Lisääntyvätkö tuhohyönteiset ilmun seurauksena?

Ilmun, ilmastonmuutoksen ihmisen toiminnan seurauksena, väitetään aiheuttavan tuhohyönteisten lisääntymistä.

Miksei näin voisi olla kun asiaa nopeasti ajattelee.  Kumminkin tätä ajatuskyhäelmää vaivaa sama kuin ilmuajattelua yleisemminkin, eli se ei kestä lähempää tarkastelua.

Nimittäin, ei vannoutuneinkaan ilmuun uskoja kiellä sitä, etteivätkö tulevat säät saata olla aivan samanlaisia kuin ennenkin.  Ajatus menee siten, että ilmat keskimäärin tulisivat lämpimämmiksi.

Tämäkin on virheellistä ajattelua, kyse on ilmastonvaihtelusta, eikä sen muuttumisesta.  Ei mennä nyt kuitenkaan siihen vaan ajatellaan että ilmu olisikin totta.

Silloinkin, vaikkapa kerran kymmenessä vuodessa kunnon pakkaskausi verottaisi tuhohyönteisiä radikaalisti.  Nytkin meneillään oleva pakkasjakso verottaa luontoa kovalla kädellä ja tekee luontomme uudelleen karummaksi. Eteläiset lajit jotka ovat erehtyneet jäämään tänne talvehtimaan tai joiden populaatio on suurentunut lämpimänä kautena, kokevat takapakkia juuri nyt.

Kuten Pertti Linkola 1970-luvulla totesi, ”viimeaikaiset kovat pakkaskaudet” ovat verottaneet lajeja ja populaatioita kovalla kädellä.  Niin tulee käymään myös nyt.

Ennenpitkää sattuu myös pakkaskausi joka saa aikaan kovan roudan.  Se tulee verottamaan hyönteislajeja vielä kovemmalla kädellä.

Muutummeko etelämmäksi ja kuinka paljon?

Helsingin Sanomat tekee itsensä naurunalaiseksi veikkaamalla meidän päätyvän jonnekin Norrköpingin tienoille.

No, ei tule tapahtumaan.  Auringon korkeusasema ei muutu eikä Atlantti tule meitä yhtään lähemmäksi.
Kyseessä on löysä heitto, jollaisia voi tehdä kuka tyhmyri tahansa.

Ja entäs jos päätyisimmekin?  Tietääkseni Norrköpingissä ei ole menossa mitään ilmastokriisiä.  Jos norrköpingiläiset selviävät, niin tottahan mekin.  Tuhohyönteiset pysyvät kurissa siellä samaan tapaan kuin täälläkin.

Olen nähnyt myös arvuutteluja Puolan korkeudellekin siirtymisestä.  Vitsikkäin lienee kuitenkin väite, että päätyisimme Unkarin pustalle.  Siis mannerilmastoon, kun nyt ilmastomme on merellinen.

Unkarin pustalla on kiusallisen kuumat kesät.  Kenties arvuutus lähtikin liikkeelle meidän yhdestä lämpimästä kesästä.

Mitään tieteellisiä perusteluja ei tällaisella arvuuttelulla tietenkään ole.  Mutta nykyiseen aikalaishulluuteen tällaiset tarinat kuuluvat olennaisena osana.

Paha mieli oikein tulee, kun näillä tarinoilla sitten itketetään sairasta pikkutyttöä.  Joka uskoo hulluimmatkin väitteet ja ponnekkaasti jakaa niitä eteenpäin.

Viittaan Greta Thunbergin ahdistuneeseen olemukseen tämän jakaessa ”ilmastoviisautta” YK:ssa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu