Meillä on nyt oma Eva Perón. Hyvinvointivaltion tuhon kierre

Hyvinvointivaltio on hieno luomus. Mutta se voidaan tuhota huonoilla päätöksillä. Tuhoutuminen on ollut käynnissä jo pitkään ja muutosnopeus vain kasvaa.

Vihersosialistien mantra kuuluu että kehitys kehittyy aina vain parempaan päin. Ikäänkuin itsestään ja huolimatta vihersosialistien tekemistä virheistä. Väärin. Jotta hyvinvointivaltio säilyisi, se edellyttää jatkuvaa hienosäätöä ja ylläpitoa. Erehdyksiä ei saa tehdä liikaa.

Ei-lineaariset vaikutukset

Kun tehdään iso virhe, nähdään ettei sillä ollut vaikutusta. Voidaan tehdä lisää virheitä, joilla niilläkään ei ole vaikutusta. Ja niin edelleen. Mutta yhden kerran tulee yksi virhe liikaa ja silloin vaikuttavat jo tehdyt virheet. Pienen lisävirheen vaikutus voi olla valtava.

Ruotsalainen kansansatu kertoo muijasta joka kerää risuja metsästä: Jos jaksan nämä, niin jaksan tuonkin. Mummo kerää risuja kunnes toteaa että taakasta on tullut liian raskas.

Samalla tavoin rasitteita voidaan asettaa talouselämälle, kunnes tulee se katkeamispiste. Taakkaa on liikaa ja se johtaa tehtaiden lopettamisiin ja tuotannon siirtoon muihin maihin.

Kun näin tapahtuu yhteiskunnalle, silloin ei puretakaan vain viimeisintä risua, huonoa päätöstä, vaan sieltä puretaan silloin paljon ylimääräistä painoa, sellaistakin, joka olisi voitu muutoin säilyttää. Ne purettavat risut ovat sitä hyvinvointivaltion taakanjakoa.

Muuttuminen persläpimaaksi

Jos muut maat voivat muuttua persläpimaaksi, niin kai se onnistuu meiltäkin. Argentiina on hyvä esimerkki epäonnistuneesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Ja, kuinka ollakaan, meillä onkin oma Eva Perón johdossa. Kysytäänpä vain, miten Evitan politiikka eroaa pääministeri Sanna Marinin linjasta, lenksismi-marinismista.

Argentiina oli sata vuotta sitten yhtä vauras kuin Kanada. Kanadassa on tehty vähän vääriä päätöksiä ja se on nyt maailman rikkaimpia ja kehittyneimpiä hyvinvointivaltioita.

Argentiinassa on harrastettu kotikutoista sosialismia ja se on muuttunut persläpimaaksi, jossa välillä on ollut sotilashallituksiakin menoa hillitsemässä. Ja on turha luulla, että sotilashallitukset olisivat aiheuttaneet onnettomuuden, Argentiinan persläpimaisuuteen on muut syyt ja sotilashallitus on ollut vain yksi oireista ja välivaihe maan muutoksessa persläpimaaksi.

Neste

Neste on ollut hieno luomus, ainutlaatuinen yhtiö näillä selkosilla. Se on onnistunut yhdistämään kaksi elementtiä, länsimaisella tekniikalla on jalostettu neuvostoöljyä. Neuvostoöljy oli halpaa ja huonoa, mutta opettelimme tekemään siitä kelvollisia lopputuotteita. Lisäksi maksoimme sen myymällä Neukkulaan puolivillaista, länsimarkkinoille kelpaamatonta tavaraa, jota valmistimme.

Ei ollut itsestäänselvää, että saisimme ostaa öljynjalostusteknologiaa lännestä. Ainakin periaatteessa olisimme vastineeksi joutuneet ostamaan raakaöljyn lännestä. Mutta tuohon aikaan olimme taitavia ja onnistuimme melkein mahdottomassa, onnistuimme poimimaan kirsikat molempien kylmän sodan osapuolten kakuista.

Siinä sivussa sovimme Nesteen veroedusta, penni litralta. Prosessiteollisuudessa tuollainen vähäinen etu merkitsee sitä, että länsimaiset jalosteet loppuivat Suomesta, ei kannattanut kilpailla. Sellainen saisi nykyisin Trumpin raivon valtaan, mutta onnistuimme silloin junailemaan asiat siten, ettei kukaan suuttunut meille. Ei edes kansainväliset öljy-yhtiöt, joiden jakeluverkostot alkoivat kiltisti myydä jalostamaamme sosialisti-bensaa.

Naantalin jalostamon loppu, tuskin enää muukaan jalostaminen tai tehdas kannattaa?

Virheellisen opin mukaan luovumme fossiilisista. Me, joiden elämä on riippuvaista asuntojen lämmityksestä. Me, joita rasittaa pitkät välimatkat. Luulisi että viimeksi me luopuisimme fossiilisista. Ilmaston lämpeneminen jopa auttaisi meitä.

Kaiken lisäksi fossiilisten vahingollisuus on tarua. Hiilidioksidi ei aiheuta ilmaston lämpenemistä, siihen se on liian heikkotehoista. Teho tunnetaan, ja se ei ole kummoinen. Hienon pseudotieteen avulla se saadaan näyttämään osaansa merkittävämmälle (väärentäminen tehdään feed-back-vaikutuksia liioittelemalla).

Merkittävyys edellyttää myös jatkuvaa muiden tekijöiden vähättelyä ja mittausten rukkailua, jotta lämpeneminen saataisiin näyttämään trendiltä, eikä ainoastaan huojunnalta, ilmaston vaihtelulta.

Jos fossiilisia ei kannata jalostaa, eihän kannata jalostaa uusiutuviakaan. Miksi palmuöljy muka kannattaisi kuljettaa Suomeen jalostettavaksi?

Muissa maissa kaikki tehdään halvemmalla, miksipä vaivautuisimme uusiutuvienkaan tekoon täällä.

Jos ei sellutehdas kannata, eihän kannata mikään muukaan tehdas.

Olemme Argentiinan tiellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu