Läntinen kulttuuri kokee saman kohtalon kuin Grönlannin viikingit?

Kun Grönlannin viikinkien asuinsijoja on tutkittu, on havaittu, ettei tunkioissa ole lainkaan kalanruotoja.

Grönlannin viikingit eivät syöneet lainkaan kalaa.

On aika merkillinen ilmiö. Viikingit Pohjolassa kyllä söivät kalaa, samaten Islannissa.

Grönlannin viikingit olivat ravinnon suhteen täysin viljelyn ja karjanhoidon varassa.

Hylkeiden ja mursujen asemaan ravintona en ota tässä kantaa.  Mursuja pyydystettiin lähinnä nahan tähden.  Mursujen nahka oli tärkeä hyödyke, siitä valmistettiin köysiä.  Ilmeisesti mursujen nahka ja syöksyhampaat pääasiallisesti vaihdettiin ylellisyystavaroihin.  Hylkeet ja mursut eivät joka tapauksessa olleet mitään arkiruokaa, niitä pyydystettiin erillisillä leireillä kaukana kotikylästä.

Että näin tässä kävi, viikingit kuolivat nälkään erittäin kalaisten vesien äärelle.

Paikkaa asuttivat viikinkien jälkeen inuiitit.  Inuiiteilla ei ollut vaikeuksia hankkia kalaa ravinnokseen.

Uskomus syynä nälkäkuolemaan?

On vaikea kuvitella muuta syytä viikinkien nälkäkuolemaan kuin uskomusta siihen, ettei kalaa voi syödä.

Syynä uskomukseen voi olla ruokamyrkytys, vaikkapa botuliini, joka voi pilata kalan väärin säilytettynä.  Kenties on vedetty johtopäätös että kaikki kala aiheuttaa botulismia ja kalan syöminen johtaa kuolemaan.

Niin tai näin, on vaikeaa kuvitella muuta syytä asutuksen tuhoon kuin virheellinen uskomus.  Kalastamalla ja omaksumalla inuiittien elämäntyyli viikingeillä olisi ollut mahdollisuus jatkaa eloaan Grönlannissa, vaikka keskiajan lämpökausi loppuikin ja viljely ja karjanhoito kävivät mahdottomiksi.

Voiko länsimaille käydä samoin?

Voimme ajatella että länsimaita uhkaa samalla tavoin virheellinen uskomus.  Länsimainen hyvinvointi on uhattuna, ei ilmaston tähden vaan virheellisen ajatusluutuman tähden.

Nykyisin paukkuja pannaan ilmastonmuutoksen estämiseen.  Näillä toimenpiteillä ei voi ilmastoon vaikuttaa, mutta selviytymistämme muista uhkista ilmastonmuutoksen vastainen taistelu kyllä uhkaa.

Samaan aikaan länsimaista elämäntapaa uhkaa Venäjä, joka on ottanut tukeakseen kaikkea mikä voisi heikentää länsimaista yhteisöä.  Hyvin onkin onnistunut aina Ukrainan sodan aloitukseen asti.  Vahvin ja paras KGB:n ja FSB:n niitti, ilmastonmuutoksen estäminen elää jo elämäänsä ilman tukeakin.

Kiinakin seuraa myhäillen miten pitkänenät pilaavat oman menestymisensä mahdollisuudet ilmastoa torjumalla.

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu