Kellopeliappelsiini on taas ajankohtainen teos. Ongelmanuorten kuvaus tässä ajassa

A Clockwork Orange lasketaan 1900-luvun merkittäviin kirjoihin, sinne Orwellin 1984 tietämille.   Ja on näiden aihekin samantyyppinen, tulevaisuuden yhteiskunta joka ehkä ei ole ihan niin kiva kuin hattaraisissa tulevaisuudenvisioissa aikanaan useat kuvittelivat.

A Clockwork Orange kuvailee yhteiskuntaa ongelmanuoren näkökulmasta.  Kirja on minämuodossa ja Alex on varsinainen ongelmanuori.  Monien väkivallantekojen jälkeen Alex päätyy vankilaan ja surmaa vankilassakin tungettelevan homomiehen.

Yhteiskunta on kahtiajakoinen, kaksi eri poliittista suuntausta kilpailee.  Ministeri (Interiorin vai Inferiorin, Alex ei tiedä) kaavailee että vankiloissa tarvitaan lisää tilaa, joten Alex päätetään ottaa koekaniiniksi ja palauttaa kunnon ihmiseksi poikkeavin menetelmin.

Ja onhan yhteiskunnalle kallistakin pitää yllä vankiloita ja suuria vankimääriä.

Tämä sama koetaan nykyään länsimaissa, mutta keino saada vähennettyä vankimääriä on lievästi eri.

Nykyisin rehabilitointi tapahtuu kemiallisesti, lääkkeillä.  Suomessa pakkohoitoon määrätty hullu tappaja pyörii samoilla kulmilla jo pari viikkoa teon jälkeen koska lääkkeiden avulla ”parantunutta” ei voi pitää lukkojen takana mielisairaalassa lääkärin mukaan.  Loukkaisihan sellainen jakamattomia ihmisoikeuksia.

Alexiin käytetty menetelmä on vahvempi mutta senkin teho loppuu kesken.

Huumeet, Korova-baarin maitoplus

Nuoriso käy maitobaarissa nappaamassa plusmaitoa.  On ns. terävää maitoa joka sopivasti innostaa Alexin gängiä hauskanpitoon (twenty-to-oneen, funiin.  Rhyming slang ilmaisu).

Sen lisäksi maitobaarissa on tarjolla sekä rauhoittavaa että hallusinaatioita aiheuttavaa maitoa.  Eli valikoima on jokseenkin sama kuin ikuisen vapun aukiolla Helsingissä.

Vanhempi väki käy pubeissa.  Skottilainen ja kalja tekee kauppansa.  Viininlipittämistä ei Anthony Burgess osannut ennakoida.

Työn teko, rabbit

Rabbit tulee rabota-sanasta, venäjää.  Alexin molempien vanhempien on käytävä töissä.  Ylitöitä on paljon ja päivät pitkiä.  Tämä ehkä hiukan selittää sitä miksi poika joutuu huonoille teille.

Koulu, skolliwoll

Periaatteessa Alex käy koulua mutta ihan ei jaksa kiinnostaa.  Ja miten kouluun kerkiäisikään kun yöt kuluvat kaduilla.

Asunto

Alex asuu kymmenennessä kerroksessa lohduttomassa kerrostalossa jonka hissi yleensä ei toimi ja jonka ala-aula on turmeltu piirroksin (graffiti-kulttuurikin oli kirjan kirjoitusaikaan vielä lastenkengissään vaikka nykyään paikat töhritään kyllä tarkkaan).

Rohkenisiko olettaa että Alexin kotitalon kaltaisilta tulevat näyttämään myös Kalasataman kerrostalot parinkymmenen vuoden jälkeen.

Poliisivoimat

Tarvitaan paljon poliiseja pitämään kuria.  Siitä huolimatta pimeän tultua ei kaduilla juuri näy liikettä, ihmiset pysyttelevät asunnoissaan.  Nuorisojoukot partioivat alueillaan ja hankkiutuvat kahnauksiin toistensa kanssa.  Aivan kuten Ruotsissa nykyään tapahtuu.

Ikä

Alex on viisitoistavuotias. Se ei vastaa kirjasta tehdyn elokuvan antamaa mielikuvaa.  Ja toden totta, todellisuudessakin rikolliset ovat yhä nuorempia.

Jatkoa

Seuraavassa jaksossa käsitellään kirjan taustoja.  Taustoista paljastuu mielenkiintoisia seikkoja jotka eivät ole yleisessä tiedossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu