Pelastusta tarjolla: Valitse oma pelastusrenkaasi tai ole ilman. Eri maailmankatsomuksia

US:n keskustelijat aloittivat keskustelun kreationismista ja evoluutiosta. Koska keskustelu menee helposti kahden näkemyksen väliseksi väittelyksi, haluaisin avata hiukan skaalaa, eli on sitä muitakin vaihtoehtoja tarjolla.

Kreationismin rinnalle voisi mahtua näkemys nykytieteen rajoituksista ja toisaalta evoluutioteorian kannattaminen ei merkitse sitä että tarvitsisi hyljätä kristinusko.

Nykymaailmassa on lisäksi uusia maailmanlopun ennustajia. Greta Thunberg tiedemiehineen on ihan varma, ettei tämä pääty hyvin, ellei nopeisiin toimiin ryhdytä. Setämiehet kai ajattelevat ettei tämä pääty hyvin, kun nuorison on villinnyt jokseenkin pähkähullu aate tulossa olevasta tuhosta.

Joten, kuvitelkaamme olevamme kuvaannollisesti kaatumisuhassa olevassa laivassa. Valitsetko vanhanmallisen kapokkiliivin vai kokeiletko jotain modernimpaa? Fatalisti pärjännee ilman pelastusliiviäkin. Tieteeseen uskova kai analysoi laivan kallistuskulmaa ja optimoi hyppypaikkaa mereen. Huomioi myös että pelastusta joissakin pelastusveneissä on tarjolla vain ryhmään ajoissa liittyneille.

Eli tässä olisivat läntisen maailman keskeisimmät vaihtoehdot:

maailmankatsomus              jumala                             luonto                    evoluutio

keskiajan kristillinen                   osallistuva                          elävä organismi                ei
varhainen mekanistinen             osallistuva                          kone                                    ei
valistuksenajan teistinen            vain luoja                           kone                                    ei
romanttinen teistinen                 vain luoja                           elävä organismi                kyllä
romanttinen ateistinen               ei ole                                   elävä organismi                 kyllä
materialistinen                             ei ole                                   kone                                     kyllä
panteistinen                                 osallistuva                          elävä organismi                 kyllä

Selityksiä:

Keskiajan kristillisyyden mukaan raamattu on kirjaimellisesti totta. Ollut vallitseva keskiajalla, siksi sitä voi nimittää keskiajan kristillisyydeksi. Nykyajan kreationismi edustanee sen nykyistä muotoa.

Newton arveli luonnon tarvitsevan silloin tällöin nyhjäisyn jotta kaikki pysyy raiteillaan, eli edustaa varhaista mekanistista.

Darwinismi sijoittuu romanttiseen teistisyyteen. Äiti luonto on kaiken lähde ja luonto pärjää omillaan tultuaan kerran keksityksi.

Koneteoria on vallitseva esimerkiksi lääketieteessä: Laitetaan jotain koneeseen ja odotetaan seurausta.

Panteistinen: Näkee luonnossa jumalan tai jumalan luonnossa. Itse organisoituvissa systeemeissä on tietoisuutta, yksinkertaisissa vähemmän. Ihmisen kohdalla puhumme tiedostamattomasta minästä, joka on osa ihmisen tietoisuutta. Panteistinen tai panpsyykkinen ei ole uusi ilmiö. Sitä voidaan kutsua aminismiksi, mikä onkin esitettyjä vaihtoehtoja vanhempi suuntaus. Aminismin mukaan organismeilla on tietoisuus joka eroaa määrässä mutta ei lajissa ihmisen kanssa.

Mikäpä minä olisi näitä asettamaan paremmuusjärjestykseen, jokainen ottakoon oman pelastusrenkaansa.

Lista on panteistin, Rupert Sheldraken laatima ja siihen voisi lisätä kyllä muutamia katsomuksia laatikon ulkopuolelta:

Satanismi, sitä kai voisi luonnehtia jumalnäkemyksen negaatioksi.

Itäiset uskonnot: näkemykset eroavat aika lailla länsimaisista, jääköön erittely tällä kertaa.

Islam: Eroaa muista yksijumalisista uskonnoista siinä, että suhtautuu erittäin kriittisesti darwinismiin, joka on kuolemansynti. Darwinismia voisi islamin mukaan verrata siihen. että hukkuvalle heitetään pelastusrengas joka ei kellu.

Välinpitämättömyys: Voisin kuvitella että on ihmisiä joita ei kiinnosta. Kannattaa varoa, voi olla että jos joutuu väärään paikkaan, bongia ei saa syttymään millään ja opiaateista tulee pelkkiä vieroitusoireita.

Shamanismiakaan ei kannattaisi unohtaa. Nykyajan auktoriteettiusko on shaminismin nykyaikainen muoto. Jos auktoriteetti, vaikkapa ilmastotiedemies tai valtamedia sanoo jotain, siihen on uskottava.

Alussa mainitun Greta Thunbergin voisi sanoa edustavan wicca-uskontoa. Ennenvanhaan Greta Thunberg olisi ehkä poltettu noitana, tai saanut saman kohtalon kuin Jeanne d´Arc, poltettu muista syistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu