Oletko vähän TikTok?

Onko aivojesi otsalohko jo kutistunut?  Onko vaikeaa keskittyä yli minuutiksi? Onko pitkän elokuvan katsominen mahdotonta?  Et pysty/jaksa seurata opetusta koko pitkän oppitunnin ajan?  Haaveiletko urasta influensserina? Mikään vaikea tai ponnistelua vaativa ei kiinnosta?  Taidat siinä tapauksessa olla vähän TikTok.

Kiina on TikTokin kotimaa

Vaikka TikTok on virallisesti muuttanut pois Kiinan mannermaalta, sieltä toimintaa kumminkin ohjataan ja kaikki TikTokin keräämä informaatio toimitetaan Kiinaan tarvitsijoiden käyttöön.  Ja yksi tarvitsijoista ja toiminnan ohjaajista on tietenkin Kiinan propagandaministeriö, ByteDancen toimitalon vieressä Pekingissä.

Mitä väliä?

Niin, mitä väliä on sillä että nuoriso menee turmiolle?  Intian mielestä on väliä, Intia lopetti yhdessä yössä mahdollisuuden käyttää TikTokia.  200 miljoonaa käyttäjää meni TikTokilta sen sileän veegen.

Presidentti Trump vaati TikTokia pois kiinalaisesta omistuksesta.  Mutta muutos ei ehtinyt tapahtua.  Bidenin mielestä asia ei ole kovin tärkeä, asiaa tutkitaan (niin kuin aina kun asialle ei haluta tehdä mitään).

Ja onhan ByteDancessa amerikkalaista, demokraattien rahaa kiinni.  Miten sijoitusten kävisi jos ryhdyttäisiin ilkeiksi ja rajoittamaan tai kontrolloimaan?  Sitä paitsi ByteDance tukee rahallisesti amerikkalaisia poliitikkoja lahjoituksin, avokätisesti ja monella tasolla.

Kiinan TikTok

Kiinassa ei ole samanlaista TikTokia kuin länsimaissa.  Nimikin on erilainen.  Käyttöaika on lujasti rajattu.  Sovellus muistuttaa lisäksi tauoista, sovellus pysähtyy jos et muista pitää taukoa.

Kiinalainen versio painottaa tietojen ja taitojen kasvattamista.  Kaikenlaisia tieteellisiä kokeita on hauska tehdä ja käden taitoja kehittää.  Vaikkapa kalligrafia, se on hauskaa ja mielenkiintoista.  Kokeile!  Et tarvitse kuin siveltimen, tussia ja hiertimen.  Ja paperia tietenkin.  Laiska länkkäri voisi ostaa kalligrafian tekemiseen sopivan tussikynän kaupasta jos nyt kukaan jaksaisi sellaista täällä harrastaa.

Siinä missä länsimaissa kaikenlainen tyhjäpäisyys on kunniassa, Kiinassa kannustetaan ajattelemaan (ei kuitenkaan mitään poliittista joka haastaisi kommunistisen puolueen valta-aseman) tai urheilusuorituksiin.

Haasteet

Länsimaissa haasteet on kivoja. Lyö vaikka pääsi, oikein kovaa.  Sairaalat täyttyvät pipipää potilaista.

Tai jotain muuta kivaa.  Löysennä pyörän mutterit isän autosta.  Se on hauska pränkki.

Junaradalle voi kasata tavaraa.  Se voittaa joka kasaa isoimman kasan.  Raiteille voi panna kaikkia kivoja yllätyksiä junankuljettajalle.

Kokeile miten iso valokaari syntyy kun kiipeät sähkötolppaan.

Kiinassa ei jostain syystä haasteita suvaita eikä niitä paikallisessa TikTokissa ole.

Kenen pätkät saa suurimman huomion

Eräs meksikolainen kun laittoi Kiinaa ihailevan pätkän, niin hänen katsojalukunsa nousivat hetkessä parista sadasta yhdeksäänkymmeneen tuhanteen.

Jokainen saa yksilöllisen tarjonnan TikTokista.  Jos olet vaikka BLM-fani, saat rautaisannoksen poliisien brutaliteetista joka hienosti vahvistaa vakaumustasi.

Pelit ja elokuvat

Maailman suosituimmat pelit on kiinalaisia, kiinalaisomisteisia tai Kiina on vaikuttanut niiden sisältöön.  Peleissä on vähemmän tummapintaisia kuin ennen.  Koska he eivät ole kiinalaisyleisön suosiossa.   Alkuperäisen pelitarinan sankarillinen tiibetiläinen vaihtuu muuhun etnisyyteen.  Siltä osin kuin peleissä on juonta, kiinalainen on neuvokas ja amerikkalainen itsekäs, omaa etuaan ajava, muista vähät välittävä ja hiukkasen typerä.

Kiina rahoittaa merkittävästi elokuvateollisuutta.  Ja rahan ääni kuuluu sielläkin samalla tavoin.  Yhä useammin aasialainen on se neuvokas ja periaatteiltaan ryvettymätön.  Totalitaariset keinot ja keskusvalta on ne joilla maailma toimii.

Lähde

Peter Schweizer  Blood Money.  Why the Powerful Turn a Blind Eye While China  Kills Americans. 2024.

Aiheesta on tulossa useampikin kirjoitus.  Siltä varalta että kirjan kirjoittajaa haluttaisiin mollata (kiinamieliset saattavat haluta tehdä niin), niin kirjan tekemiseen on osallistunut toimituskunta, joista monet ovat tutkivia journalisteja, mm. New York Timesista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu