Mistä johtuu rasvamaksa?

Rasvamaksa yleistyy.  Nykyään myös nuorilla saattaa olla rasvamaksa, ennen vanhaan vain vanhoilla densoilla.  Tai sitkeillä tissuttelijoilla.

Alkoholista aiheutuva rasvamaksa on aika helppo päätellä.  Alkoholi hajoaa vain maksassa ja alkoholissa on paljon energiaa.

Mutta mistä voisi johtua sitten nuorten alkoholia juomattomien rasvamaksa?

Ettei vaan lisääntyneestä fruktoosin saannista?  Fruktoosi hajoaa myös vain maksassa.  Se ei mene suoraan verenkiertoon kuten glukoosi.

Tavallisessa valkoisessa sokerissa on pyörein luvuin puolet glukoosia ja puolet fruktoosia.

Lisäksi markkinoilla on uusia sokerilaatujakin.  Virvoitusjuomia ja ruokia ei enää makeuteta pelkällä sokerilla, vaan nykyään myös erilaisilla siirapeilla.  Siirapeissa voi fruktoosin osuus olla vielä suurempi kuin sokerissa.

Tietynlaisessa roskaruokadieetissä sokerin osuus voi olla aika suuri.  Jos aamu aloitetaan sokerihuurrutetuilla muroilla, ollaan sillä tiellä, varsinkin jos pääjuomana vielä ovat sokeroidut virvoitusjuomat.

Tavallisessakin sokerissa on aivan tarpeeksi fruktoosia aiheuttamaan ongelmia.

Fruktoosilla on hyvä maine, ajatuksellisesti se yhdistyy hedelmiin.  Fruktoosia on pidetty hyvänä ilmiönä.  Ja voi sitä ollakin jos saanti on vähäistä.

Paljon liikkuvien sokerin saanti ei ehkä sekään ole ongelma.  Jos se mikä saadaan, poltetaan, ei ongelmia ehkä tule.

Julkisuudessa olleiden väitteiden mukaan rasvamaksa voisi johtua ravinnon rasvoista tai yleensä liiasta energian saannista.  Mielestäni se on aika kaukaa haettua kun lyhyempikin yhteys ravintoon voidaan löytää.

Tämä väite, tai ei oikeastaan edes väite, vaan ajatus fruktoosin yhteydestä rasvamaksaan perustuu Dr. Jason Fungin kirjaan The Obesity Code.

Ihan vapaasti saa yrittää ampua tätä väitettä tai ajatusta alas.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu