Kurtturuusu ei kunnioita valtiorajoja. ”Luonnonsuojelijat” unohtivat eroosionkin

Taistelua kurtturuusua vastaan perustellaan ensisijaisesti sillä, mitä vahinkoa se aiheuttaa saaristoluonnolle.  Onkohan päättäjiltä unohtunut katsoa merikorttiin?

Nimittäin Naissaaresta ei ole kummoinenkaan linnunlentämä Suomen rannikolle.  Tallinnan edustan Naissaari on kurtturuusujen valtakuntaa.  Puolet saaresta on peittynyt kasvustoihin.

Linnulla kestää puolisen tuntia lentää Suomen puolelle.  Koska ruusun kiulut säilyvät talven yli oksistossa, on saari muuttolintujen evästyspaikka keväällä, jolloin muuta ravintoa on vielä niukalti ja kun energiaa tarvitaan meren ylitykseen.

Vaikka lintujen ruoansulatus on nopeaa, ei se niin nopeaa ole, etteikö siementäminen Suomen puolelle olisi tehokasta.

Tässä katsannossa on suorastaan naurettavaa kuurnia kurtturuusua Keski-Suomesta, kun keskeinen leviäminen tapahtuu Viron puolelta.

Ja eihän Naissaari ole ainoa paikka Viron puolella missä kurtturuusua kasvaa.  Osmussaaresta on lyhyt linnunlentämä Raaseporin seudulle ja Hiidenmaalta Hankoon.  Viron maakunnasta ei ole kummoinenkaan matka Porvoon ja Kotkan seuduille.

Viron, eli siis Eestin hiekkamaat ovat hyvää kasvualustaa kurtturuusulle, eikä paikallisilla varmaankaan ole kiinnostusta liittyä suomalaiseen ”luonnonsuojeluun”.

Nimittäin, kurtturuusukasvustot tarjoavat pieneläimille ja linnuille hyvää suojaa.  Kurtturuusun vahingollisuus perustuu vahingollisuuteen vain hyvin harvaa lajia kohtaan.  Kurtturuusulla on enemmän benignejä, suotuisia vaikutuksia kuin haitallisia vaikutuksia.

Lisäksi tiheät kasvustot vähentävät eroosiota saaristossa.   Eroosio ja liettyminen on maan kohoamisen ohella yksi tärkeä syy, miksi rannat mataloituvat ja entiset kulkuväylät kasvavat umpeen.

Lisäys:

Neuroottisuus

Vihreät luonnonsuojelijat väittävät että kurtturuusu vie tilaa muilta lajikkeilta.  Mielestäni tällainen väite on neuroottinen.  Luonnossa on kyllä tilaa.  Ei pidä ajatella että jokaisen poistettavan kurtturuusun tilalle kasvaa joku arvokas ja uhanalainen lajike.  Niin ei käy.

Hiekkarannoilla menestyy harva kasvi.  Ainoastaan vahvajuurinen ja hyvin eroosiota kestävä laji menestyy sellaisessa ympäristössä.

Rinteiden eroosio

Alkuperäisessä kirjoituksessani puhuin vain rantojen eroosiosta.  Nythän on niin että kurtturuusu kasvaa myös hyvin haasteellisissa paikoissa, jyrkillä rinteillä.  Kun nämä kasvustot koneellisesti poistetaan, mitään ei tule tilalle, mutta eroosiota on sateiden myötä tiedossa runsaasti.  Ruusun juurakko estää tehokkaasti eroosiota rinnemailla ja juurakkojen poisto uhkaa myös muita lajeja kun koko rinne menettää muotonsa ja alkaa luisua.  Teiden penkat tulevat olemaan monin paikoin vaarassa.

Vetoomus

Perukaa tämä viheliäinen määräys!  Kurtturuusukiellossa ei ole mitään järkeä!

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu