Kun yhteiskuntasopimus raukeaa. Tilanne USA:ssa ja EU:ssa ja Venäjällä. Entä Hong Kong?

Yhteiskuntasopimuksen raukeamisesta on todisteita romahtaneista valtioista.  Se ei ole kaunista katseltavaa.

Somalia, Afganistan, Venezuela ja osittain Argentiina ovat maita joissa yhteiskuntasopimus on rauennut.

Yhteiskuntasopimus Neuvostoliitossa oli pitkään se, että työtätekevät olivat tekevinään töitä ja siitä oltiin maksavinaan palkkaa.  Näin tehtiin kymmeniä vuosia.

Ei ehkä ihan paras sopimus mutta ilmeisesti menetteli.

Mikäli pääsi hyvälle kaukalolle (tätä nimitystä todella käytettiin), ei palkalla niin väliä ollutkaan.  Työpaikan kautta järjestyi kaikki maasta taivaaseen, kumisaappaista paratiisilomiin Jaltalla.

Neuvostoliiton yhteiskuntasopimus päättyi yhtä hyvin valtion finanssien pettämiseen kuin siihen ettei saanut enää juopotella rauhassa, kun Gorba alkoi säädellä juomista ja vodkan saantia.

Merkkejä yhteiskuntasopimuksen rapautumisesta Venäjällä

Päinvastoin kuin muualla, yrittämisen mahdollisuuksia olisi paljonkin Venäjällä.  Institutionaalisista syistä johtuen ei kuitenkaan kannata yrittää (korruptio, yritysvaltaukset, mielivalta, oikeudettomuus).  Pystyvä nuoriso tähtää ulkomaille, ja osa virkamiehiksi.

Merkkejä muutoksesta USAssa, äänestäminen

Melkoinen joukko äänestäjistä on sitä mieltä että oma konna ei päässyt korkeimmalle pallille, vaan vieras konna ja hänen taustajoukkonsa.

Lyhyesti sanoen suo, washingtonilainen virkamiehistö voitti. Keulakuvana dementti joka piileskelee enimmäkseen kellarissa kuin Hitler lopun aikoina. Pirteys jota Biden osoittaa väenkokouksissa, lienee otettu pilleripurkista tai shottina suoraan suoneen kuten Hitlerkin otti.

USA on iso maa ja ei voida ajatellakaan että kaikki menisi oman mielen mukaan. Eikä se rehellisyyskään ole aina niin tärkeällä sijalla. Äänestysalueita on muotoiltu villisti ja äänestäminen ja äänestäjäksi rekisteröityminen on ollut hankalaa ja hidasta, mikä on verottanut köyhien äänestäjien osallistumista.

Nyt asetelma on toisin päin. Ei ole kuulemma todisteita vaalivilpistä. Ei kai niitä onnistuneessa vilpissä pidä ollakaan. Tosiasiaksi kuitenkin jää että äänestyskoneet ovat musta laatikko, joiden antama tulos on yhtä luotettavaa kamaa kuin persläpimaissa. Postiäänestäminen lisää väärinkäytösten vaaraa.

Vaikka onkin tieteellisesti todistettu että vaalit menivät oikein, epäilykset heräsivät. Hakusanalla äänestyshuijaus löytyy 300 miljoonaa sivua USA:ssa joten aihe ei ole tuntematon.

USA:n vaalit saavat helposti saman maineen kuin Venäjällä. Luottamusta on vaikeaa palauttaa. Jatkossa on mentävä aivan pohjia myöten, uusittava epäluotettavat äänestyskoneet yms., mikäli uskottavuus halutaan palauttaa. Kyseessä on sentään jopa 70 miljoonaa epäilijää.

Pitkän aikavälin kehitys USA:ssa

USA:ssa ei 50-luvun jälkeen ole palkkataso parantunut.  Jonkinlaisena selityksenä voisi pitää globalisaatiota ja viime vuosikymmeninä varsinkin teollisuuden siirtymää Aasiaan.  Miksi Kiinalle on annettu (Biden neuvottelijana) niin edulliset ehdot?

Rahan kylväminen, myös EU:ssa

Yhteiskuntasopimuksen peruspilareita on se, että tuloilla on yhteys ahkeruuteen ja siihen että tekee oikeita asioita. Ahkeruus ei yksin riitä, mutta se on hyväksi avuksi.

Nyt rahan luominen uhkaa jättää ahkerat osattomiksi.  Kannattaako raataa, jos raadannan tuloksena on arvoton tukko rahaa, jollaisen joku toinen on saanut ylhäältä päin rahasateena?

Pelkästään omassa yhteiskunnassamme koronatukien jakaminen on ollut hirvittävän huolestuttavaa.  Olisiko hyödyllisempää hankkiutua hyviin väleihin poliitikkojen kanssa mieluummin kuin raataa sorvin ääressä?

Elinkeinoelämän tuet pitäisi kohdistaa elinkeinoelämän yleisiin edellytyksiin eikä tarveharkintaisina yksittäisinä tukina, joiden saannin edellytyksenä on hyvä tarinointikyky.

Kun tuet eivät EU-maidenkaan kesken jakaudu tasan, tuottaa se epätasapainoa EU:n sisällä maiden kesken.  Yksi saa kasvuunsa buustia, toinen maksaa sen.

Rahaa painetaan ja jaetaan sekä EU:ssa että USA.ssa kuin ei koskaan ennen.  Tällä voi olla isoja seurauksia.  Ja arvaamattomia.

EU:n erityisongelmat

EU muistuttaa Neuvostoliittoa muutoinkin kuin komissaarien osalta.

Olen jo pitkään ajatellut ottaa puheeksi ukaasit, joita on annettu EU:n taholta.  Niitä ovat roaming-maksujen yhtenäistäminen ja pankkisiirtojen tekeminen samanhintaisiksi EU:n alueella.  Mielestäni tällaisia määräyksiä ei olisi voitu antaa itsenäisessä Suomessa.  Kukin yritys päättää hinnoistaan itse (pienin poikkeuksin).  Ylhäältä annettu määräys jossa eriarvoiset suoritukset määrätään samanhintaisiksi, kuulostaa neukkulalta.  Kenties jatkossa tuotteen hinta voidaan kaivertaa muottiin jo tehtaalla, kuten neukkulassa tehtiin.

Nyt uutena on pankkien osinkojen maksamisen katto.  Tässä on huolestuttavaa se, että kun pankit eivät ole samanlaisia.  Ei zombiepankkien pidäkään jakaa osinkoja.  Mutta mitä se kuuluu siihen että terveet pankit jakavat kuten haluavat.

Halutaan tietoisesti niputtaa pankit yhteen nippuun.  Ei näin, vaan kelvottomat pankit pitäisi ajaa alas eikä asettaa toiminnan esteitä kelvollisille pankeille.

Pankkien jakokelpoinen raha pitäisi olla pankkien määräysvallassa.  Tämän tien päässä on se, että omalta tililtä saa nostaa vain sen verran kuin valtio sallii.  Syykin on kerrottava.  (Tällaiset rajoitukset eivät ole tuntemattomia maailmalla).

Koronarajoitukset

Ihmisten, erityisesti vanhusten itsemääräämisoikeutta on rajoitettu huolestuttavasti.  Viime kädessä kukin ratkaisee itse, millaisia riskejä ottaa.

Vähintään olisi pitänyt olla mahdollista ottaa vanhus pois laitoksesta sulun ajaksi, mahdollisuudella palauttaa vanhus sulun päätyttyä vanhainkotiin.  Nyt vanhukset on suljettu laitoksiin, vaikka hoitohenkilökunta on voinut tuoda itse viruksen laitokseen.

Kyseessä on ajattelemattomuudesta johtuva vanhuksen itsemääräämisoikeuden loukkaus, jonka vakavuutta nuoret päättäjät eivät käsitä.

Liikkumisrajoitukset

Mielenkiinnolla seuraan mitä tästäkin tulee.  Uskoisin että liikkuminen mahdollistuu ehkä rokotteen saaneille.  Ei ole pakkoa ottaa rokotusta, mutta jos haluat liikkua, rokotus on otettava.  Vain rokotustodistuksen esittämällä vieraaseen maahan tai vieraalle paikkakunnalle on mahdollista mennä.

Elinkeinovapaus

Elinkeinon harjoittamisen vapaus kapenee kaiken aikaa.  Huomattavan säätelyn kohteeksi joutuu ala kuin ala.  On mielenkiintoista, miten myymälät voidaan sulkea hallinnollisella päätöksellä koronan vuoksi.  Mielestäni kyseessä on elinkeinon harjoittamisvapauden loukkaus.  Mitähän siitäkin vielä kehittyy.

Hong Kong

Hong Kongissa on yhteiskuntasopimukseen kuulunut ajatus, että Hong Kongissa ajatuksenvapaus ei olisi yhtä rajoitettua kuin Kiinassa.  Tähänkin näyttää tulevan muutos.

Nähtäväksi jää miten honkkarit suhtautuvat ajatuksen vapauden ja sananvapauden rajoituksiin.  Kenties yhteiskunnan sortokoneisto on niin kehittynyttä ettei hengitystilaa enää jää vieraille ajatuksille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu