Peppi: ”Jos on tavattoman vahva pitää olla myös tavattoman kiltti”. Pätee kaikkiin joilla valta on

Tämä on yksi Peppi Pitkätossun tunnetuista sitaateista.  Todellakin, jos pikkutyttö on niin vahva että jaksaa nostaa hevosen, ei sellaisen pikkutytön pidä kiusata esim. poliiseja tai rosvoja.  Eiväthän poliisitkaan mahtaisi mitään tavattoman vahvalle pikkutytölle.

Kun murtomiehet alkoivat itkeä jäätyään kiinni, Peppi antoi heille kultarahan, jotta voisivat ostaa ruokaa.  Se oli kilttiä (joskaan ei välttämättä vielä johda murtomiesten ammatinvaihdokseen).

Astrid Lindgren, Pepin luoja, lienee keksinyt tämän lentävän lauseen, jollei ajatus ole sitäkin vanhempi.

Monilla ruotsalaisilla on käsitys että alun alkuaan Bamse (vuonna 1973) olisi sanonut tämän, mutta kyllä se kai sentään on Peppi (vuonna 1947).

Ammattiliitot

Ymmärrän syndikalististen ammattiliittojen kovat otteet silloin kun yhtä kovia miehiä on vastapuolella.  Murhat, koneiden tuhoamiset jne. eivät ole olleet vieraita vaikkapa silloin kun Niilo Wälläri on taistellut syndikalistisessa ammattiyhdistysliikkeessä Amerikassa.

Onpa suomalaisissa satamissakin voinut tulla mustaa silmää ja mustelmia kun Vientirauha ja Pihkalan kaarti on ottanut mittaa AKT:n edeltäjien kanssa.

Mutta nykyisessä sopimusyhteiskunnassa työntekijäjärjestö on niin vahva, että sen pitäisi muistaa käyttää voimaa kiltisti, ettei vahinkoa aiheuteta työnantajalle, elinkeinoelämälle ja sitä kautta lopulta itselle ja muille ammattiryhmille.  Syndikalistinen ammattiliitto käyttää nyt suurta voimaa ja sillä ei ole enää vastavoimaa, tehtailijan palkkaamia mukiloijia ja rikkureita.

Mitä vastapuoli, työnantajat ja työnhaluiset työntekijät voivat muuta ajatella kuin joutuneensa kiven ja kovan paikan väliin.  Oikeudettomuuden kohteeksi.  Ja vieläpä sellaiselta taholta joka on ”yleishyödyllinen”.

AKT ei ole kiltti.  Pitäisi olla jos on annettu niin tavattoman vahva asema.

Kunta nitistää yrittäjän

Tuntematta taustoja tarkemmin, kuulostaa hiukan oudolta, mikäli kapinoivaa ravintolayrittäjää rangaistaan vuokrasopimuksen menettämisellä ja lisäksi vielä lopettamalla työsuhde.  Näin kuuluisi käyvän Turussa. Todellakaan en tunne tapausta, mutta ei pitäisi toista lyödä aivan lättäjalaksi vaikka toinen olisikin tottelematon.

Ehkä kunta voisi Pepin tapaan antaa ravintoloitsijalle yhden kultarahan jotta tämä pärjäisi ainakin ensi kuuhun?

Entä valtio ja rokotekiihkoilijat?

Macron haluaa tehdä rokottamattomien elämän sietämättömäksi.  Macron on vahva mutta tavoite ei kuulosta oikein kiltiltä.

Toissapäiväisen HS:n mielipiteessä lääkäri on sitä mieltä että rokottamattomia ei pitäisi päästää sisätiloihin ollenkaan.  Todellakin, voisihan telttakyliä perustaa rokottamattomille.  Veikkaisin tälle lääkärille loistavia uranäkymiä Treblinkan johtajalääkärinä mikäli keskitysleireihin vielä mennään.

Ja yleisemmin

Juuri sen kohtuuden tähden mikä laissa on, sitä noudatetaan.  Jos kohtuus unohtuu, vähenee myös lakien kunnioitus.

Ja perustuslaista

Perustuslain yksi päätarkoitus on antaa yksityiselle ihmiselle suojaa suurta voimaa, julkista valtaa vastaan. Eläisimme diktatuurissa, vaikka se olisikin demokraattinen diktatuuri, demokratuuri, mikäli yksityinen kansalainen ei saisi suojaa julkisen vallan ylilyöntejä vastaan.

Perustuslakia tulkitsee juuri sen tähden monissa maissa perustuslakituomioistuin.  Sellaista ei Suomessa ole, vaan lainsäätäjän yksi instanssi, perustuslakivaliokunta, tulkitsee perustuslakia.  Tämä ei ole vallan kolmijaon oppien mukaista.

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu