M/S Estonian tutkinta: Tähtitodistaja!

Tämä on kolmas kirjoitus uudesta kirjoitussarjastani koskien Estonian haaveria.

JAIC:ssa, Estonian onnettomuustutkintakomissiossa virolaiset ovat olleet aika lailla syrjäytettyinä päätöksenteosta. Neuvotteluja on käyty välillä siten että virolaiset ovat odottaneet eteisessä sisäänpääsyä.  Poikkeuksena miehistön kuulemiset.  JAIC on kuullut vain miehistöä, ei matkustajia.

Miehistöä oli alettu kuulla jo Turussa, mutta virolaiset keskeyttivät kuulemiset ja miehistö lennätettiin Viroon.
Miehistö on ollut keskeisessä asemassa lausunnonantajina ja varsinkin heistä tähtitodistaja.

Matkustajatodistajat

Matkustajat eivät ole olleet kiinnostavia todistajia, koska ”heillä ei ole kokonaisnäkemystä tapahtumista, eivät ole nähneet kaikkea”.  Samaa perustelua voitaisiin käyttää murhatutkimuksessakin, koska todistaja ei ole nähnyt kaikkea, todistuksella ei ole merkitystä.

Ruotsissa matkustajia on kuultu tavallisten poliisien toimesta, joilla ei ole osaamista merionnettomuuksiin ja eivät ole osanneet tehdä oikeita kysymyksiä.  Näitä kuulustelukertomuksia on kadonnut.

Matkustajia olisi pitänyt kuulla koska monissa aluksen osissa miehistö ei ole liikkunut, kuten autokannen alaisella hyttikannella, 1. kannella.

Täällä on aistittu törmäys (ääni+tuntoaistilla).  Kun monillakin matkustajilla on merikokemusta, ovat ymmärtäneet että kysymys ei ole tavanomaisesta tai epätavallisestakaan aaltoiskusta.

Lisäksi hyttikäytävälle on alkanut tulla vettä.  Tämä ei ole tullut JAIC:n tietoon tai JAIC ei ole halunnut että se tulisi heidän tietoonsa.

Vaikka 1. kansi on pelastautumisen kannalta vaikea, 1. kannen matkustajia on pelastunut melko hyvin sen tähden että osalle heistä on syntynyt käsitys siitä että tosi on kysymyksessä ja eivät ole jääneet odottamaan ohjeita, kuulutuksia joita ei koskaan tullut.

Merenkulkijat

Virolaiset merenkulkijat on kerätty pian onnettomuuden jälkeen Turussa kesken aloitetun kuulemisen ja heidät on siirretty Viroon ja asutettu hotelliin, eristyksiin.  Eristyksissä heitä on alettu prepata vastaamaan kysymyksiin ja alettu kehitellä vedenpitäviä selityksiä.

Preppaajana on ollut varustamon edustaja Enn Neidre, joka on kaiken lisäksi kulkenut kapteenin virkapuvussa. Merimiehen kannalta kysymys on ollut työantajasta, ei ulkopuolisesta tutkivasta tahosta.

JAIC on kuullut miehistön edustajat, ilman valan velvoitusta, vapaamuotoisesti.  Lausunnot on annettu viron kielellä ja kääntäjänä on ollut Enn Neidre joka on ollut myös JAIC:n, tutkimuskomission jäsen.  Jääviys ei ole haitannut.

Tähtitodistaja

Tähtitodistajaksi on valikoitunut matruusi Silver Linde.  Matruusi Linde on kiertänyt ympäri laivaa, joten hänellä on komission mielestä paras tieto miten tapahtumat etenivät.

Linde on käynyt autokannella, brykällä ja yleensäkin valvonut että kaikki laivalla on hyvin.  Tosiasiassa Linde on enimmäkseen vetelehtinyt ravintolassa vokotellen tarjoilijattaria (tätä hän ei kerro mutta tämä tiedetään).

JAIC:n haluaa antaa käsityksen on että Linde on särmästi kierrellyt laivaa kaiken aikaa ja tehnyt tarkkoja havaintoja, sellaisia joita tarvitaan JAIC:n teorian todistamiseksi.

Minne tähtitodistaja katosi?

Kuulemisen jälkeen lehdistön on ollut vaikeaa löytää tähtitodistajaa haastateltavaksi.  Mies on kadonnut maisemista. Jälkikäteen on käynyt ilmi, että hän on ollut Helsingissä vankilassa kärsimässä yhdeksän vuoden tuomiota huumeiden salakuljetuksesta.

Että sellainen tähtitodistaja.  Luotettavin ja paras lähde tutkinnalle on linnakundi?

Long John Silver

Silver Lindestä tulee mieleen erään kirjan hahmo, Long John Silver.

Ensimmäinen koskaan kirjastosta lainaamani kirja on Aarresaari.  Lainaaminen tapahtui Helsingin silloisesta Rikhardinkadun pääkirjastosta, lasten osastolta.  Ja kuinka ollakaan Robert Louis Stevensonin seikkailukirjassa (joka on edelleen hyvin lukemisen arvoinen) yksi päähenkilöistä on John Silver, perämies.

Long John Silver on maailmankirjallisuuden yksi arvoituksellisia ja mielenkiintoisia hahmoja.

Nämä molemmat Silverit ovat olleet pitkiä miehiä, Silver Lindekin kaksimetrinen roikale.  Molemmilla on nähtävästi ollut hiukkasen oma etu mielessä ja kummankaan toimet eivät ole olleet täysin rehellisiä.  Toisaalta höveli käytös on onnistuneesti kätkenyt taka-ajatukset.

Onpa John Silverin myöhemmistä vaiheista kirjoitettu tanskalainen kirjakin (ei suomennettu) jossa on hahmoteltu John Silverin myöhempiä vaiheita (fiktiivisen henkilön fiktiivisen elämäntarinan jatkoa).  Siinä kirjassa nimitetään John Silveriä ”onnensoturiksi”.  Luulisin määreen sopivan hyvin Silver Lindeen.

Silver Linde kertoi sellaisen tarinan kuin haluttiin.

Eroava Ruotsin pääministeri Carl Bildt oli päättänyt että visiiri putosi ja siitä johtui aluksen tuho.  Tosiseikat eivät saa häiritä tapahtumista kertovaa tarinaa.  JAIC on sitoutettu keksimään todisteet millä Carl Bildtin määrittelemä skenaario pannaan tulemaan todeksi.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu