Korjattavaa asenteissa Venäjällä riittää: Mallioikeudenkäynti: ”Aika tuomarina”
Syksyllä 2011 pidettiin Venäjän televisiossa oikeudenkäynti. Syytteessä olivat neuvostoaikaiset vanhat synnit.
Oikeustapaukset esiteltiin ja todisteltiin. Syyttäjät syyttivät ja puolustusasianajajat puolustivat. Katsojat saivat äänestää puolesta tai vastaan. Tuomittavina olivat hahmot tai episodit. Seuraavat arviot saatiin:
Kollektivisointi
Ihmiset pakotettiin kolhooseihin ja Stalin kävi sotaa talonpoikaistoa, kulakkeja vastaan.
Todisteina esitettiin se katastrofaalinen kehitys, tuotannon romahdus ja takaperoisuus mikä kollektivisoinnista seurasi.
Jury, joka koostui katsojista, äänesti seuraavaa: 78% katsoi että kollektivisointi oli ollut oikeutettua (se oli ollut hirvittävä välttämättömyys) Neuvostoliiton teollistamiseksi.
Vain 22% piti sitä rikoksena ihmisyyttä vastaan.
Hitlerin-Stalinin välinen sopimus
91% piti välttämättömänä liittoutua Hitlerin kanssa ja vain 9%:n mielestä se edisti II maailmansodan syttymistä.
Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat Puolan keskenään, mitä voi pitää II maailmansodan lähtölaukauksena. Tämä menettely sai ohjelmassa hyväksynnän venäläisyleisöltä.
Brezhnevin aikakausi
91%:n mielestä Brezhnevin aika oli ollut ”mahdollisuuksien aikaa”.
Neuvostoliiton hajoaminen
91%:n mielestä Neuvostoliiton hajoaminen oli ”kansallinen katastrofi”
Ohjelman nimi oli Zud vremeni, ja prosentteihin voi vaikuttaa jonkin verran se, että ei menty ihan pohjia myöten esim. käsiteltäessä kollektivisointia. Ei käsitelty esim. holodomoria, ukrainalaisten mustalistalaisten, kollektivisoinnista kieltäytyneiden ja vapaiksi jääneiden talonpoikien ja heidän perheidensä näännyttämistä nälkään.
Äänestyksien tulokset Venäjällä nyt ovat mitä sattuu. Vaikkei tulosta voisikaan pitää edustavana, on se kuitenkin suuntaa antava. Tällainen oli mielipideilmasto Venäjällä kymmenisen vuotta sitten. Ja tuskin näihin vanhoihin kysymyksiin on uutta asennetta otettu.
Toisaalta
Yhdeltä kantilta venäläisten tavalla ajatella historiasta on perusteita.
– Esimerkiksi, mitä mahdollisuuksia Stalinilla olisi ollut torjua saksalaista sotakonetta, jos Venäjä olisi pysynyt maatalousvaltaisena maana? ”Nerokkaasti” Stalin ryhtyi teollistamaan maata jo 15 vuotta ennen hyökkäystä.
Valituilla keinoilla teollisuuden rakentamiseen ”vapautui” paljon työväkeä maataloudesta, väkeä jota tarvittiin maan teollistamiseksi. Järkyttävin uhrauksin työväki, maakuopissa asuen, rakensi hienot voimalaitokset, terästehtaat ja kanavat melkein pelkin käsin. Siitäpä sitä sitten oli Stalinin mukava alkaa rakentaa maailman isointa hyökkäysvaunuarmeijaa.
Muissa maissa teollistaminen onnistui ilman maatalousväestön kaltoin kohtelua ja joukkosurmia, mutta ei näköjään Neuvostoliitossa.
– Hitler olisi joka tapauksessa hyökännyt ennen pitkää Neuvostoliittoon. Nyt Stalin avusti Saksaa sodassa Länsi-Eurooppaa vastaan ja toivoi molempien heikentyvän ja Neukkulan olevan lopulta suurin hyötyjä.
– Brezhnevin aika todella oli mahdollisuuksien aikaa. Niitä mahdollisuuksia ei vaan käytetty.
– Venäläisten mielestä Neuvostoliiton sortuminen oli huonoa kehitystä. Reuna-alueiden kannalta mitä toivottavinta, mutta kyllähän siinä venäläiset menettivät etuoikeutetun asemansa kansojen sulatusuunissa.
Että onhan näissäkin kauheuksissa joku sisäinen logiikkansa. Nyt on vain odoteltava että venäläiset alkavat nähdä tilanteensa tasapainoisemmin, muita kansoja ja omiakin uhrejaan kunnioittavammin.
Ukrainan sota
Kenties huomattavaakin siirtymää on tapahtumassa nyt. Veristä hyökkäyssotaa omaa sukulaiskansaa vastaan voi olla vaikea kuvitella hyväksyttävän omissa mielissä vaikka suhtautuminen vanhoihin synteihin voi olla erikoista.
Toisaalta, häviäminen ei ole kivaa ja se voi nostattaa tunteita.
Toivoa sopii vapaata mielipide-ilmastoa, joka tuulettaisi vanhoja asenteita ja uudempiakin. Sitä odotellessa.
2000-luvun alussa venäläisiltä lukiolaispojilta ja tytöiltä kysyttiin heidän unelma-ammattejaan. Poikien listalta löytyi mm. palkkamurhaaja ja tyttöjen listalta seksityö eri muodoissaan.
Meinaatko tosiaan asenteiden muuttuvan kovin nopealla aikataululla?
Ilmoita asiaton viesti
No kyllähän Jeltsinin aikana tapahtui nopeaa kehitystä.
Kansakunnan todelliset kasvot vilahtivat peilissä. Selvisi Katynissä tehdyt puolalaisten murhat, alettiin kaivella mättäistä teloitettuja, Karjalan suomalaisten kohtalo varmistui jne.
Putinin aikana tapahtumat piilotettiin ja vääristeltiin uudelleen.
Uskoisin ennen pitkää jouduttavan tilanteeseen missä valehtelua ei voi jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään nuorten unelma-ammatti Venäjällä on muuten virkamieheksi pääseminen. Saa varastaa niin paljon ja palkka juoksee.
Yrittäjäksi ei halua kukaan, pois lukien oligarkkien lapset.
Ilmoita asiaton viesti
Kykenisiköhän länsi parempaan? Onko edes käsitelty sen verran tuntuvasti, että siitä voisi sanoa, tai olisi melkein todettava, että meni ohi, tai osui.
L…
Jos Venäjän on vaikea tuomaroida itseään, kun sen verran jäävi, tulisiko meidän tehdä se? Entä toiseen suuntaan?
Ilmoita asiaton viesti
Meni taas ohi Mylläriseltä.
Kyllä lännessä voidaan esittää erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä tapahtumista. Vanhoista asioista on arkistot auki ja tutkittavissa.
Ero on kuin yöllä ja päivällä.
Mitään todellista oikeudenkäyntiä ei pidetä, kyse on mallioikeudenkäynnistä jossa oikeastaan mitattiin asenteita.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttävä julkinen esiintyminen kyllä pidettiin, mutta Zelenskyn kanavaa vastaanottaessa, suoraan eduskunnasta käsin, joka näytettiin kansalle, ja koko maailmalle.
Voihan jokainen näitä kammioissaan pohdiskella, ainakin toistaiseksi. Tästä en eri mieltä.
Lännessä on paljon hyvää. Se on tosi tärkeä juttu.
Ilmoita asiaton viesti
”Meni taas ohi Mylläriseltä.”
Melko sama, kuka idiootti näitä laitetaan sanomaan, kunhan tulevat esitetyiksi.
Ilmoita asiaton viesti