Miten kannabis-päihtyminen vaikuttaa? Kokeilemme kannabista

Uskoakseni monellakaan ei ole tietämystä siitä miten kannabiksen avulla saavutettu päihtymys vaikuttaa.  On puhdasta tietämättömyyttä ja virheellisiä luuloja mutta ehkä käyttäjilläkään ei ole selvää kuvaa asiasta (sanaleikki tarkoituksellinen).

Joten suoritetaan tieteellinen koe

Koe suoritetaan King`s College-sairaalassa, Lontoossa.  Vaikuttava aine annostellaan höyryttäjällä.  Koehenkilö hengittää höyryä ja tapahtuu seuraavaa:

Eipä aikaakaan kun alkaa naurattaa.  – Onpa hassu fiilis!  – Haluaisin nauraa kaikelle.

– Onko vaikutus miellyttävä vai epämiellyttävä.  – Miellyttävä!  Mutta kaiken pohjalla tuntuu hiukan ahdistavalta. (voi johtua tottumattomuudesta, kulttuurillisista seikoista, koetilanteesta tai voi olla päihtymyksen aiheuttamaa, EK).

Annostus on 10 mg THC:tä, aika vahva annos, ainakin ensikertalaiselle.

Koehenkilö yrittää suorittaa muistitestiä.  Ei onnistu kovin hyvin.  – En oikein tiedä mitä teen.

Testiruudulle ilmestyy kasvoja.  Ilmeet ovat iloisia, vihaisia, surullisia, ymmällään olevia jne.  Aikaisemmin on todettu että ilmeiden lukemisen kyky heikentyy päihtyneenä, ja niin käy nytkin.

Ehkä tässä kohden on syytä mainita että yksilölliset erot ovat suuria.  Joihinkin aine ei vaikuta juuri ollenkaan, osalla ei lähimuisti juuri heikkene jne.  Osa nauttii hiukkasen sekavasta olotilasta kun jotkut taas pitävät sitä epämukavana.  Sama pätee käytöksen muutoksiin joita osalla ei ole ja osalla on.

Koehenkilö alkaa käyttäytyä hiukkasen paranoidisesti.  Koehenkilö kysyy temppuiletteko te, haluatteko vain nähdä kuinka kauan viitsin tehdä kokeitanne.

Parin tunnin kuluttua koehenkilö on selvinnyt.  Kokeen järjestäjä, tunnettu kannabistutkija ja psykofarmaka Amir Englund kyselee tarkemmin paranoidisesta elementistä.  Koehenkilö kertoo että hänestä alkoi tuntua että kokeen järjestäjällä on salattu motiivi.  Pidin hetken aikaa itseäni tosi terävänä ja minusta tuntui että teillä on salaliitto minua kohtaan.  -Mutta nyt käsitän että se oli paranoidista.

Kokeen järjestäjälle tämä on tuttua.  Osalle tulee paranoidisia ajatuksia, osalle ei.  Osa tulee levottomiksi ja ahdistuneiksi, osa viihtyy tavattoman hyvin päihtyneenä.  He voivat olla hyvin rentoutuneita ja selvitä hyvin testeistä päihtyneenä.

Osalle tulee sekavia ajatuksia ja ajatukset kulkevat asiasta toiseen nopeaan.  Joku pitää sitä mukavana, toiset ahdistuvat kontrollin heikentymisestä.

Johtopäätöksiä

Tutkija suosittelee THC-annoksen pitämistä matalana (jos nyt ollenkaan pitää käyttää).
Korkea kasvin CBD-pitoisuus pitää kasvin THC:tä matalana, joten kannattaa suosia laatuja joissa on korkea CBD-pitoisuus.  Kannattaa erityisesti välttää synteettistä THC:tä jota saattaa olla lisättynä rikollisten myymässä kannabiksessa.

Korkea THC-määrä altistaa ajatusvääristymille ja paranoialle käyttötilanteessa.  Oma uskomukseni on että paniikkihäiriö on seurausta juuri liian suuresta annoksesta.  Humalainen sammuu tai kuolee liiasta annoksesta mutta liika-annos voi johtaa kannabiksen kohdalla vaikkapa paniikkihäiriöön tai psykoosiin, sillä sammumista ei tapahdu.

Kannabis ja skitsofrenia

Kannabiksen käyttäjien keskuudessa on skitsofrenia jonkun verran yleisempää kuin keskimäärin.  Ei tiedetä varmaksi aiheutuuko se kannabiksesta vai ajautuuko kannabiksen käyttäjiksi ihmisiä joilla on taipumusta skitsofreniaan.

Mikäli taipumusta skitsofreniaan on, ilmeisesti olisi syytä välttää kannabista.

Alkoholisteilla todetaan paranoidisia ajatuksia ja pitkälle menevä käyttö johtaa alkoholidementiaan tai juoppohulluuteen joten sekä alkoholi että kannabis ovat molemmat mielenterveyttä vaarantavia aineita.

Toisaalta voi kai todeta että molempia aineita käytetään ainakin jossain mitassa omatoimisesti myös mielenterveyden hoitotarkoituksessa.

Yleisesti käytöstä

Kannabista on käytetty suurin piirtein yhtä pitkään kuin alkoholiakin.  Kannabiksen käyttö on vaarallista, ja sitä pitääkin verrata alkoholin käyttöön joka on myös vaarallista.

Molempien päihtymysaineiden käyttö edellyttää osaamista.  Päihtynyt nuori, tottumaton käyttäjä on suuressa vaarassa, käyttipä kumpaa tahansa.  Korkea THC-pitoisuus merkitsee samankaltaista vaaraa kuin tiukan viinan juominen tottumattomalle.

Näkemys luovan työn kannalta

Astrofyysikko ja kirjailija Carl Sagan on sanonut että kannabiskielto on ollut skandalöösi päätös.
Hänen työssään kannabiksesta on apua hänelle kun se vilkastuttaa ajatuksia ja lähimuistin heikkeneminen auttaa elämään ajassa.  Syntyy parhaassa tapauksessa flow -tila joka on luovassa työssä suotava.

Jazz-muusikot ovat tieten tahtoen käyttäneet kannabista parantaakseen suoritustaan.  Jammailussa jos missä eletään hetkessä ja heittäydytään mielleyhtymien varaan.  Ilman nuotteja, mielleyhtymien nojalla soittaminen on haasteellista ja kaikenlainen laskelmointi heikentää soittosuoritusta.

Siinäkin on kyse yrityksestä tavoittaa flow-tila kannabista hyväksi käyttäen.  Paheksunta mustien soittamaa musiikkia ja kannabista kohtaan ovatkin liittyneet toisiinsa.

Kaiken kaikkiaan

Yksilölliset erot ovat todetusti suuria ja parhaimmat hyödyt saavutetaan pienillä käyttömäärillä (jos hyödyistä voidaan puhua päihtymisen yhteydessä).

Hiukan samoin kuin alkoholinkin kanssa.  Pieni määrä alkoholia vapauttaa, lisää puheliaisuutta ja ihminen tuntee itsensä hyvinkin valloittavaksi.  Toisaalta suuret annosmäärät aiheuttavat vähemmän höveliä käytöstä ja jutut alkavat junnata paikoillaan.

Paranoidiset ajatukset ovat hyvinkin luonteenomaisia alkoholin suurkuluttajille, yhtä lailla kuin raskaan sarjan kannabiksen käyttäjillekin.

Addiktoivuus + muut haitat

Luotettavien havaintojen mukaan kannabis ei ole yhtä addiktoivaa, riippuvuutta auheuttavaa kuin alkoholi.

Kannabis-päihtymisestä ei seuraa krapulaa, elimistön myrkytystilaa.

Valistuselokuvat 1950- ja 1960-luvuilta ja varhainen Reefer madness (youtube) eivät ole vakavasti otettavia.  Nuoret eivät pääsääntöisesti hyppää ikkunoista vaikka tunnetaankin paniikkihäiriön ja psykoosin mahdollisuus.  Tyhmyyksissä tehdyt teot ovat yleisempiä alkoholikokeilujen yhteydessä.  Propagandan väitteet hormonitasapainon järkkymisestä, passivoitumisesta, aivosolujen ja sukusolujen vaurioitumisesta eivät kannabiksen kohdalla ole sen vakavampia kuin alkoholinkaan kohdalla (so. voivat olla vakavia kummasta tahansa aiheutuvina).

Hampaat eivät sula suuhun (tosin kannabis aikaansaa suun kuivumista), eikä tulevaisuus ole menetetty ensimmäisen käyttökerran jälkeen (jollei yhteiskunnan toimet sitä aiheuta).

Ne vakavimmat haitat nuorille ovat koituneet juurikin käytön rangaistavuudesta ja siitä että yhteiskunta on sulkenut yhteiskunnan ulkopuolelle kannabista käyttäviä nuoria.

Lähde

Johan Wicklén Vi ger oss aldrig Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket. Volante 2022. Mielipiteet ja käsitykset ovat omia.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu