti alkaa yletä kohti vanhuutta.
Vanhus on jättänyt taakseen kilvoittelun. Vaikkapa uuden auton hankinta ei tunnu enää yhtä tärkeältä kuin aikuisuuden tasangolla edetessä.
Edessä hohtaa yleneminen lähemmäs taivasta ja jumalaa.
Esteitä on harvemmassa ja ne on helpompi ohittaa kuin rämeellä talsiessa.
Vasta tässä vaiheessa ihminen on saavuttanut riittävän tietomäärän ja näkemyksen voidakseen tehdä vastuullisia ja yhteistä hyvää palvelevia päätöksiä yhteiskunnan päättäjänä.
Topeliuksen erityisluonne
Topeliuksen näkemyksessä näkyy se, miten Topelius on saanut kokea onnellisen lapsuuden. Ja onnistunut säilyttämään lapsenmielisyyden aikuisenakin. Valitettavasti onnellista lapsuutta ei kaikille suoda vielä tänäänkään mutta varsinkaan Topeliuksen aikana se ei ollut mikään itsestäänselvyys.
Topeliuksen maailmankuvaan kuului sellaisia hyveitä jotka ovat tämän päivän maailmassa unohtuneet.
Hyväntahtoisuudesta ja sovinnollisuudesta ei juuri näy merkkejä nykyajan somekeskusteluissa.
Yhteinen hyvä ei enää ohjaa päätöksentekijöitä. Topeliuksen toimintaa ne selvästi kyllä ohjasivat ja uskoakseni monen muunkin aikalaisen.
Kulttuurimarksilaisuuteen kuuluu ajatus, että kaikki ovat sontiaisia jotka ajavat vain omaa etuaan. Vanhuksia ei saa päästää päättämään asioista, koska silloin päätökset palvelisivat vain vanhusten etua. Poliitikko ajaa vain omaa etuaan tai korkeintaan viiteryhmänsä etua, ei yhteiskunnan kokonaisetua.
Ja eipä vastaankaan voi väittää. Ehkä niitä topeliuksia ei ole enää.
Suuren ja lähtemättömän jäljen Topelius on kuitenkin jättänyt suomalaisuuskäsitykseen ja siihen miten lapsi ymmärretään omana erityisluonteenaan johon todella pitää panostaa jos haluaa maailman muuttuvan paremmaksi paikaksi.
Uskonnollisuus
Näen uskonnon sellaisena joka on tukenut Suomen kehittymistä sellaiseksi kehittyneeksi valtioksi jollainen se nykyään on. Keskittyisin kristinuskon hyviin puoliin ja humaanisuuteen. Jättäisin tässä kohden vähemmälle sen kritisoimisen järkiperäisillä argumenteilla.
Ei ole itsestään selvää, ovatko ihmiset kaikkialla löytäneet samat korkeat humaanit periaatteet, joita Topeliuksen edustamalla kristinuskolla on ollut. Näyttäisi että kaikkialla ei ole niitä löydetty, vaikka kulttuurimarksistit haluavat niin väittää.
Ei ole löydetty aikaisemmin historiassa (vaikkapa Hitlerin Saksassa tai Leninin ja Stalinin Neuvostoliitossa) eikä nykyäänkään.
Ei ole taidettu löytää alkuasukaskansojen keskuudessakaan missä orjuus ja ihmissyönti on rehottanut.
Tuppurainen ja Topelius
Kun ministeri Tuppurainen sanoo että oman kansan edun ajattelu on vahingollista, on Tuppurainen jossain mielessä Topeliuksen linjoilla. Topeliuksen aikaan oli tärkeää ajatella suomalaisten etua. Ehkä Topelius ajattelisi nykyään Euroopan kokonaisetua. Kukapa tietää.
Kuitenkin, nämä edut eivät sulje toisiaan pois. Euroopan etu on että Suomi säilyisi elinvoimaisena eikä sen tarvitsisi rahoittaa itseään varakkaampien maiden taloutta.
Topelius
Zacharias Topelius 1818 -1898. Lähteenä Topeliuksesta olen käyttänyt Timo Jantusen ja Eero Ojasen kirjoittamaa uunituoretta kirjaa Topeliuksesta.
Ilmastonmuutos on lopulta lohduton uskonto, sillä jokainen ajatteleva ihminen käsittää ettei tuhoa voi välttää jos asia on mitenkään riippuvainen ihmisen vaikutuksesta ilmastoon.
——————————————-
Tämän jargonin tuottaja väittää tiedettä uskonnoksi. Ja lisää vielä, ettei ihminen voi muuttaa tapojaan vaan ne koituvat hänen kohtalokseen vaikka kuinka laittaisi vastaan.
Ei hyvää päivää mitä settiä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
En oikeastaan väitä tiedettä uskonnoksi. Vaan roskatiedettä.
Johon tukeutuu vaikka joku HS julkaistessaan päättömiä roskatieteeseen perustuvia skenaarioitaan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/hs-paakirjoitus-suomeen-tulee-unkarin-ilmasto/
Ilmoita asiaton viesti
En oikeastaan väitä tiedettä uskonnoksi. Vaan roskatiedettä.
——————————————-
Et sää Karinen mikään ilmastotieteilijä ole joten eipä sinulla ole minkään näköistä asiantuntemusta arvostella ihan oikeata tiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin juuri selittää että ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana on roskatieteellinen oppi.
Tieteessä on yleisiä prinsiippejä jotka pätevät kaikkeen tieteeseen. Näiden avulla huono tiede voidaan asemoida roskatieteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin juuri selittää että ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamana on roskatieteellinen oppi.
————————————————
Sinun ”selityksesi” menee läpi vain Puheenvuoron denialisteille jotka tietävät tieteestä yhtä paljon kuin koirani korkeammasta matematiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen alentuu herjaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös totta saanut puhua vaikka se vähän kirpaiseekin?
Ilmoita asiaton viesti
Makkosen haukut otan kehuina. Makkonen luulee että jokainen kaveriarvioitu tutkimus on totta. Makkonen luulee että on olemassa tutkimus missä osoitetaan ihmisen muuttavan ilmastoa hiilidioksidin välityksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen luulee
——————————-
Makkonen tietää eikä luule.
Ilmoita asiaton viesti
Dunning-Kruger-efekti. Luuleeko Makkonen olevansa ilmastotiedemies? Makkosen oma grandiositeettiharha?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/grandiositeettiharha-ja-ilmastonmuutos/
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen luulee tietävänsä.
Tiedemies tietää luulevansa.
Ilmoita asiaton viesti
Luuleeko Makkonen olevansa ilmastotiedemies?
—————————————-
Minulla ei ole sellaisia harhaluuloja itsestäni kuin sinulla.
Ilmoita asiaton viesti
Harhaluulo paljastuu Makkosen kommentista. Makkosen tiedon taso on alin mahdollinen: ei tiedä ettei tiedä
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen tietää, että Karinen ei tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Kulttuurimarksilaisuuteen kuuluu ajatus, että kaikki ovat sontiaisia jotka ajavat vain omaa etuaan.
————————————————-
Vai oikein sontiaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi olla: Omaa etuaan ajattelevia paskiaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen etua sinä ajat? Vastaus: et kenenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Minähän ylenen kohti vanhuutta, heh. Onko vaikeaa ajatella etten aja minkään viiteryhmän etua?
Ilmoita asiaton viesti
Et edes itsesi.
Ilmoita asiaton viesti
Aika heikot liksat tosiaan täällä US puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Liksat?
Ilmoita asiaton viesti
Stara bamlaa tshadin slangia.
Ilmoita asiaton viesti
Liksa ei sanana ole uusi ja mä bamlaan sut buutsin alle, mutta mitä vittua sä oikeen liksalla meinaat? 😀 Kuka sellaista saa? Niino EVP, Väykkä, Taikuri jne toki varmaan…
Ilmoita asiaton viesti
et kuitenkaan tsennannut
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tsennasin, sinä taaskaan vain et keskittynyt olennaiseen – siis siihen mitä kysyin vaan jäit saivartelemaan. Kuten aina, kyvyt ei muuhun riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on huvittavaa kun jaksat keksiä itsellesi kaikennäköisiä mielikuvitus vihollisia joille annat ensin vastenmielisiä ominaisuuksia joita voit sitten haukkua.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi eri näkemystä. Kenties Makkosella on kolmas?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki on Putin. Valehtelee ettei Krimin valtauksessa ollut venäläisiä joukkoja. Jokainen venäläinen tietää että oli.
Tällä tavoin Putin tahraa jokaisen venäläisen mielen ja tekee jokaisesta rikostoverinsa.
Tällainen jos mikä on kulttuurimarksilaisuuden ydintä.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan äärioikeisto Orbanista Le Peniin näyttää kovasti diggaavan tästä kulttuurimarxismista mitä putin harrastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Selkärangattomien eurooppalaisten päättäjien avulla on kuitenkin päässyt asemaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ole tullut selväksi ettei Putin toteuta kristillisiä arvoja vaan käyttää niitä korkeintaan hyväkseen. Orbanista ja Le Penistä en tiedä.
Le Pen vastustaa Putinin toimia, kunhan valehtelette Macronin, Putinin sylikoiran puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Le Pen vastustaa Putinin toimia
—————————-
Vastustaa sitä niin paljon, että haluaa lopettaa jopa pakotteet venäjää vastaan 🙂
Ja Orban se vaan haluaa ostaa lisää kaasua ja öljyä putinilta.
Ilmoita asiaton viesti
Le Pen vastustaa Putinin toimia enemmän kuin Macron
Ilmoita asiaton viesti
Topelius oli aikanaan poikkeus, hän eli vanhaksi. Topeliuksen eläessä eliajanodote miehillä oli muutaman vuoden yli 40-vuotta. Suomen itsenäistyessä se oli 45-vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Väärä tieto. Vanhaksi eläneen elinajanodote oli silloin melkein sama kuin nykyään.
Keskimääräistä elinikää laski suuri lapsikuolleisuus ja nuorten ja keski-ikäisten kuoleminen keuhkotautiin ja verenmyrkytyksiin.
Mm. Hugo Simbergin isä kuoli muistaakseni 99 vuotiaana hevosonnettomuudessa.
Jos katsot vanhoja lehtiä, niissä viettää merkkipäiviä monet 80-, 90,- ja satavuotiaat.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan Topelius poikkeuksellisen pitkäikäinen, koska monet kuolivat jo lapsena.
”Vanhaksi eläneen elinajanodote oli silloin melkein sama kuin nykyään”. Totta, 99 vuotias oli silloin kuollessaan 99 vuotias, kuten nykyäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkasti ottaen esim. 60-vuotiaan elinajanodote ei suuremmin ole poikennut siitä mitä se on tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä sä näitä juttuja keksit?
Ilmoita asiaton viesti
Mää oon vaan tällanen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä satusetä toisen tunnistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan sitä nuorena tullut luovaa kirjoittamista opiskeltua
Ilmoita asiaton viesti
Ilahduttava tieto, vaikka mielessäni olivatkin Esko ja Sakari.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin ymmärtämiseen en ole ikinä kursseja tarvinnut 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kunnon kulttuurimarksilaissotilaana Jari-Pekka käyttää halveksivaa nimitystä Zachariaksesta.
Paitsi ettei satusedässä tietenkään ole ollut alkuaan mitään halveksivaa sivuväritystä, Jari-Pekan tapaiset ovat vaan mädättäneet sanan.
Zachariaksella kumminkin on ollut uraa uurtava merkitys siinä että Suomesta tuli Suomi ja suomalaisista suomalaisia.
Myös Zachariaksen käsitys lapsen mielestä ja sen vaalimisesta on ollut arvokasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostavasti katsot, että Topeliuksen vertaaminen sinuun osoittaa halveksintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan kiinnostavasti toit tämän termin satusetä esille.
Ilmoita asiaton viesti
Termi kulttuurimarxismi (cultural marxism) juontaa juurensa 1920-luvulla perustetun saksalaisen Yhteiskuntatutkimuksen instituutin (Institut für Sozialforschung) piirissä muodostuneen ns. Frankfurtin koulukuntaan kuuluneiden 30-luvulla Saksasta Jenkkeihin paenneiden juutalaisten filosofien pieneen ryhmään. Väitetysti he kehittelivät New Yorkin Columbia Universityssä omintakeisen marxismin muodon, jonka kuviteellisena strategiana oli amereikkalaisen äärioikeiston väittämän mukaan pyrkiä vaikuttamaan amerikkalaiseen yhteiskuntaan ei niinkään sen talousjärjestelmän kuin sen kulttuurin kautta, tuhomalla amerikkalaisten moraali(?). Vallitsevan yleisamerikkalaistumisen myötä tämä länsimaista kristillistä moraalia rappeuttava uhka koskee siis myös meitä, olemmehan me kiinteä osa läntistä kulttuuria ja mm. NATO-invitee maa.
No nytpä on sitten Karinen mielestään löytänyt 1800-luvun lopulla kuolleen satusedän väittetyissä yhteiskuntapoliittisissa näkemyksissä tervetulleen ideologisen vastavoiman tähän Suomeenkin lähes pandemian omaisesti levinneeseen yhteiskuntaa uhkaavaan ruttoon.
Muutamien jenkkilässä vaikuttavien ääripissapäiden piirejä edustavien näkemyksiä tästä koko amerikkalaista yhteiskuntaa uhkaavasta vaarasta:
”Right-wing ideologues, racists and other extremists have jazzed up political correctness and repackaged it — in its most virulent form, as an anti-Semitic theory that identifies Jews in general and several Jewish intellectuals in particular as nefarious, communistic destroyers. These supposed originators of ”cultural Marxism” are seen as conspiratorial plotters intent on making Americans feel guilty and thus subverting their Christian culture.
Ultimately, this enemy has come to embody a whole host of bête noires — feminists, LGBT people, secular humanists, multiculturalists, sex educators, environmentalists, immigrants, black nationalists, the ACLU and the hated Frankfurt School philosophers.”
EI HYVÄÄ PÄIVÄÄ!
Ilmoita asiaton viesti
Nea kannattaa kulttuurimarksismia ja mikäpä siinä.
Paljon sitä on Suomessa kannatettukin. Kaikki hieno ja ylevä vedetty on lokaan. Jaloa luullaan koiran nimeksi.
Neakin on paljon panostanut siihen että ilmua epäilevät tiedemiehet vain ajavat omaa etuaan ja rahan kuvat silmissään kieltävät tämän yleisesti hyväksytyn korvikeuskonnon, ilmastonmuutosuskon
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/kaikki-todistaa-luonnon-meidan-suuruutta/
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea kannattaa jotain jota ei ole edes olemassa muuten kuin extreme pissapäiden keksimänä terminä olemattomalle salaliitolle. Ääripissapäät vastustakoon mörköjä niin paljon kuin ikinä haluavat, ei siinä mitään.
MISTÄ VITUSTA NÄITÄ KARISIA OIKEIN SYNTYY?
Ilmoita asiaton viesti
Kulttuurimarksismi on kulttuurinen ilmiö eikä mikään salaliitto. Topeliuksen aikaan olisi pyörrytty Nean räävittömästä kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen miten kukaan jaksaa Karisten kanssa vääntää. Korkeintaan ABCn Socrates
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat että olen hamppumyönteinen ihminen. Joten joku ilonpilkku Ilarin kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on paljon ilonpilkkuja elämässäni. Kannabis ei ole yksi niistä, vaikkakaan en ymmärrä huumausaineiden käyttörikoksesta tai hallussapidosta tuomitsemista
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän Esko vetää? Kaljalla ja kannabiksella ei saa päätään niin sekaisin että kuvittelee paskanruiskuttajien olevan poliiseja ja elokapinallisten kulttuurimarsilaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin että tähän tarvitaan poikkeuksellisen huippuyksilön erikoisneurologia, joka on kehitetty esim. talleilla hevosten taakse parkkeeraamalla kengityksen aikaan taikka sukeltelemalla pääedellä tuntemattomiin rantoihin
Ilmoita asiaton viesti
Ilarissa ja Lamminpäässä näkyy hyvin se miten topeliaaninen perinne on onnistuttu hävittämään Suomesta. Ilari tuhma, siivoaa suunsa, ei ole sopivaa herjata toista.
Lamminpää voisi yrittää pysyä blogin aiheessa, paskanruiskutusta käsitellään toisaalla.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi. Ei siis siitä herjasta, mut lähti Lamminpään kanssa tää kulttuurin tuhoaminen vähän lapsesta. Ensi viikolla räjäytetään sakemanneilta Goethe ja läpällä viikonloppuna venakoilta Dostojevski
Ilmoita asiaton viesti
En odottanutkaan että kulttuurimarksistisotilas pyytäisi anteeksi herjaustaan.
Mutta onpa Ilari oppinut sentään kirjoittamaan nimet oikein topeliaanisen perinteen ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Vitut mä mikään solttu olen. Vähintään generalissimus
Ilmoita asiaton viesti
Sulta lähti natsat kun tulit kuittaileen tänne.
Ilmoita asiaton viesti