Miten NATON itälaajentuminen Baltian maiden osalta oikein tapahtui

Venäläisillä on se käsitys että NATO olisi luvannut olla laajentumatta itään siinä vaiheessa kun Saksa yhdistyi. Länsimaiden mielestä lupausta ei annettu kuin siihen tilapäiseen siirtymävaiheeseen jolloin Neukkulan satelliiteista tuli aidosti itsenäisiä valtioita.

Sen jälkeen itsenäiset valtiot päättävät itse toimistaan, mihin haluavat liittyä tai olla liittymättä, on länsimaiden kanta.

Viron aie liittyä NATOon tuli venäläisille aivan puun takaa.  Venäläiset olivat pitäneet selvänä että marssijärjestys olisi se, että ensin liittyy Suomi ja vasta sen jälkeen Baltian maat, jos nyt näistä maista kukaan koskaan liittyy.

Asioiden kulusta on kertonut seikkaperäisesti Mart Laar kirjassaan Pööre (suom. Pyörre, tai kuten kirjan nimi on käännetty, Viro vuonna nolla).

Mart Laar punoi katalan (venäläisten mielestä katalan) juonen liittyä NATOon yhdessä mentorinsa Carl Bildtin kanssa.

Venäläiset vahtivat tarkoin että mitään aisan yli pomppimista ei tapahdu Suomessa.  Suomen armoitetut päättäjät olivat hyvin Venäjän taskussa mutta eihän koskaan voi tietää jos joitain yksityisajattelijoita ja kansankiihottajia ilmaantuisi.  Venäjän trolliarmeija, mieliinvaikutusjoukot olivat valmiudessa tyrmäämään mitä tahansa aietta mikä saattaisi Suomessa syntyä NATOon liittymisen puolesta.

Kansalaisten mielet oli onnistuttu saattamaan NATO-vastaisiksi ja päättäjät oli muuten vaan saatu Venäjän tavoitteille myötämielisiksi.

Liekö armeijaankin vaikutettu, venäjämieliset armeijan kihot kun eivät ole tuntematon ilmiö Suomenkaan armeijassa.  Armeijan piirissä tunnettiin huolta että NATOon liittyminen voisi käydä kalliiksi ja pahimmassa tapauksessa joutuisimme ottamaan puolustusvastuullemme Baltian maat.

No, siinä hötäkässä taisi unohtua että NATOlla on ydinaseita joten perälauta kyllä löytyy.  Perälauta jollaista ydinaseettomalla maalla ei ole.

Mart Laar kirjassaan suorastaan ilkamoi sillä, miten venäläisten vahtiessa kuin haukat Suomea, samaan aikaan Baltian maat sopivat hiljaisesti keskenään aikeesta hakea NATOn jäsenyyttä.  Ja kun hakemus oli tehty, Venäjän vaikuttamisyritykset Baltian maiden sisällä tai NATOn jäsenmaihin tulivat auttamattomasti jälkijunassa.

Venäjä yritti ultimaatumia, uhkailua että liittyminen ei jäisi seurauksitta, mutta siinä vaiheessä länsimaat jo heräsivät puolustamaan pienempiään.  Baltian maiden liittymistä ei uhkailut saisi estää.

Joten Baltian maat liittyivät ja saavat kiittää onnistumisestaan suurelta osin sitä että toimivat Suomen selän takana. Mikäli Suomi olisi ollut liittymässä samaan aikaan, Venäjä olisi ehtinyt masinoimaan paljon merkittävämpää vaikuttamista NATO-maissa Suomen ja Baltian maiden liittymistä vastaan.

Näin esittää asian Mart Laar ja sanoisin että Mart ei taida olla asiassa aivan väärässä.

Tämä nyt sivusta sanottuna, aion jatkaa vielä sarjaa autolautta Estoniasta, jonka turman tapahtumissa samaisella Carl Bildtillä on myös merkittävä osa, tosin paljon synkempi osa.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu