Miten palautamme raideliikenteen? Hyppy uusvanhaan. Vihreät dinosaurukset hyppää tykimmin.
Ei sillä hyvä, että palaamme energiantuotannon suhteen takaisin 500 vuoden päähän perustamalla uudelleen energian saanti tuuleen. Voimme soveltaa menneisyyden ratkaisuja myös muussa.
Nykyajan kotkotuksia, kuten atomeja on sen sijaan syytä varoa.
Myös liikenne voidaan järjestää vanhan mallin mukaan. Siiihen esikuvaksi kelpaa raideliikenne, malli sadan vuoden takaa.
Junat
Vielä sisällissodan aikaan maantiet olivat surkeita, mutta rautatieverkko oli jo hyvällä mallilla.
Taistelut etenivät junanratoja pitkin. Keskeinen väline armeijan mekanisoinnissa oli panssarijuna. Vastaa nykyajan hyökkäysvaunua.
Jos juna toimi sata vuotta sitten, toimiihan se tänäänkin.
Junien avulla voimme parantaa logistiikkaa. Emme tarvitse teitä emmekä rekkoja jotka pilaisivat ilmaston.
Saamme jopa raskaan veturin, Siperian suden liikkeelle, kunhan tuulee kovasti.
Ruokatarvikkeet voidaan toimittaa Helsinkiin junalla. Siltä osin kuin niitä ei toimiteta globaalisti purjelaivoilla.
Jakelu
Pujotetaan rata menemään uudelleen Baanaa pitkin eteläiseen Helsinkiin. Siellä junanvaunusta ruokatarvikkeet voidaan purkaa pikamyymälöihin. Se pätkä mitä jää puuttumaan myymälän ja radan välistä, voidaan hoitaa maitokärryillä työntäen.
Rataa voidaan uudelleen jatkaa Kaivopuiston rantaa kiertäen Kauppatorille ja sieltä Katajannokalle saakka. Koko eteläinen Helsinki saa näin ruokatarvikkeensa kätevästi rautateitse. Toinen pistoraide Harjun ruumishuoneen ohi tarjoaa logistiikan uudelle uljaalle Kalasatamalle.
Kalasatamasta palautetaan jatkoraide Arabian suuntaan ihan kuten ennenkin on ollut. Vanha pistoraide päättyi jokseenkin siinä kohtaa missä on nykyisin ostoskeskus.
Mikäli pistoraide Jätkään palautetaan, saadaan turvattua maitotonkkien saanti ja kotimaisten vihannesten tarjonta myös tälle uudelle asuinalueelle.
Entiselle Töölön sokeritehtaalle vievä raide voidaan palauttaa kulkemaan puistoa pitkin. Se turvaa oopperan kävijöiden ruokahuollon. Lähitaloissa toimivat maitokaupat saavat maitotonkat ja voidrittelit kätevästi junalta.
Pahaksi onneksi Haagan asema on ehditty luovuttaa muuhun käyttöön, mutta ehkä se saadaan neuvoteltua takaisin. Siinä olisi valmis rahtiosasto, johon voidaan junasta nostaa saapuvat lähetykset odottamaan noutoa. Vastaavasti tietenkin lähtevätkin paketit.
Sama pätee muihinkin liitosalueiden asemiin. Haagan asema nyt vaan sattuu olemaan tuttu kun olen pikkupoikana vienyt sinne lähtevää tavaraa.
Junien nopeus
Pyrkimystä nostaa junien nopeutta en ymmärrä ollenkaan. Suuressa nopeudessa energiaa kuluu tietenkin paljon enemmän kuin pienemmässä nopeudessa. Ilmanvastus kasvaa nopeuden neliössä. Eikö sitä energiaa pitänyt säästää?
Tunnin juna Turkuun
Miksi ylipäätään pitäisi päästä Turkuun edes kahdessakaan tunnissa? Tai Tampereelle? Kuinka monta tällaisten yhteyksien tarvitsijaa oikeastaan maailmassa on?
Sitäpaitsi, eikös tiede ole todistanut jo parisataa vuotta sitten että korkeat nopeudet aiheuttavat matkustajille huimausta, pyörrytystä ja naisille hysteriaa.
Jos ilmastotiede on ollut kehittyneellä tasolla jo tuolloin, miten voitaisiin jättää huomiotta samaan aikaan hankittu arvokas havaintomateriaali naisten hysteriasta?
Vihreät dinosaurukset, punaisella ja mustalla tehosteradoituksella, voisivat ottaa ohjelmaansa palauttaa yhteiskunta ja raideliikenne sellaiseksi kuin se oli, ennenkuin ihminen ehti tärvelemään ilmaston nykyisenlaiseksi.
Eivät ole maantiet paljon vapaussodan ajoilta parantuneet, vaikka veroja niiden käytöstä kiskotaan kuin suokuokalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä on vielä työmaata. Asvaltti pitää palauttaa sinne minne fossiiliset kuuluvatkin eli maan poveen.
Hiekkatiet riittävät täysin tieliikenteelle kun tieliikenne vähenee.
Vilkkaasti liikennöidyt väylät kuten pyörätiet, voidaan muuttaa nupukiville.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen jopa mukulakiviä, ainakin Helsinkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi raideliikenteen eduista ja merkityksestä nyt ja tulevaisuudessa.
Lentoliikenteen lopettaminen useisiin maaseutu kaupunkeihin on askel oikeaan suuntaan. Kyllä junalla kerkeää riittävän nopeasti noihin maakunta kaupunkeihin.
Siperian rata voitaisiin yhdistää Pohjois- Suomen rataverkkoon, jolloin kiinalaiset matkailijat pääsisivät vaivattomasti Lappiin matkailemaan, ja suomalaiset Thaimaahan lomalle.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on jostain syystä jäänyt epäily, että kuinka hyvin perusteltu ratkaisu puhtaasti rahassa mitattuna oli Tampereen ratikkaratkaisu. Se on vaatinut suuret alkuinvestoinnit ja silti ratikka kulkee hyvin rajoitetulla alueella. Vaihtoehto on sähköbussi, johon vaihdetaan akku päätepysäkeillä. Alkuinvestointi varsin pieni ja käyttökustanukset alhaiset. Niin ja se vihreys.
Varsinkin poliitikassa numeroita voidaan venyttää tiettyyn suuntaan, kun asia vaatii. Tampereelle on kyllä annettava tunnustus, että se on ainut paikka Suomessa, jossa kunnalliset investoinnit ovat alittaneet investointipäätöksen arvion. Pääkaupunkiseudulla päätösarvio pitää kertoa piillä eli kustannukset noin kolminkertaistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Itä-Vantaalle rakennetaan yksi raitiotie ihan muuten vain, samaan tapaan kuin laulussa Rikas mies jos oisin:
Ja yhdet hienot portaat veis ylöspäin
ja yhdet toisi alaspäin
ja yhdet, huvin vuoks ei minnekään.
Saman menetelmän ottaa Vantaa ja aikoo rakentaa yhden ylimääräisen raiteen itäänpäin. Pikaetanaraitiovaunulle, 25 km/t.
Kustannuksessa vantaalisä 2xpii.
Ilmoita asiaton viesti
”Pullo Jallua”, tilasi asiakas joskus Alkossa. Myyjä kysyi: ”Minkä tähden?” ”Muuten vaan”, kuului vastaus.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan siellä ei kiskoilla saa autoilla ajaa, joten vihreä tavoite toteutuu, autoliikenne vaikeutuu, kuten tapahtuu Hesassakin jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Maitokärryillä työntäenkö? Niitä radan ja myymälän välejä. Entä hevosella vetäen? Jaksaahan se polle enemmän vetää kuin ihminen työntää!
Ilmoita asiaton viesti
Kun raiteita on tiheässä, kuljetusmatkat jäävät lyhyiksi. Ei ehkä kannata pitää pollea. Pollekin aiheuttaa ilmastonmuutosta sillä heinän syönnistä syntyy päästöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkujättiläisessa, Yrjö Karilas, WSOY 1943 , sivulla 716 on havainnollinen kuva siitä mitä polle jaksaa vetää maantiellä, rautatiellä ja vedessä 1m/s nopeudella. Kun maantiellä polle jaksaa vetää yhden tynnyrin lastin, niin raiteilla polle jaksaa vetää 8 tynnyrin kuorman. Vedessä proomun kyydissä polle jaksaa vetää 75 tynnyrin lastin ( polle siis kulkee kanavan reunalla vetäen kanavassa olevaa proomua ).
Tämä suhde lienee edelleenkin voimassa. Vesikuljetukset ovat kaikkein edullismpia.
Vieläkin edullisemmiksi vesikuljetukset saadaan, kun luovutaan koneilla kulkevista aluksista ja siirrytään siis takaisin purjeilla kulkeviin aluksiin. Sitähän Esko Karinenkin esitti.
Minäkin ole tuota esittänyt, että Kauko-Idän lomamatkat Euroopasta tehtäisiin purjelaivoilla sen sijaan että istutaan lentokoneissa ja aiheutetaan ilmakehän ylempiin kerroksiin mittavia CO2 -päästöjä. Purjelaivalla matka Euroopasta Kauko-Idän satamiin vie hieman tuulista riippuen 2 – 2½ kuukautta. Ja olen myös kysellyt sen perään, millä eri maiden delegaatiot matkustavat kansainvälisiin ilmastokokouksiinsa. Eikös nekin matkat pitäisi tehdä päästöttömästi purjelaivoilla, hevoskyydillä, polkupyörällä tai peräti apostolin kyydillä ? Apostolin kyydillähän sitä keski-ajalla käytiin pyhiinvaellusmatkoillakin tuhansien kilometrien päässä.
Siirtyminen purjelaivaliikenteeseen rahdin ja matkustajien kuljetuksessa tuo mittavat purjelaivamarkkinat telakoille. Se tulee havainnollisesti esiin kun käy katsomassa MarineTraffic -sivustoa ja Flightradar24 -sivustoa:
https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:5.7/centery:48.7/zoom:4
https://www.flightradar24.com/26.97,30.73/3
Ilmoita asiaton viesti
Minuunkin on jättänyt lähtemättömän muistijäljen tuo kuva tynnyreiden kyydittämisestä eri keinoilla.
Mielenkiintoinen ajatus tuo ajatus purjekyydeistä. Miksiköhän niistä on luovuttu? (sarkasmia, luulisin tietäväni miksi niistä on luovuttu).
Ilmoita asiaton viesti
Vähän hidastahan se lentokoneeseen verrattuna mutta toisaalta voisi miettiä sitä että onko pakko olla niin hemmetin kova kiire joka paikkaan ja voisiko palavereja hoitaa etänä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun et ole ollut merellä niin et tiedä mitä ongelmia purjealuksiin perustuvassa matkustajien kuljetuksessa voi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai niiden purjeiden nyt tarvitse ainoa tapa olla, että voi olla potkuri backuppina.
Ilmoita asiaton viesti
tai pitkät airot
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti Karisella on aina uusia, tai tässä uusvanhoja, ideoita.
Ilmoita asiaton viesti
Jännä havaita, ettei Karinenkaan keksinyt, ettei tulevaisuuden juttu ole raiteet, renkaat tai potkurit, vaan logistiikan robotisaatio. Tuo Helsingin metron automatisointi ihan anna oikeaa kuvaa robotisaation mahdollisuuksista. On aika tyhmää, että Vihreät ovat hirttäytyneet kiskoihin ja tuo perusäärioikeisto kumipyöriin ja otto-moottoreihin.
Koko logistiikka tulee muuttumaan niin merenkulun, ilmailun, autoilun kuin raideliikenteen osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain mielessä uskon että AR ja XR ym. tulee korvaamaan matkustelua. Ei persläpimaihin enää kohta pysty matkustamaankaan.
Mutta että ruokapöytään riittäisi pelkkä ruoan idea, tai parhaassa tapauksessa ruoan hologrammi, tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Eli tarkoitan että robotisaatiota tai ei, tavaran fyysistä siirtämistä pitää silti tapahtua ainakin ruokahuollon osalta.
Ilmoita asiaton viesti
On tässä semmoisia huomioita, että nykyään jos jotain lähettää johonkin niin siinä on helvetinmoinen ketju välissä säätämässä ihmisiä.
Sitten kun Internetin läpi lähetät jotain niin robotit pilkkovat sen viestin IP-paketeiksi mitkä löytävät perille.
Kyllä sitä jotain fyysistä joo pitää siirrellä mutta tietysti joissain jutuissa voisi miettiä sitä että jos siirtäisi raaka-aine jalosteita ja miettii sitten missä kohtaa sen hyödykkeen pistää kasaan.
Ja sitäkin voi tehdä robotit. Ideatasolla CNC-koneet ja 3D-tulostimet.
Mielestäni kaivataan enemmän hyödykkeitä joihin löytyy ns. lähdekoodit. Eli valmistusvaiheet ja komponentit joiden valmistuksen voi laittaa robotille. Tietokoneohjelmilla tuo toimii ihan hyvin mutta fyysisillä jutuilla on vähän enemmän pihtailua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä on jo edetty kun parvekeviljeleminen on tullut muotiin.
Ei tarvitse kuin tuoda ne siemenet junalla kaupunkiin (sarkasmia).
Ilmoita asiaton viesti
Tampereella on raportoitu yksi henkilöauton ja raitiovaunun kolari jo ennen kun Tampereella virallisesti aloitetaan raitiovaunuliikenne.
Suomessa raideliikenteessä vaikuttaisikin agraarialueilla olevan omat vakavat ongelmansa pääkaupunki Helsingin ulkopuolella.
Tämä tosiasia tulisi kirjata Karisen mietintöön.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma poistuu kun autot katoavat katukuvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten kun huonot kuskit katoavat autojen rateista.
X
Ilmoita asiaton viesti
”Palauttamista” edesauttaisi se, että esimerkiksi sellainen perusasia kuin rataverkon käyttöaste olisi tiedossa. Mutta meilläpä mennään mututuntumalla.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/272565-rataverkon-kayttoasteesta-ja-ratahankkeista/
Lisäksi VR:n kalustoonsa kohdistamaan ja nykyhallituksenkin hyväksymään poltetun maan taktiikkaan tulisi puuttua, se kun johtaa ulkomaalaisten suuryritysten suosimiseen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/265477-suomalaiset-ja-espanjalaiset-erityisolosuhteet/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/raun-palomaki-pyllistaa-suomalaisuudelle/
X
Ilmoita asiaton viesti