Mehukattikilju; valmistus ja käyttö

Sarjassamme kotimaisia perinnejuomia ottakaamme tarkasteluun kiljun erikoismuodon, mehukattikiljun.

Setämiehille mainittu juoma lienee hiukan tuntematon.  Toisaalta, nykynuorison korkean elintason, runsaiden tukien ja sokeriveron erityis-iskevyyden tähden nuorempi polvi ei liene enää tietoinen tästä nautintoaineesta.

Tavallinen kilju

Tavallinen kilju valmistetaan vedestä, sokerista, hiivasta ja substanssista, olkoon se sitten leivänpaloja tai hedelmiä.
Tavallinen kilju on suositeltavaa maustaa mehukatilla tai vastaavalla paremman bukeén saavuttamiseksi.

Konossöörit voivat käyttää lisämausteena vaikka mustaherukka- tai ruusunmarjateepusseja.

Turbokilju

Turbohiivalla saadaan prosentit nousemaan tuntuvasti yli sen mitä tavallisella hiivalla.  Nousun taittaa se, mikä on käymismenetelmällä mahdollista saavuttaa.

Appelsiinimehukilju

Yllättävästi hiivan asemasta voidaan käyttää appelsiinimehua.  Mehu on pakastettava ja sulatettava ennen käyttöä, jotta mehun sisältämä säilytysaine deaktivoituu.

Käyttäjät

Kiljun ahkerin käyttäjäkunta alkaa jo lähennellä keski-ikää.  Jossain mielessä yllättävää että käytön yksityiskohdat ovat jääneet näinkin piiloon.  Itselleni oli aivan uutta tietoa sekä turbokilju että appelsiinimehukilju.

Käyttö

Kiljun käyttäminen on sujunut kätevimmin koulun lukittavissa lokeroissa.  Kotona kiljun käyttäminen olisi voinut johtaa ikäviin kysymyksiin vanhempien taholta.

Nautitaan

Kilju nautitaan sopivimmin ketsuppi- tai huuhteluainepullosta, tai muusta tyhjäksi jääneestä muovipullosta.  Tietenkin valmistuksessa vapautuu myös Mehukatti-pulloja jotka ovat erityisen käteviä kahvansa ansiosta.  Kahvasta purnukka voidaan ripustaa vaatteiden alle.

Kiljun suosion väheneminen

Nykyään nuoriso on niin varakasta ettei kilju enää kiinnosta.  Tai ehkä nykynuoriso on niin kädetöntä ettei omien juomien valmistus enää onnistu.  Yksi mahdollisuus on, että kokkelit, kannabikset ja muut paremmat aineet ovat niin halpoja ettei Tee-itse-juomien valmistaminen ole enää mielekästä.

Kova suonenisku tehtailulle on se, että sokerivero rasittaa mehutiivisteitä kohtuuttomasti kun veron peruste lasketaan lantratun litramäärän mukaan.

Lähde

Tiedot ovat kirjasta Valtio vihaa sua.  Alaotsikko Suomalainen punk ja hardcore 1985-2015.  Tekijöinä Ville Similä ja Mervi Vuorela.

Ihan mielenkiintoista tarinaa ajalta jolloin omat aktiviteetit suuntautuivat aivan toisenlaisiin asioihin.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu