Onko hiilidioksidi lisääntynyt 50% vai 0,014 prosenttia?

Ajatellaan että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ollut stabiili ennen höyrykoneen laajaa käyttöönottoa, esiteollisella ajalla, ja ajatellaan että sen pitoisuus ilmakehässä on ollut noin 280 ppm.

Ja jos ajatellaan että se on nyt noin 420 ppm, lisäys on ollut pyörein luvuin 50%.

Toisaalta

Ppm tarkoittaa miljoonasosia.  Joten 140 miljoonasosan lisäys on näin laskien muuttanut ilmakehän koostumusta alle puolellatoista promillen kymmenyksellä.

140 osaa jaettuna miljoonalla, kertaa 100 = 0,014%.

Se on aika vähän.  Vaikka poliisi puhalluttaisi, saisi jatkaa ajoa.

Lisäksi

Hiilidioksidia ei luulisi pidettävän tehokkaana ilmaston muuttajana.  Se toimii melko kapealla aaltoalueella, ja osittain samalla aaltoalueella toimii tehokkaampikin kasvihuonekaasu, vesihöyry.  Kaiken lisäksi vesihöyryn pitoisuus on suurempi, valtamerillä (joita on 70% pallon pinnasta), paikoin satakertainenkin.

Tunnetaankin meri-ilmasto jossa vuorokautinen lämmönvaihtelu on vähäisempää (voimakas kasvihuoneilmiö) ja mannerilmasto jossa vuorokautiset ja vuodenaikojen vaihtelu on paljon voimakkaampaa (heikko kasvihuoneilmiö).

On varmaan totta että vesihöyryn viipymä ei ole yhtä pitkä ilmakehässä kuin hiilidioksidin, mutta onko sillä väliä, jos pitoisuus kuitenkin on kaiken aikaa samantapainen?

Vaikka hiilidioksidi lisäisi vesihöyryn määrää, voiko kyseessä olla merkittävä ilmiö?  Lisääkö se sitä mannerilmastossa jossa vesihöyryä ilmassa ei juuri ole (eikä mistään saatavissa kuten Saharassa).  Entä lisääkö se sitä meri-ilmastossa jossa muutenkin on jo suurehko vesihöyrypitoisuus?

Varoitus ja oikaisupyyntö

Tässä ei ole tarkoitus jakaa tietoa, eikä varsinkaan valheellista tai perätöntä tietoa.  Joten älkää ottako tätä uutisointina.

Tavallisuudesta poiketen tämä ei ole edes mielipiteeni, vaan ihan vaan kyselen, mikä on kansan kanta, kumpaa prosenttilukua olisi oikeampaa käyttää kun puhutaan lisääntyneestä hiilidioksidin pitoisuudesta?

Sitten on vielä puutteellinen matematiikan osaamiseni.  Lukiossa sovimme (lyhyen) matematiikan opettajan kanssa että en häiritse opetusta eikä hän minua.  Myöhemmin matematiikkaa on pakosta joutunut kyllä hiukan paikkaamaan mutta myöhemmin tullut tieto on pysyvyydeltään aina aikaisemmin hankittua muistiainesta heikompaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu