Pentagonin paperit paljastavat 20-vuotisen salaliiton: Afganistan

The Washington Postin toimittaja on tehnyt ison työn ja paljastanut Pentagonin paperit koskien Afganistanin sotaretkeä.

Graig Whitlock, The Washington Postin toimittaja, arvostettu tutkiva journalisti on kirjoittanut teoksen The Afganistan Papers – a Secret History of the War.

Teos on suomennettu nimellä Afganistanin sota – Pentagonin salaiset paperit

Keskeisinä lähteinä on haastattelusarja Lessons Learned jossa Afganistanin sotaretkeen osallistuneet ovat puhuneet varsin suorasanaisesti tapahtumista.  Näitä ei ole voitu pitää salaisina asiakirjoina ja hallinto on ne oikeustaistelun jälkeen joutunut luovuttamaan tutkijalle.

Toinen lähde on puolustusministeri Donald Rumsfeldtin Snow Flakes, lumihiutaleet.  Nämä ovat arkkeja (Suomessa sanottaisiin Aa-nelkkuja mutta Amerikassahan ne ovat lievästi eri kokoisia) joita on satanut alaisten pöydälle melkein lumisateena.  Noin 10 000 lumihiutaletta sanotaan kirjoitetun ja Rumsfeldt on niissä perannut itseään arveluttaneita asioita.

Kolmas lähde on julkiset asiakirjat ym. luotettava lähdeaineisto.

Salaliitto

Pentagonin menettelyä voi pitää salaliittona sen tähden että yleisöä on järjestelmällisesti sumutettu.

On sumutettu sodan edistymisestä.

On sumutettu toimien tehokkuudesta.

On sumutettu siitä, että toiminnan fokus on ollut koko ajan hukassa. Mitään tavoitteita ei ole koskaan onnistuttu laatimaan.

On sumutettu siitä miten hyvin on mennyt.  Milloin on vähennetty ja milloin lisätty miehittäjien lukua, mutta aina on menty parempaan päin.  Tosiasiassa tilanne on koko ajan luisunut vain huonompaan päin.

On sumutettu siinä, millaisten ihmishirviöiden, sotalordien kanssa amerikkalaiset ovat liittoutuneet.

On sumutettu siinä miten talebania järjestönä ja sen jäseniä on mustamaalattu.

On sumutettu siinä miten mahdollisuus sovintoon ja nopeaan poistumiseen menetettiin kieltäytymällä neuvottelemasta talibanien kanssa.

On sumutettu siinä että on luotu amerikkalaismallinen presidenttivetoinen hallinto, vaikka Afganistanissa ei samanmoista vahvaa keskushallintoa ole koskaan aikaisemmin ollut.  Mihin sellaista tarvitaan Afganistanissa?  Asiat on hoidettu vuosituhansien ajan toisin tavoin kuin Amerikassa.

On salattu viattomien ihmisten silmitön murhaaminen, etenkin Barack Obaman kaudella.

On salattu se, miten Barack Obaman rahankaato Afganistaniin korruptoi lopullisesti koko yhteiskunnan ja tuotti paljon enemmän haittaa kuin hyvää.  Ja miten epäonnistunut ajatus oli rahalla saada talebanit ja vastustajat taivuteltua miehittäjien puolelle.

On salattu se, miten Afganistanin poliisivoimat on vain huono vitsi.  Merkittävä osa poliiseista ei osannut edes lukea tai laskea (n. 90%) ja merkittävin motivaatio oli liittyä poliisivoimiin jotta saa aseen ja pääsee pitämään omaa tiesulkua jolla voi kiristää tiellä liikkuvilta rahaa.

On salattu se, miten suuri osa Afganistanin sotilaista on ollut olemassa vain paperilla jotta upseerit voivat kuitata palkat todellista paljon suuremmalle sotilasjoukolle.

Afganistanilaisilta poliiseilta ja sotilailta on salattu se miten vaarallisesta työstä on ollut kyse.  Afganistanilaisella on ollut 18-kertainen todennäköisyys kuolla virantoimituksessa kuin amerikkalaisella sotilaalla Afganistanissa.  Kyse on ollut todella vaarallisesta ammatista, josta saatu päiväpalkka on ollut 2,5 dollaria päivältä.

On sumutettu siinä miten huumeita vastaan muka on taisteltu.  Itse asiassa sen ainoan kerran kun unikonkasvatus saatiin loppumaan, se tapahtui talebanien määräyksellä ja ennen miehitystä.

Samaan aikaan kun on sumutettu huumeiden vastaisella taistelulla (jossa vain yksityisten, heikkojen viljelijöiden satoja on tuhottu), ovat amerikkalaiset kannustaneet lisäviljelyyn osana projektia jossa paikallista taloutta on yritetty saada kukoistamaan.

… Ja paljon muuta.  Pentagonin papereista käy julki kokonainen salaliitto.  Yleisöä on sumutettu isolla kädellä eikä kukaan ole uskaltanut paljastaa tätä isoa salaliittoa.

Tämähän on osin ymmärrettävääkin.  Ei kukaan halua olla viestintuoja joka ensimmäisenä ammuttaisiin.

Kollegiaalisuus varsinkin sotilaiden kesken on estänyt julkiset ulostulot.

Ja tärkeimpänä tietenkin se, että olisi erittäin noloa todeta että kansakunta hassaa tuhat miljardia täysin hyödyttömään puuhasteluun.  Ja kyse ei ole vain rahasta, kyse on myös niiden tuhansien amerikkalaisten nuorten miesten ja naisten hengistä, jotka on menetetty tässä järjettömässä sotaseikkailussa.

Kuka vastuullinen taho olisi uskaltanut sanoa, että Afganistanin sotaretkessä ei ole mitään järkeä?  No, itse asiassa presidentti Trump taisi sanoa jotain sen tapaista, mutta vain nolatakseen edeltäjäänsä mahdollisimman pahasti.

Sotaseikkailu on äärimmäisen nolo episodi.  Sille vetää vertoja vain toinen samanmoinen episodi, nimittäin ilmastonmuutoksen torjunta.  Myös siihen osalliset tutkijat eivät voi myöntää kuin kahdenkeskisissä puheissa miten hönöön ja älyttömään taisteluun on ryhdytty, vastustajaa kohtaan jota ei itse asiassa ole edes olemassa.

Ilmastonmuutoksessa kyse on vain ilmaston vaihtelusta, jota ihmiskunta ei kykene estämään.

Samalla tavalla kuvitteellinen taleban on ollut itse asiassa jokainen Helmandin tai Heratin maakuntien miespuolinen asukas.  Alueella ei ole milloinkaan ollut esivaltaa, sellaista valtiota jota toteltaisiin.  Jokainen poliisi, sotilas, miehittäjä tai kutsumaton vieras, olkoonkin vaikka avustusjärjestön työntekijä, on sallittu maalitaulu.

Tämä afganistanilainen lainalaisuus unohdettiin kertoa lystin kustantajille, veronmaksajille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu