Magnitski-lait voimaan. Heidi Hautalan järkyttävä petos

Magnitski-lait on saatettu voimaan sekä koko EU:n alueella että Yhdysvalloissa.  Monet muutkin sivistysvaltiot ovat lisänneet lainsäädäntöönsä nämä, muun muassa Kanada.

Magnitski-lakien tarkoitus on laajempi kuin pelkän Sergei Magnitskin pahoinpitelijöiden ja murhaajien saaminen kiikkiin.  Magnitski-lait myös vaikeuttavat rahanpesua huomattavasti.

Ja Magnitski-lakeja sovelletaan myös muihin vastaaviin tapauksiin.  Mm. toimittaja Jamal Khashoggin murhaajat joutuvat pelkäämään loppuelämänsä.  Heidät on tuomittu Magnitski-lakien nojalla.

Rahanpesu

Syy, miksi Putin intohimoisesti vihaa näitä lakeja, on siinä millaisista summista rahanpesun estämisessä on kysymys.  Ja miten arkaan paikkaan lait iskevät Putinia.

Pelkästään Danske Bankin Tallinnan sivukonttorin kautta on mennyt 236 miljardia dollaria venäläistä pestävää rahaa.  Siihen verrattuna alkuperäinen petos jota Magnitski yritti selvittää, on pahainen puronen, vähäiset 230 miljoonaa.

Kaiken kaikkiaan Venäjän yhteiskunnalta varastetun rahan määrä lasketaan biljoonan suuruiseksi.  Se on miljoona miljoonaa.  Sillä Putinin gangsteriliiga on saanut yhtä ja toista omaisuutta hankittua länsimaista ja on onnistunut mädättämään koko läntistä arvoyhteisöä toiminnallaan.

Browderin osuus ja muut

Bill Browder on tehnyt suurimman työn lakien puolestapuhumisessa.  Mutta apuja on tarvittu laajalla rintamalla.
Tärkeää on ollut saada lakien puolestapuhujiksi myös venäläisiä.  Vuonna 2010 Suomen Finrosforum-tapahtumassa Browder on tavannut Boris Nemtsovin joka oli murhaansa saakka tärkein lain venäläinen puolestapuhuja.

Missä kiitokset Heidi Hautalalle?

Bill Browder kiittelee kirjansa lopussa laajasti saamaansa apua ja luettelee auttajiaan.  Alunperin meppi Heidi Hautala ehdotti Browderin käyntiä Suomen Finrosforum-tapahtumassa.  Miksi kirjassa ei kiitetä Heidiä?

Andrei Nekrasov

Heidi Hautalan poikaystävä Andrei Nekrasov osallistui myös Finrosforum-kokoukseen.  Nekrasov kertoi tekevänsä dokumenttifilmiä Magnitski-tapauksesta.  Browder lupasi auttaa ja hänen videoitua selostustaan oli määrä käyttää filmissä ja käytettiinkin.

Kolmannessa istunnossa Nekrasov alkoi esittää Putinin hallinnon kantoja (mm., että Magnitski on itse aiheuttanut vammat itselleen), jolloin Browder keskeytti.  Nekrasovin filmissä on käytetty hyväksi Browderin sanomisia.  Alun selostaa Browder ja lopun taivuttelee Nekrasov sopimaan FSB:n suunnitteleman kuvion mukaiseksi.

Luotettavana tahona pidetty Nekrasov haastatteli myös Magnitskin äitiä.  Haastattelussa äiti avautuu ja sanoo että hän olisi toivonut jotain muuta kuolintapaa pojalleen.  Tämän Nekrasov kääntää muotoon että äiti epäilisi pojan kuolleen jotenkin muuten.

Todellisuudessa äidille on aivan selvää että Putinin hallinto tappoi pojan.  Tappajat on tunnistettu ja ikuisesti listattu, eikä näillä ole mitään asiaa länsimaihin.

Nekrasovin filmissä Magnitskin väitetään itse aiheuttaneen vammat itselleen sellissä.

Browderin mielestä Nekrasovin filmi on merkki pahimmanlaatuisesta dezinformatsijasta, jota Putinin hallinto niin mielellään toteuttaa.

Mainittakoon että Nekrasovin filmi on esityskiellossa lännessä.  Se oli määrä näyttää Suomessakin mutta sitä ei tulla näyttämään, ei Suomessa sen paremmin kuin missään muussakaan sivistysmaassa.  Venäjällä sen kyllä voi käydä katsomassa.

Heidi Hautalan järkyttävä petos

Heidi Hautala toimi sen puolesta että filmi olisi esitetty EU:n parlamentille,

Browder pitää tätä järkyttävänä petoksena.  Hän miettii että tällainen muutos, Magnitski-lakien kannattajasta täyskäännös niiden vastustajaksi voi olla mahdollinen vain siitä syystä että FSB on jollakin tavalla päässyt käsiksi Heidin poikaystävään.

Rakkaus voittaa kaiken

Ymmärrämme toki että Heidi Hautala ei ota etäisyyttä poikaystäväänsä.  Me muut voimme sen tehdä.

Ymmärrämme poikaystävän vaikean tilanteen.  Jos hallinto ehdottaa filmiä tehtäväksi, ilmeisesti siitä ei voi kieltäytyä.  Ja onhan tällaisestä likaisesta työstä toki mahdollista saada poikkeuksellisen muheva korvaus.  Mitä nyt sielunsa joutuu antamaan vastineeksi.

Vihreiden peräänantamattomuus venäläisten edessä kokee tässä kolauksen.

Lähde: Bill Browderin kirja Freezing zone, suomennettu WSOY 2022.  Edellinen kirjoitukseni eiliseltä käsitteli Trumpin väitettyjä siekailuja Moskovassa, lähteenä sama kirja.

Jälkikirjoitus:  Nyttemmin Putinin hallinto ei enää väitä että Magnitski olisi kuollut luonnollisen kuoleman kuten väitti yhdeksän vuoden ajan kuoleman jälkeen. Ei, vaan nyt on ”käynyt ilmi”, että Browder itse murhasi Magnitskin (sellissä) edistyneellä alumiinijohdannaismyrkyllä.

Tämän Browder teki ulkomailta käsin.  Browder halutaan nyt jo saamansa 18 vuoden vankilatuomion lisäksi vastaamaan murhasyytteeseen.  Tai tarkemmin sanoen, tuomio voidaan kyllä langettaa poissaolevallekin.  Helppoa, FSB.  Mutta miksi pitää aina menettää se vähäinenkin uskottavuus valehtelemalla liikaa?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu