Mistä johtuu katusota Ruotsissa. Mistä johtuu ampumiset, räjäyttelyt, kidnappaukset ja tuhopoltot

Sotatilaa Ruotsin kaduilla luonnehditaan ainutlaatuiseksi.  Vain sotatoimialueilla on henki yhtä höllässä kuin Ruotsin kaduilla.

Kyse ei ole yksinomaan ampumisista vaan myös räjäytyksistä, tuhopoltoista, raaoista pahoinpitelyistä, kidnappauksista ja kiduttamisista.  Sivullisia kuolee ampumisissa, lapsiakin.  Asuntoihin heitetään käsikranaatteja.  Koiranulkoiluttajat ovat vaarassa.  Kun asunnon ikkunoihin suunnataan konepistoolituli, kuolee muitakin kuin iskun varsinainen kohde.

Taksia konepistoolilla ammuttaessa taksinkuljettaja saa luodin selkärankaansa mutta takapenkillä istunut uhri selviää.  Samassa tilanteessa yksi harhaluoti osuu musiikinopiskelijaan asunnossaan ja hän menettää näkönsä toisesta silmästä.

Räjäytyksiä suoritetaan yli 100 vuosittain Ruotsissa liittyen katusotaan.

Ampuminen ohiajavasta autosta konetuliaseella on sen verran summittaista että sivullisia kuolee väkisinkin.

Tilanne on eskaloitunut nopeaan.

Katukauppa

Katukaupan hallinta on se josta katuampumiset ovat saaneet alkunsa.

Se joka pitää ainetta tarjolla, tienaa hyvin.  Tilanne on eskaloitunut helposta ja miellyttävästä alusta, hyvähenkisestä langaamisesta nykyiseen katusotatilanteeseen.  Kyse on kilpailusta, siitä kuka saa myydä.  Sivujuonteena on huumevelkojen perintä ja velkasuhteiden hoito ulko-oikeudellisin menetelmin.

Laittoman aineen myyjä on ensiluokkainen kohde ryöstölle, koska ei ole vaaraa että tämä menisi poliisille kantelemaan.  Ryöstää voidaan käteiset tai myytävä aine.  Ihanteellisessa tapauksessa molemmat.  Koston kierre syntyy herkästi näistä tilanteista.

Kyse ei ole kokaiinin kaupasta joka on eksklusiivista, erikoistunutta ja vähä-eleistä, sanalla sanoen ammattimaista ja joka perustuu henkilösuhteisiin.  Myyjät ovat valikoituneita ja asiakkaatkin valikoidaan.

Kannabiskauppaa taas voi alkaa harjoittaa melkein kuka tahansa.  Aineita on verraten helppoa hankkia tukussa.  Katusodat syntyvät katukaupassa jossa myyjät ja ostajat ovat valikoimattomia ja pääartikkelina on cannabis.

Cannabiksen käytön historiaa Ruotsissa

Ensimmäinen kosketus cannabikseen on tullut Ruotsissa jazz-musiikin ja värillisten soittajien myötä.

Sittemmin pop-musiikin siivellä käyttö ja tietoisuus lisääntyi.

Vuonna 1968 on ensimmäisen kerran ehdotettu että cannabiksen käyttö olisi rangaistavaa. Se hiukan poikkeaa sosiologian opeista ja asenteesta muihin päihteisiin.

Viranomaisten lievästi sanoen väritetty propaganda on saanut aikaan varsin kovan lainsäädännön jossa käyttökin on rangaistavaa. Vaikka virallinen Ruotsi on suhtautunut nuivasti cannabiksen käyttöön, on kadun mies tiennyt asian viranomaisia paremmin.

1980-luvulla kauppa on käynyt hyvässä hengessä eikä kauppiaiden välisiä riitoja ole ollut. Tuolloin päasiallinen kauppa on käyty hashiksella, kukkapohjan hartsilla.  Liennyt peräisin pääosin Marokosta, mutta ehkä myös Afganistanista.  Asiakkaina on ollut koko yhteiskunnan kirjo, eliitistä alkaen.

Siinä missä muslimimaissa on suhtauduttu huonosti alkoholin nauttimiseen, ei vastaavaa asennetta ole siellä ollut kannabikseen.  Kannabiksen kasvattaminen on ollut kunniallinen ammatti ja käyttö sallittua.

Sota alkaa

Kilpailun lisääntyessä ovat alkaneet riidat kauppapaikoista ja siitä kenellä on oikeus myydä.
Uhkailuista on väistämätöntä siirtyä uhkailujen toteuttamisiin.  Astalot ovat kehittyneet puukoista ja puntareista.  Nyt ollaan tilanteessa jossa kauppiaalla on oltava oma ampuma-ase oman turvallisuutensa vuoksi.

Alun alkaen ammuttiin Ruotsissa mieluimmin jalkaan.  USA:ssa perseeseen ampuminen on ollut suosittua.  Se on noloa uhrille ja tekee tehtävänsä.  Nykyään ampuminen kohdistetaan Ruotsin katuampumisissa nimenomaan päähän.

Näkymättömyysviitta

Ampumisia tapahtui alussa lähinnä pimeän aikaan.  Nyt ei enää tarvitse, ampujilla on näkymättömyysviitta.  Ihmiset tietävät että parasta on pysytellä tietämättöminä.  On ihan normaalia että ampumisia tapahtuu nykyään päivällä ja silminnäkijöistä välittämättä.  Jos ei näe mitään, ei voi joutua myöskään todistamaan ja sitä kautta joutua itse väkivallan kohteeksi.

Uhka poliisille

Ampumisia ja väkivallantekoja kohdistetaan poliisiin ja poliisiasemiin.  Sekin on melko uutta, tosin ei ihan uutta. On ennenkin osattu. Ruotsissa raggarit ovat tapelleet poliisin kanssa, Suomessa taas poliisilla on ollut yhteenottoja sakilaisten, nuorten ja pimeiden pullojen myyjien kanssa.

Nykyinen väkivalta on eri tasolla kuin ennen ja se on sikäli erikoinen ilmiö kun yhteiskunnat ovat muuten menneet väkivallattomaan suuntaan.

Aseen hallussapito

Tässä ollaan vaikeuksissa kun ampuma-aseen laiton hallussapito johtaa useimmiten vankilatuomioon Ruotsissa.  Ja kuitenkin katukauppiaalla olisi välttämätöntä olla ase jotta voi puolustaa itseään.

Lapsisotilaat

Ammattirikolliset käyttävät mielellään alaikäisiä.  Nuorin tavattu on ollut 8-vuotias.  14-vuotiaskaan ei ole vielä liian vanha kauppiaaksi välttääkseen seuraukset.

Mitä tehdä

Nyt on jo kiire pysäyttää kehitys Ruotsissa ja katkaista tie samaan Suomessa.

Nähdäkseni nopein ja tehokkain kanava olisi kuivattaa rahan lähteet.  Kannabis on saatava vapaaseen kauppaan, ihanteellisessa mielessä Alkoa vastaavaan myyntiorganisaatioon, tai muuhun säänneltyyn kauppamuotoon.  Alkoa vastaavaan ihan vaan sen takia että se on helpointa saada hyväksytyksi.  Vanhoilliset piirit vastustavat kannabiksen vapauttamista samalla tavoin kuin vastustettiin kieltolain loppumista.

Käytön kriminalisointi on lopetettava.  Viljely omaan käyttöön on sallittava.  Hiukan samaan tapaan kuin on sallittua valmistaa kotiviiniä omaan käyttöön.

Porttiteoria on kumottava.  Jos käyttäjän ei tarvitse asioida rikollisten kanssa, kynnys siirtyä muiden huumeiden käyttöön nousee.

Suomessa

Suomessa on vielä kiireempi kuin Ruotsissa kun parhaimmassa tapauksessa voimme vielä välttää katastrofin.  Ei tietenkään kokonaan, ongelmille altista nuorta väkeä on täälläkin.  Mutta voisimme vielä välttää katusodan syttymisen kaduillamme.

Lähde

Johan Wicklén Vi ger oss aldrig Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket. Volante 2022.  Mielipiteet ja käsitykset ovat omia.

+13

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu