Neste uhkaa Hollannin rannikkoalueita. Porvoolla sittenkin toivoa?

Ilmastonmuutos muodostaa eksistentiaalisen ja imminentin uhan ihmiskunnalle.  Yksi pahimmista uhkista aiheutuu jäätiköiden sulamisen aiheuttamasta nestepinnan eli merenpinnan noususta.

Pahimmin nestepinnan nousu kohdistuu Alankomaiden rannikolle, joka on tulvavuoksien ja eroosion koettelemaa jo nyt.  Muistammehan toki Rungholtin kaupungin tuhon ja kokonaisen maakunnan häviämisen 1300-luvulla samaisen meren äärellä.

Rotterdam ja varsinkin sen satama- ja teollisuusalueet sijaitsevat hyvin alavalla maalla, Alankomaalla maan nimen mukaisesti.

Tiedemiesten mukaan merenpinta nousee vääjäämättä ilmastonmuutoksen edetessä.

Ja ymmärtäähän sen, kun jäätiköt sulavat merenpinta nousee.  Ja sen ei tarvitse nousta paljoa, kun Rotterdamin satama- ja teollisuusalueet jäävät veden alle.  Muutaman metrin nousulla Rotterdamin keskusta jää saarelle, varsinaisen rantaviivan siirtyessä Saksan rajan suuntaan.

Miten on mahdollista samaan aikaan ottaa ilmastonmuutoksen uhkakuvat huomioon ja samaan aikaa käyttää resursseja ja rakentaa laitoksia sen torjuntaan näin uhanalaiseen sijaintiin huomioimatta uhkakuvia?  Tämä ei ole koherenttia.

Ehkei kannata varmuuden vuoksi vielä siirtää Rotterdamin satamaa sisämaahan, muttei nyt sentään uusia rakennelmia pitäisi rakentaa tuollaiselle vesijättömaalle.

Porvoossa sen sijaan on kunnon rakennusmaata, jykevän peruskallion päälle voi rakentaa laitoksia vaikka tolppien päälle tarvittaessa.   Porvoon vakautta parantaa se, että meillä maanpinta vieläpä nousee ja kuittaa osan nestepinnan noususta.

Rotterdamin kanssa voi nyt tapahtua sama kuin Titanicin kanssa.  Lyhytnäköinen ahneus ja voitontavoittelu syrjäyttää varovaisuuden ja tiedemiesten varoitukset ja koko hoito uppoaa meren syliin, Davy Jonesin kirstuun kuten englantilainen merimies sanoo.

 

—-

Ettäkö uskonko itse tähän?  No, en oikeastaan, mutta jalostamoa Rotterdamiin suunnittelevat eivät ainakaan usko. Koko jutussa on hiukan aprillipilan, sillin makua.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu