Olipa kerran aika jolloin oli paljon hyönteisiä…
Inhottavan vähän hyönteisiä on nykyään. Toista oli ennen.
Joka torpassa oli lehmä tai kaksi. Se takasi hiukan omavaraisuutta ja paljon hyönteisiä. Lehmän lanta on ihanteellista hyönteisille. Sitä voi syödä, siitä voi rullata pillereitä ja mitä kaikkea. Myös maanparannukseen se on erinomaista. Itse asiassa ihan alussa lehmiä pidettiin enemmänkin lannan kuin maidon takia. Lehmä on erinomainen lannoitteentuottaja ja hyönteisetkin kiittää.
Isoissa taloissa oli paljon lehmiä (ja vielä enemmän hyönteisiä). Lanta kasattiin keoiksi ja miten milloinkin, paljaan taivaan alle. Nykyään lantalat taitavat olla tarkoin varjeltuja ja tieteellisesti ohjattuja paikkoja joissa ei ole enää sijaa hyönteisille.
Kärpäskerhot
Tukholmassa on latriinijäte käsitelty paskaukkojen ja paskankantajaeukkojen toimesta. Nämä ovat kuljettaneet kärryissä täydet latriinitynnyrit flugmöteiksi kutsuttuihin katoksiin. Se on ollut yhtä juhlaa kärpäsille. Loputtomasti latriinijätettä, nam.
Paskaukot ja paskankantajaeukot ovat tehneet rikoksia, siitä päätyminen tällaiseen vähemmän kutsuvaan ammattiin.
Katoksista saaristolaiset ovat ostaneet (hyvä ei ole koskaan ilmaista) tynnyrien sisällön ja kuljettaneet ne saariston paskakuoppiin, mistä saariston viljelijät ovat sitä lunastaneet ja kärränneet pelloilleen. Kun eihän oman perheen ja oman karjan jätteet mihinkään riitä kun yritetään repiä elanto maasta.
Vaikka kyllähän joka talossa on oma kärpäskerho tietenkin ollut. 1800-luvun lopulla huussit alkoivat yleistyä, sitä ennen käytiin metsänreunassa.
Vastaava Helsingissä
Tynnyreitä ei ole meillä lainattu vaan lasti on kipattu suoraan ruumaan. Sen tähden on pyritty keskittämään paskapurjehdukset kauden loppuun, jolloin on viileämpää ja alus ehtii tuulettua talven yli ennen uutta purjehduskautta.
Irtotavarana latriinijäte on varsin liukasta, joten tässä on merenkulullisia vaaroja. Voi vaikka koko alus kantrata, mikäli lasti lähtee liikkumaan.
Lastin kiinteyttämiseksi on pyritty vuoraamaan ensin lastitila hevosen lannalla joka on kiinteämpää. Tätä on saatu Suomenlinnasta jossa on pidetty paljon hevosia.
Hevosenlannalla vuorattuun ruumaan on kaadettu latriinijäte. Työ on ollut vaarallista, sillä haju- ja hyönteisvaaran vuoksi on mielellään otettu hiukan desifiointiainetta sisäisesti. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on voinut olla vaikkapa horjahtaminen ruumaan.
Sen verran suuripiirteistä jätteiden lajittelu on ollut että joskus latriinijätetynnyreiden sekaan on päätynyt tynnyreitä joissa on lasi- tai posliinijätettä. Mutta sinne sekaan vaan, täysiä tynnyreitä ei ole ollut sopivaa jättää laiturille. Tämän tähden Helsingin ympäristön pelloista löytyy posliinin ja lasinsirpaleita varsin yleisesti.
Purkauspaikkoja on ollut eri puolilla saaristoa.
Latriinijätettä kuljetettiin, paitsi saaristoon, myös junakyydillä ympäri Uuttamaata. Latriinijäte on ollut haluttua ja siitä on suorastaan välillä hiukan kilpailtu.
Näiden syiden tähden hyönteisiä on ollut ennenvanhaan paljon. Tästä kenties avautuu nykypäättäjille muutama idea, millä tavoin voitaisiin hyönteisten määrää taas lisätä.
Pölyttäjät
Hiukan spesifisemmäksi mennään, mikäli halutaan erityisesti pölyttäjiä lisää. Tähän voisi kyllä huomauttaa että kyllä ihan kärpäsissäkin on hyviä pölyttäjiä. Kärpäsillä on mukavia sukasia, joihin siitepöly myös tarttuu.
Väitetään että ennen vanhaan auton ikkunaan liiskaantui aivan eri määrä hyönteisiä kuin nykyään. Pääsyy tähän asiantilaan tulikin jo käsiteltyä. lehmien ja muiden eläinten pito ja sen vähentyminen. Ja yleisen hygieniatason nousu.
Mutta on toki muitakin syitä.
– Tuulilasit ovat nykyään viettävämmät. Vinompaan tuulilasiin osuu vähemmän hyönteisiä, ilmavirta tempaa hyönteisen ohi lasin.
– Sade ja lämpötila kussakin kesän vaiheessa määrittelee hyönteisten määrän. Huonosta hyönteisvuodesta ei kannata huolestua, sillä hyönteisten lisääntymiskyky on suuri. Kärpäs-isukilla on kesän lopussa miljoona perillistä. Joten ei kannata huolestua vaikka kanta jonakin vuonna pienenisi.
– Kanta ihan luontaisesti voi vaihdella laajoissa rajoissa, monista syistä ja monivuotisina sykleinä. Emme esimerkiksi tiedä paljoakaan hyönteisten keskuudessa vallitsevista epidemioista. Kun on helpompaa havannoida hiukan isompia eläimiä, niin esimerkiksi oravien määrissä on huomattavaa huojuntaa. Kanta on milloin suuri, milloin pieni. Voi kestää vuosiakin ennenkuin kanta vahvistuu heikentyäkseen taas muutaman vuoden kuluttua.
– Tiestö on muuttunut. Ennen vaikkapa Tampereelle ajettiin kapeaa pikatietä jossa on kapeat pientareet. Ja niitä lehmiä siellä niityillä.
Itse asiassa moottoritie pientareineen on niin suuri aukko luonnossa, että tavoitteellisen hyönteisen ei kannata lähteä sitä ylittämään. Ja hyönteisellä on kyllä aina joku tavoite. Ihminen kuvittelee että hyönteinen lentelee sinne tänne, mutta voin vakuuttaa että hyönteisen lentely on pääosin tavoitteellista toimintaa.
– Niityt ovat ihmisen aikaansaannoksia ja juuri niityt ovat ihanteellisia paikkoja hyönteisille. Vihreiden halu korvata niityt hoitamattomalla metsällä varmasti vähentää hyönteisten määrää.
– Nykyaikainen tehoviljely käyttää melko ärjyjä aineita hyönteisten torjunnassa. Tällä on merkitystä enemmän kuin heikosti perustellulla uskomuksella ilmastonmuutoksesta joka vaikeuttaa hyönteisten elämää.
– Hännänhuippuna voisin mainita, että tokihan hyönteiset oppivat välttämään autoja. Joko niin että oikeasti oppivat tai niin että autoja välttävien hyönteisten osuus populaatiossa vahvistuu kun ne toiset taas liiskaantuvat tuulilaseihin eivätkä jatka sukua.
Loppulause
Kuten huomaamme, ihminen todellla on vaikuttanut hyönteisten määrään negatiivisesti. Kuitenkin, ottaen huomioon hyönteisten kyvyn lisääntyä, ei ehkä kannata huolestua. Palaamalla entisiin tapoihin saamme hyönteiset runsastumaan nopeasti.
Jotkut kärpäset ovat parempia pölyttäjiä kuin toiset: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kukkak%C3%A4rp%C3%A4set
Oletko kuullut luonnon-niityistä?
http://perinnemaisema.fi/Avoimet-perinnebiotoopit.php
Ilmoita asiaton viesti
Luonnon niitty lienee perua metsäpalosta. Suomi on niin metsäinen maa, ettei niityn kasvulle kelpaava maaperä voi olla pusikoitumatta ja sitä kautta metsity ennenpitkää.
Ilmoita asiaton viesti
Kukkakärpäset ovat hyviä pölyttäjiä. Niitä kuhisee nytkin meidän ansarissamme ja pihan lehmuksessa, jonka kukinta kyllä on loppusuoralla.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuten huomaamme, ihminen todellla on vaikuttanut hyönteisten määrään negatiivisesti. Kuitenkin, ottaen huomioon hyönteisten kyvyn lisääntyä, ei ehkä kannata huolestua. Palaamalla entisiin tapoihin saamme hyönteiset runsastumaan nopeasti”
Kirjoituksesi käsittelee lantakärpäsiä. Hyönteiskato on paljon laajempi asia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se lanta kiinnostaa useita muitakin hyönteislajeja kuin lantakärpäsiä.
Mutta ilmastouskontoon kai kuuluu olla tietämätön luonnon mekanismeista.
Käsittelin kirjoituksessa myös muita elementtejä kuin lantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan osoittaa ymmärtämättömyyttä kiistää koko ilmiö vedoten vain muutamaan yksityiskohtaan. Eikä ole edes väitetty, että ilmiö johtuisi ilmastonmuutoksesta, joten olkiukkosi uskontoväitteineen voit tunkea sinne paskakuoppaan lantakärpästen ihmeteltäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Siis mikä ilmiö? Juurihan selitin hyönteisten vähenemän. Ja keinon lisätä niitä, jonka varmaan yhden lajin uskovaiset halukkaasti ottavatkin onkeensa.
Lajien vähenemä liitetään yhteen ilmastonmuutoksen kanssa, tämänhän sinun luulisi tietävän.
Onko sellaisiin uskonnon opinkappaleisiin perusteita, onkin sitten toinen kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Hyönteisten merkitys on korvaamaton sekä pölyttäjinä että ravintoketjujen osana. Maailmalla on havaittu hyönteisten määrän romahtaneen. Mittausmenetelmänä ei ole käytetty autojen tuulilasia, eikä ongelmaa ratkaista sillä, että luovumme vesikloseteista.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan pitää luopua fossiilisista siinä merkillisessä luulossa että näillä kahdella asialla olisi joku tavallisilta kuolevaisilta salattu yhteys.
Ilmoita asiaton viesti
Fossiilisista pitää luopua ilmastonmuutoksen takia, ja öljystä pitää luopua ilmastonmuutoksesta riippumatta koska öljyvarat loppuvat.
Ilmoita asiaton viesti
”Lajien vähenemä liitetään yhteen ilmastonmuutoksen kanssa, tämänhän sinun luulisi tietävän.”
Tällaisesta väittämästä en ole kuullut. Ilmastonmuutos kyllä voi kylä ajaa joitakin ennestään ahtaalla olevia eläinlajeja sukupuuttoon mutta se on aika kaukaa haettua, että hyönteiset olisivat sen takia kadonneet.
Ilmoita asiaton viesti
Onko olemassa joku huono asia, mitä ei ole pantu ilmastonmuutoksen syyksi ainakin osittain?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkien ilmanlaatu.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin kaupunkien ilmanlaatu sekoitetaan iloisesti ilmun kanssa. Sähköautoilijoiden puolestapuhujat sekoittavat nämä säännönmukaisesti.
Luontokato ja ilmu kulkevat kylläkin puheissa yhteen liitettyinä.
Mitä taas tulee fossiilisten loppumiseen, niin Suomi ei ole se maa joka sen kysymyksen ratkaisee. Järkevästi ajatellen voimme aivan hyvin mennä keskijoukon mukana, kun nimittäin meillä on paljon erityisrasitteita, kuten kylmyys, pitkät välimatkat, jäätyvät meret ym.
Niin kauan kuin jenkeillä on varaa ajaa V8:eilla, voimme aivan hyvin käyttää lämmitykseen fossiilisia. Ei se hiili varsinkaan ole millään lailla loppumassa satoihin vuosiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voida, koska meillä on pitkät välimatkat ja 90% liikenteestä menee kumipyörien päällä öljyä poltellen ja rahti liikkuu itämeren yli öljyllä, eikä ole omaa öljyn tuotantoa. Tämä selittää jo nyt korkeata polttoaineveroa että ei oltaisi niin haavoittuvaisia maailmanmarkkinahinnan heilahteluille. Meille öljyriippuvuudesta eroon pääseminen ajoissa on tärkeätä.
Älä unohda että jenkeillä on omaa öljyn tuotantoa, meillä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnattun perustelut ovat ainakin yhtä järkevät kuin Maolla silloin kun Kiinassa tehtiin suuri harppaus.
Ei meillä ole omaa appelsiinintuotantoakaan. Miten Kaarnattu selittää ettei appalsiineja veroteta korkein veroin?
Sitä haavoittuvutta taitaa lisätä uudet toimenpiteet enemmän kuin se alkuperäinen haavoittuvuus.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei meillä ole omaa appelsiinintuotantoakaan. Miten Kaarnattu selittää ettei appalsiineja veroteta korkein veroin?”
Ei se ole samalla tavalla kriittistä.
Kuljetusyhtiöt sen sijaan menisi konkurssiin polttoaineen hinnan muuttuessa rajusti.
Ilmoita asiaton viesti
Mesipistiäisiä, eli termin laajassa merkityksessä mehiläisiä, on yli 20 000 lajia, Suomessa 235.
Niiden yksilömäärän vähenemisestä tutkijat ovat huolissaan. Kärpäsalustuksesi ei mainitse koko asiaa. Moni muu meistä erottaa apilan lehmästä.
Hauska otsikkosi tuo toki mieleen Groucho Marxin sanat isäntäväelle kotiin lähtiessä: ”Minulla on ollut mukava ilta. Mutta se ei ollut tämä ilta.”
Ilmoita asiaton viesti
”Useat mesipistiäislajit ovat yksineläjiä eli erakkoja.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Mesipisti%C3%A4iset
Ilmoita asiaton viesti
Jonkin verran optimismia herättää, että monen kimalaislajin levinneisyysalue on viime vuosina laajentunut, mutta yksilömäärä on ollut vähenemään päin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kimalaiset
Ilmoita asiaton viesti
Mehiläiset taitavat Suomessa olla kotieläimiä. Sitä olen ihmetellyt, kun julkisuudessa kovasti väitetään, että pölyttäjiä tarvitaan suurimmalle osalle ruokakasveistamme. Mitäköhän kasveja silloin tarkoitetaan Suomessa?
Meidän pihamme viinimarjapensaat kyllä niitä kaipaavat, mutta eivät ole kovinkaan merkittävä osa sapuskastamme. Nyt tulee hiukan mustiakin pensaista, kun viime vuonna sato oli käytännössä nolla. Toukokuun alun kylmä jakso kyllä verotti pölyttäjiä pahaan aikaan tänäkin vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Tarhamehiläistä: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tarhamehil%C3%A4inen
voinee jollain tapaa pitää kotieläimenä (hyönteinen)’
Fakta kuitenkin on, että pääosan hyönteispölytteisten kasvien pölyttämisestä (80-90%) hoitavat villihyönteiset, siis mm. villimehiläiset.
Ilmoita asiaton viesti
Kimalaislajit ovat hyviä pölyttäjiä, mutta mitä merkittäviä ruokakasvejamme ne pölyttävätkään?
Ilmoita asiaton viesti
Oli myös paljon enemmän erilaisia pikkulintuja, jotka hyötyivät vanhan ajan viljelymenetelmistä. Ovatko ihmiset ne nyt sitten hävittäneet, vai oliko niin päin, että aikaisemmin niitä kovasti lisäsivät. Riippuu näkökulmasta.
Nykyinen kotieläinvihamielinen asenne niitä on kyllä vähentänyt. Toki jossain myös syödään runsaasti kottaraisia.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kaupungeissa pitäisi olla hyönteisiä? Tai paskatunkioita?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös viherkattoja olla puuhaamassa kaupunkeihin?
Ilmoita asiaton viesti
Tai leipää?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kaupungeissa viljellä Jari-Pekka. Eikä ole tarkoituskaan. Joten ei siellä kaivata hyönteisiä tai sitä lannan tuoksua.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä idea kaupunkilaisilta sälyttää luonnon säilyttäminen maalaisille.
Voi jopa luoda ennen pitkää uuden ihmislajin, homo urbanicuksen, joka ei edes pysty liikkumaan jossain niin vaarallisessa paikassa kuin luonto.
Ilmoita asiaton viesti
Johan noita on paljonkin. Ikänsä kaupungissa asuneita, eivätkä todellakaan kaipaa hyönteisiä tai lantakasoja kotinurkilleen.
Tottakai luonnon säilyttäminen tehdään jossakin muualla kuin kaupungeissa. Ja parhaitenhan se säilyy ilman ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä ehkä asian vierestä, mutta olen havainnut tänä kesänä päiväperhosia esiintyneen selvästi monia edeltäviä kesiä runsaammin. Itse asiassa mieleen palautuvat teini-iän kesät 80-luvun alkupuolella, jolloin mm. kaaliperhosia oli tolkuttomasti.
Joku syy tällekin löytynee.
Ilmoita asiaton viesti
Syy taitaa olla viime talvi, jonka paksun lumipeitteen takia perhoset ja niiden toukat talvehtivat hyvin.
Ilmoita asiaton viesti