Peruskoulu on resursseja tuhlaava järjestelmä. Ja olennaisesti samaa juurta kuin Pirkkalan marxilainen koulukokeilu
Peruskoulu tuhlaa resursseja koska haluaa samaa peruskoulutusta kaikille. Kun resurssit pitäisi suunnata etevimpien kouluttamiseen mahdollisimman korkeatasoisesti ja päästää hiukan helpommalla ne joista voisi tulla hyviä työihmisiä.
Nyt pilataan teoreettisesti lahjakkaat pakottamalla ne samoihin häliseviin luokkiin kuin lahjattomat.
Ja kiusataan suotta käytännöllisiä ihmisiä joista saattaisi kehkeytyä hyvinkin lahjakkaita käden taidoissa ja menestyä hyvin tai erinomaisesti käytännön elämässä.
Ymmärrän hyvin miten koululaiset voivat olla läpeensä vittuuntuneita joutuessaan kahlaamaan epäkiinnostavan pitkän hyödyttömän kouluputken läpi. Nykysukupolvet ovat jo keski-iässä päästessään lopulta työelämään. Ei ihme jos työvoimasta tulee pula näillä otteilla.
Oppilasainesta kuvaillaan Opetushallituksessa hammastahnatermeillä tuubista tulevana massana. Oppilaat eivät ole massaa, vaan jokaisella on omat vahvuutensa. On järkyttävää miten oppilaiden erityislaatuisuutta ei kunnioiteta.
Tasa-arvoisuuden pitäisi merkitä sitä että kuka tahansa voi edetä kykyjensä mukaan mille tahansa tasolle varallisuuden tai ulkoisten tekijöiden estämättä. Se ei missään tapauksessa saa merkitä sitä että jokaisen olisi saatava sama koulutus.
Olisi myös tärkeää että jokainen voi halutessaan ja kyetessään hypätä toisille vankkureille. Varsinkin murrosiässä mieli voi muuttua ja jos kyvyt antavat myöden, linjan vaihdon pitää olla mahdollinen myöhemminkin. Näin on ollut jo vanhankin järjestelmän aikaan, ilman että hukkakoulutusta olisi tarvinnut antaa kaikille.
Luo valtavaa motiivia, mikäli oppilas haluaa pysytellä valitsemillaan vankkureilla ja joutuu ponnistelemaan pysyäkseen niillä. Ja opiskelumotiivia, insentiivejä nykyjärjestelmästä puuttuu. Kukin oppilas tulee toisesta päästä ulos kuin hammastahnatuubista puristamalla, yrittämättä ja ponnistelematta.
Tätä nykyistä koulujärjestelmää ei voi ymmärtää kuin marxilaisuuden ja lysenkolaisuuden ilmentymänä.
Kammottavinta on että tämä yrittämättömyys halutaan laajentaa siihen mittaan että heikkolahjaisistakin halutaan tehdä korkeakoulutettuja. Puhutaan että korkeakoulutus pitäisi saada 50%:lle tai 70%:lle oppilasaineksesta.
Kammottavaa. Saadaan paljon huonoja intiaanipäällikköjä ja vähän intiaaneja. Ehkä suorittava taho onkin tarkoitus tuottaa maahanmuuton avulla?
Peruskoulun synty
R. H. Oittinen, Kouluhallituksen pääjohtaja ja peruskoulun isä on ollut vasemmistodemari ja nimenomaan marxilaisuuden kovinta laitaa edustava. Näin koko peruskoulu on saanut virheellisiin marxilaisiin oppeihin ja olettamuksiin perustuvan luonteensa.
Jos palautetaan mieliin, niin sosialidemokraattinen puolue päätti puoluekokouksessaan vuonna 1972 pyrkiä sosialistiseen Suomeen. Ilman vallankumouksia sinne oltaisiin päästy kätevimmin kouluttamalla lapset suoraan marxilaisuuteen. Tämä on ollut koko peruskoulujärjestelmän keskeinen ydin ja tavoite.
Tämä on ollut marxilaisten lahja suomalaiselle koulujärjestelmälle. Ihme että oppimistulokset ovat pysyneet niinkin hyvinä niinkin pitkään huolimatta kelvottomasta järjestelmästä. Se puhuu hyvää ruohonjuuritason koulutusosaamisesta jota täysin älyvapaa järjestelmä ei ole kyennyt täysin lamauttamaan ponnekkaista yrityksestä huolimatta.
Mutta nyt alkaa tulla pää vetävän käteen. Koulujärjestelmä romahtaa omaan mahdottomuuteensa kun oppilasaines muuttuu yhä vaihtelevammaksi oppimiskyvyiltään.
Peruskoulun paras puoli
Miten usein onkaan saatu kuulla miten peruskoulu on maksuton. Mutta on vaiettu siitä että vanha koulujärjestelmä oltaisiin voitu käden käänteessä muuttaa maksuttomaksi.
Valtion oppikoulut muuttuivat jo hyvin varhaisessa vaiheessa maksuttomiksi, jo ennen peruskoulu-uudistusta. Eikä ennen maksuttomuutta käytetyt maksut valtion oppikouluissa olleet korkeita nekään.
Koulukirjat piti itse hankkia, mutta sekin on ollut resursseja säästävää sillä antikvaareista on voinut ostaa edulliseen hintaan edellisvuoden kirjoja. Ja samanhan ne olisivat maksaneet, olisipa valtio maksanut koulukirjat oppikoululaisille tai peruskoululaisille.
Pirkkalan moniste
Monille on jäänyt luulo että 70-luvun Pirkkalan moniste on ollut jotain taistolaisten hörhöilyä. Ja että se olisi supistunut yhteen neuvostoliittolaisen oppikirjan käännökseen jota olisi käytetty oppikirjana historian opetuksessa.
Tämä on väärä luulo. Pirkkalassa on tehty maan kokoon nähden suurta tieteellistä tutkimusta miten oppilaita voitaisiin aivopestä marxilaiseen uskoon. Siihen on osallistunut monia luokkia ja se on resursoitu erittäin hyvin, siten että tutkimusvarat on otettu muista tutkimuksista jotka on jouduttu keskeyttämään. Pirkkalan tutkimus on ollut lähes yhtä hyvin resursoitu kuin mitä samainen hallitus on resursoinut Helsingin yliopistoa.
Psykologiaa
Pirkkalan kokeilu on tehty psykologian laitoksen tutkimuksena, miten uusi sosialistinen kansalainen kasvatetaan, eli aivopestään uskomaan marxilaisuuteen.
Avainhenkilöt
Pirkkalan tutkimuksen alullepanijana on toiminut vasemmistodemari R. H. Oittinen, peruskoulun isä. Hänen halvaannuttuaan samaa työtä on jatkanut hänen suosikkinsa, virkatien ohittanut Kouluhallituksen pääjohtajaksi ponkaissut nuori Erkki Aho, jyrkkä vasemmistodemari hänkin.
Pirkkalan tutkimukselle on resurssit ohjannut sosialistista Suomea kannattanut Pentti Arajärvi, silloin nuori nousevan polven virkamies. Muilta samaan aikaan tehtäviltä tutkimuksilta on otettu resurssit pois ja ne on ohjattu Pirkkalaan.
Kokeilun on siunannut silloinen opetusministeri Ulf Sundqvist. Koko kokeilu on tehty opetusministerin tieten ja siunauksella. Tämä Pirkkalan kokeilu ei todellakaan ole ollut mitään taistolaisten hörhöilyä vaan vasemmistodemariuden kovinta ydintä.
Ekaluokkalaisille
Pirkkalassa on ympäristöopin tunnilla käsitelty sitä miten toiset joutuvat raatamaan ja toiset vain lihovat ja nauttivat toisten työn tuloksista. Ja miten uskonto on muodostunut ja ensin ollut köyhien puolella mutta miten rikkaat ovat pian huomanneet miten voivat rikastua tällä (virhe)opilla.
Tämä on ollut hassu tilanne kun samaan aikaan uskonnontunnilla on annettu tunnustuksellista uskonnonopetusta ja heti seuraavalla tunnilla kerrottu miten edellistunnin tarinat eivät lainkaan pidä paikkaansa ja niitä on käytetty vain köyhien höynäyttämiseen.
Koulutoimen tarkastaja on antanut lausunnon miten opetus ei ollenkaan vastaa oppilaiden kehitystasoa, mikä näkyikin mm. koevastauksissa joissa ensimmäisinä ihmisinä on ymmärretty olleen Aatamin ja Eevan lisäksi Tarzanin.
Ylemmällä luokalla
Ylemmällä luokalla on käytetty neuvostoliittolaisen oppikirjan Yleinen historia I – II suoraa käännöstä monisteen muodossa. Tämä Pirkkalan moniste onkin melkoisen mielenkiintoista tarinaa ja poikkeaa aika lailla muissa suomalaisissa kouluissa opetetusta.
Mm. II maailmansodan alku on selitetty näin:
”…Valtansa pelastamiseksi suuryritykset alkoivat entistä enemmän tukea fasismia joka oli luvannut pitää työväestön kurissa. Niin tapahtuikin, fasistien valtaan päästyä käynnistettiin työväenjohtajia kohtaan ajojahti: osa murhattiin kotiinsa, osa vietiin vankiloihin ja erityisiin keskitysleireihin. … Fasistit sulkivat vastustajiaan keskitysleireihin joissa monet työläiset, talonpojat, opettajat tiedemiehet, kirjailijat ja papit kuolivat julmissa kidutuksissa. … Mutta suuryritysten voitot sentään lisääntyivät.
(Huomaa neuvostoerikoisuus, holokaustia ei tunnettu tai tunnustettu neukkulassa koska neuvostoihmisten kärsimykset olivat suuremmat tai ainakin yhtä suuret kuin juutalaistenkin.)
Seurauksia
AFP:n Suomesta lähettämä ja Washington Postissa julkaistu uutinen kertoo näin:
Toisen maailmansodan aikana Yhdysvallat oli orjien, sorron, imperialismin ja monopolien maa, kertoo uusi suomalainen oppikirja jota kokeillaan suomalaisissa kouluissa. Kirja antaa käsityksen että Amerikka taisteli natsi-Saksan kanssa samalla puolella ja että Neuvostoliitto oli sodan alussa paljon Yhdysvaltoja vauraampi maa.
Washington Postissa kysyttiin Pirkkalan monisteen paljastuttua että miten Suomi selittää tämän. Presidentti Kekkosen ETYK-kokous on ollut vaarassa lässähtää ja menettää uskottavuutensa monisteen päästyä julkisuuteen. Nämä ovat olleet kiusallisia hetkiä Suomen poliittisessa historiassa.
Lähde
Liian kauan on kestänyt ennen kuin tieteellinen esitys on saatu Pirkkalan kokeilusta aikaiseksi. Nyt se on kuitenkin laadittu: Jari Leskisen teos Kohti sosialismia! Alaotsikkona Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973 -75
Jari Leskinen on Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti.
Mielipiteet peruskoulusta ovat omiani.
Myös kirjoitusvirheet ovat omiasi.
Jo ensimmäinen lause sisältää kirjoitusvirheen. Et saa äidinkielen Nobelia.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö ymmärtää että muuten olet täysin esittämieni näkemysten takana?
Eikös se Nobel ole hiukan yliarvostettu? MInulle riittää hyvin jos pääsen luetuimmaksi US puheenvuorossa, kuten olen aika ajoin päässytkin. En silti koskaan laadun kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin kommentti oli täynnä kirjoitusvirheitä.
En ole.
https://www.instagram.com/reel/CrlJh4bImsr/?igshid=MDJmNzVkMjY=
Ilmoita asiaton viesti
Anna opetaa ja vituilee.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen se Anna on.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se Nobel ole hiukan yliarvostettu? MInulle riittää hyvin jos pääsen luetuimmaksi US puheenvuorossa
——————————————
Kukin hakee arvostusta sieltä mistä sitä on saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jari Leskisen luku/kirjoituslasien lievän taittovirheen taustatekijät:
Valtiotieteiden tohtori,
Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian dosentti ja Strategisen rikosanalyysin erikoistutkija Keskusrikospoliisissa.
Lieneekö tämä Leskinen kirjaansa kyhätessään haastatellut yhtään ainoaa sen ajan Tampereen talousalueen sivualueilla kansakoulussa ns. peruskoulun opetussuunnitelman mukaisesta, kuvailemansa kaltaisesta marxilaisesta, pakkopullan syötöstä traumatisoitunutta siihen aikaan vielä alamittaista koulutaipaleella tallustajaa?
Voin kertoa, että aamuhartaudella hartaan oloisena seisten alkoi jokaisen koulupäivän ensimmäinen tunti ja muutoinkin kolupäivään kuulunut ylenpalttinen jeesusidean pakkosyöttö oli se pointti joka traumatisoi ja alkoi vituttamaan lopulta kroonisesti.
Ainoa muutos oli kouluviikon lyheneminen 5 päiväiseksi ja matematiikan kirjat muuttuivat omintakeisiksi, tuli joukkioita ja kirjaimia lisää mukaan kuvioon ja jakoviivasta tuli ihme säkkärä. Jeesustelu ei missään vaiheessa hellittänyt mikä vitutti vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän, jopa siinä määrin että on käynyt joskus jälkikäteen mielessä haastaa koko opetusporukka oikeuteen moisella manipulaatiolla aiheutetusta ahdistuksesta, eli se siitä marxilaisuudesta 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Eikö olisi ollut yksinkertaisempaa vain luopua tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta? Oliko ainoa mahdollisuus korvata se tällä peruskouluhirvityksellä? Ja ottaa tilalle marxilainen aivopesu.
Ilmoita asiaton viesti
Siihen systeemiin tuskin olisi lähdetty. Mikäli sellaista olisi edes yritetty niin vanhenpi osa opettajakunnasta, eli se joka vieläkin koki kuuluvansa kirkkoherran ja nimismiehen keralla kunnan ehdottomaan kermaan, olisi taatusti tehnyt kaiken voitavansa vesittääkseen koko jutun. Jossain välissä tuli sellainen oppikirja eteen, kuin kansalaistaito, jota ei tunneilla juurikaan availtu, mutta kaikki oppivat että presidentti on Kekkosen synonyymi ja että on olemassa eduskunta joka säätää lakeja ja sitten on olemassa vielä hallitus. Mistään puolueista ei ollut lainkaan puhetta. Nutturapäinen uskovainen vanhapiika opettaja vakuutti isänmaan toivoille, että vaikka eduskunta säätää lait niin kirkkolaki ylittää kaiken maallisen lainsäädännön ja sen pituinen se.
Ilmoita asiaton viesti
No jo on aikoihin eletty jos joku pitää neuvosto-opetusta parempana.
Toisaalta juuri sellaiseen opetukseen, aivopesuun peruskoulu on rakennettukin. Se näkyy siinä miten ilmastonmuutosta tänä päivänä kouluissa opetetaan. Ideologia on vaihtunut mutta punakone toimii.
Kun on luotu keinot, on mahdollisuus säätää opetettavat asiat aina kulloinkin vallitsevan ideologian mukaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tulihan se ilmasto mukaan, mitä kyllä tiesinkin jo odottaa, ja tietenkin se marxismi…
Well, let’s see what the doctor order…
Eli mitä jeesusdemarit asettaakaan tuleville lehmänkaupoille ehdoksi…
Saattavat jopa esittää, tietenkin valinnanvapauden nimissä, yksittäisille kouluille mahdollisuutta liittää oppiaineisiin jeesusteorian pakkosyöttöä maan tuleville toivoille ainakin näin aluksi. Sen jälkeen tunnelma alkaakin olemaan yhtä vapautunut, kuin se on venäläisissä koululuokissa nykyään…😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Olen kokolailla varma ettei ilmastojeesustelu olisi tässä mitassa mahdollista Suomessa, mikäli ihmiset olisivat sivistyneempiä ja käyneet vanhan mallisen koulun.
Ilmastonmuutos liittyy sillä tavoin koulu-uudistukseen, että kouluissa kasvatetaan oppilaita jotka eivät kykene ajattelemaan omilla aivoillaan vaan uskovat kaiken tuuban mitä punakone sinne laittaa.
Marxismista tässä jutussa nimenomaan on kyse mitä suurimmassa määrin. Marxismia ja marxisteja saamme kiittää koulujärjestelmän pilaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus aiheesta. Kammottavaa miten yhteiskunnallisesti tärkeisiin
asemiin päässeet puolue-ideologit pääsivät mädättämään koululaitoksemme.
Asuimme Isäni työn vuoksi Tampereella vuodet 1969-1972 ja kouluni oli Sammon Yhteislyseo. Peruskoulu teki vasta tuloaan joten en päässyt siitä ihanuudesta juuri nauttimaan. Koulussa toimi kuitenkin äärivasemmistolainen, hyvin aktiivinen Teiniliitto joka toiminnallaan häiritsi opiskelua melko pahasti. Minulla on vieläkin tallessa ”Kouluun Vaikuttamisen Aapinen”, kirjoittajana mm. Hannu Taanila, jossa avoimesti kehotettiin tekemään kouluissa vallankumous ja siirtämään valta opettajilta oppilaille. Ostin opuksen aikanaan päästäkseni eroon eräästä Teiniliiton agitaattorista.
Tampere oli varsinainen punikkien pesä tuolloin, Teiniliitto järjesti perehdyttämiskäyntejä mm. Sirola-opistolle.
Oli kertakaikkisen helpottavaa palata syksyllä 1972 Helsinkiin ja jatkaa lukiossa, samalla luokalla mistä alunperin lähdin.
Osasin arvostaa sitä että pääsin joukko-oppeja ja muuta moskaa pakoon juuri ajoissa, Helsingissä luokallani jatkettiin algebran ja geometrian opiskelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tuota oli Helsingissäkin ainakin koulussani. Aloitin lukion 1971 ja juuri sillon taisi olla se Teinliiton politisotuminen vauhdikkaimmillaan. Oli kouluneuvostoa ja ristiinäänestystä ja mitä ties helvettiä.:). Onneksi älysin jo silloin pystytellä erossa puoluepolitiikasta.
Toisaalta jossain mielessä hupaisaakin.
P:S Kouluni oli HKYL. Eduskunnassa huseerannut Kimmo Kiljunen oli muutamaa vuotta ylempänä. Hänestä tulikin stten menshevikki kun taas luokallani ollut sisarensa oli niitä tulipalonpunaisia kommunisteja 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tuossahan on paljon totta, mutta kyse oli kyllä nimenomaan siitä ”taistolaishörhöilystä”, josta Karisen mukaan ei ollut kysymys.
Totta on sekin, että yritys integroida kommunistit ei sujunut niinkuin sinisilmäisimmät ennustivat. Tästä pitäisi oppia perussuomalaisten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja siis, kerrassaan mikään tässä ei johtunut peruskoulusta järjestelmänä.
Ilmoita asiaton viesti
R. H. Oittisen peruskoulu on luotu samaa tarkoitusta palvelemaan kuin Pirkkalan kokeilukin. Ohjaamaan maa sosialismiin. Ja rauhanomaisesti, kouluttamalla lapset hyväksymään ja sisäistämään sosialistinen ajattelu.
Peruskoulu perustuu lysenkolaiseen ajatteluun oppilaista hammastahnatuubista puristettavana massana.
Pirkkalan kokeilu ei ollut taistolaishörhöilyä vaan demarihörhöilyä.
Peruskoulu on sen saman hörhöilyn toinen ilmenemismuoto.
Ainoa syy miksei peruskoulu ole räjähtänyt silmille aikaisemmin on korkeatasoinen opettajakunta ja oppilasaines.
Ilmoita asiaton viesti
🙂 Kiehu nyt rauhassa siellä. Oskari Mantere ja Reino Oittinen ajoivat yhtenäiskoulua tarmokkaasti jo 30-luvulla.
Oittinen sai lopulta suurin piirtein tahtonsa läpi. Tosin hän olisi halunnut kaikkien opiskelevan englantia kolmannelta luokalta lähtien, ja pakkoruotsia hän vastusti. Siksi hänen viimeinen ministerikautensa päättyi ennen aikojaan.
Sundqvist ja Aho olivat ilman muuta hommissaan liian nuorina, eivätkä ymmärtäneet mitä kaikkea heidän nimissään yliopistoilta kokeiluihin tyrkytettiin. Se oli vain parin vuoden sekaannus.
Ja T.T. oli kyllä taistolainen, jääköön koko nimi sanomatta, kun en tiedä hänen viime vuosikymmenistään.
Mihin muuten perustuu tämä harhainen käsitys, että Suomen peruskoulu olisi räjähtänyt silmille? Kaikessa koko väestöä koskevassa on aina ongelmia, mutta verrataanpa nyt mihin tahansa muualle maailmaan, systeemi on loistava.
Ilmoita asiaton viesti
Sekä Pirkkalan kokeilun että peruskoulun ihmiskäsitys ei vastaa todellisuutta. Tavoite mihin niillä tähdätään/tähdättiin, ei ole tavoite joka olisi yhteiskunnan kokonaisedun kannalta tarkoituksenmukainen.
Pääkaupunkiseudun näkövinkkelistä peruskoulu on jo räjähtänyt silmille.
Vaikka tietämykseni on rajallinen kouluasioista, olen nähnyt ja kuullut miten alle 10-vuotiaat tytöt haistattavat vittua opettajalla koulun pihalla, opettajan hymyillessä sitruunahymyä.
Koulushoppailu on välttämätöntä jos yhtään välittää jälkikasvustaan.
Tiedän että äidinkieltä ja matematiikkaa opetetaan massaluennoilla, useita luokkia samassa tilassa.
Ihan yleisen elämänkokemuksen nojalla on niin että pakolla ei kannata opettaa. Ja nykyinen järjestelmä perustuu pakkoon.
Koulutuksesta siirrytään työelämään nykyään keski-ikäisinä. Uskomattoman tehotonta ajankäyttöä.
Köyhtyvällä Suomella ei ole varaa sellaiseen resurssien tuhlaukseen kuin mitä lasten/nuorten päivähoito kouluissa nykyisin on.
Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Heikko pakkoon perustuva ilmapiiri vaikeuttaa oppimista. Käytännöllisiä asioita ryhdytään opettamaan liian myöhään työihmisille. Ammattikouluilta on viety liikaa resursseja.
Ilmoita asiaton viesti
Paremmin oppijoiden kulkua seurailevia, tulisi osallistumisen olla. Herkemmin reagoivaa siihen, mikä vetää, ja mikä ei. Ilman motivaatiota ja kiinnostusta, ei mitään järkevää vetoa synny, ja voimistahan tässä on kyse.
Mitä käytännössä voi tuollaisen perusasian tiimoilta tehdä, menetelmät jäävät, tai niiden syytä jäädä avoimeksi.
Kollektiivipiipahtelut voivat hyvin sytyttää, ja virkistää. Sama pakkopullaa, jonkin verran valikoiden, ja esim tälläista kokeilu-seikkaa painottaen, sille ottajalle.
Eiköhän luovuusvaje ole näissä se oletus. Oppiminen ja kasvu voi olla mitään broileritehtailua, tosin laatuopiskelijallisuus ja sen painotus, voi töksähtää yhtä pahasti.
Ihmiset heräilee jonkin verran omaa tahtia, ja kypsyvät, monia asioita ajatellen. Kyse on paljon ajaituksista.
Näistä tuskin tiedetään perusteellisella varmuudella paljoa. Perusteita tulisi vaatia enemmän käytännöille.
Näissä ei kannata ehkä pitää niin suurta yhtenäisyyttä. Siinä kun sellaista löytyy selkeänä, ottaa mukaan jotenkin, jos tarve.
Joku kertoi että esim yliopisto-opiskelua varten, ei joissain maissa ole (turhia) pääsykokeita. Jos tenteissä ei pärjää,… saa lemput missä vaiheessa vain. Siinähän kokeilee, kun käytäntö selvästi mukana, jolloin se antaa myös tukea.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitan aika pitkän kommentin tästä asiasta, mutta en asian vierestä. Otan suoria lainauksia Lasse Lehtisen vuonna 2001 ilmestyneestä kirjasta ”Luonnekuvia”, joka perustuu tunnettujen ihmisten haastatteluihin. Kirja sattui käsiini Porvoon kirjaston poistolaarista. Lehtisellä on taito tuoda esiin oleellinen kustakin aiheesta, mitä hän käsittelee. Lainaukseni ovat luvusta ”Vanha vihainen mies” ja hän on emeritusprofessori Yrjö Ahmavaara. Hän on perehtynyt sekä koviin että pehmeisiin tieteisiin ja toiminut poliittisesti sekä vasemmalla että oikealla.
”Niin kutsuttujen kasvatustieteilijöiden suurin virhe on ollut uskotella päättäjille ja kansalaisille, että älykkyys voidaan korvat koulutuksella! Että kaikki oppivat kaiken. ”Samat ihmismielen puoskarit moninkertaistivat virheensä todistamalla, että lapset oppivat vain leikkimällä ja vain siten. Pian lisättiin, että jos eivät opi, niin sellaista tietoa ei tarvita.”
”Ahmavaara hymyilee kouluhallinnossa vuosien mittaan tiivistyneelle tyhmyydelle. Hän muistuttaa, että vaativiin ammatteihin on älyllisiä edellytyksiä vain joka viidennellä. Tästä on tutkimuksia kosolti. Vaikka Herra ja Rouva Jokamiestä koulutettaisiin viisikymmentä vuotta, hänestä ei tulisi hyvää lääkäriä, insinööriä tai opettajaa. Valitettavasti”.
”Suomalaisen tietotason romahdukseen ovat Ahmavaaran mielestä syypäitä kuusikymmentäluvun ylioppilasvallankumoukselliset, jotka ensin toimivat länsimaisen liberalismin hengessä, mutta muuttuivat sitten oudosti Neuvostoliiton ja ylipäänsä kommunismin kritiikittömiksi ihailijoiksi.”
”Entisten taistolaisten vaikutus näkyy yhä kohtuuttomasti niin hallinnossa, yliopistomaailmassa kuin tiedotusvälineissäkin. Hän sanoo tietävänsä, mistä puhuu, koska oli siellä itsekin, vasemmalla.”
”Ahmavaara sanoo kasvatusidealismin sahanneen tiedon puusta juuri sen oksan, jonka piti auttaa lahjakkaat ja vähäväkiset eteenpäin elämässä. Uudistuksessa opettajilta vietiin arvostus ja auktoriteetti. Heiltä poistetiin myös järjestyksenpidon välineet”.
”Pari vuosikymmentä leikkimistä oppiaineiden systemaattisen opetuksen sijasta on johtanut meluisiin, sirkusmaisiin koulutunteihin, joka tuhoaa lapsen keskittymiskyvyn. Eihän koulurakennusten koko tai opetusvälineiden taso ratkaise. Maailman parhaat koulut ovat melko karuja. Kaikki järkevät ihmiset ymmärtävät, että mitä parempi järjestys luokassa on ja mitä enemmän opettaja tietää opetettavasta aineesta, sitä parempi oppilaalle”.
”Oppimisen tavoitteita on laskettu niin, että mahdollisimman moni mahtuu putken läpi riippumatta siitä, että onko oppinut jotakin vai ei. Suomessa tietotason lasku on yleisempää kuin opetushallinto ja kasvatustieteilijät myöntävät”.
Tässä kohtaa Lehtinen kysyy kommenttia, että miten esimerkiksi Nokian ja suomalaisen insinööritaidon menestys on selitettävissä, jos tilanne on näin surkea?
”Nokian menetys selittyy perustyöllä, joka tehtiin vanhassa oppikoulussa ja etenkin 1950- ja 1960-luvun Teknillisessä korkeakoulussa. Erkki Laurila ja Pekka Jauho nostivat matemaattiseen fysiikkaan perustuvan tekniikan opetuksen sille tasolle, että suomalaisen teknologian nousu kävi mahdolliseksi. Ei niin, että Nokialla olisi aivan ihmeellisisä johtajalahjakkuuksia, kyllä siellä on substanssia pohjalla.”
”Jokaiselle on pyrittävä antamaan sellaista opetusta, joka maksimoi hänen kykynsä käyttää hyödykseen älyllisiä kykyjään. Niille, joilla on edellytyksiä oppia matematiikkaa, pitää taata paljon parempi opetus”.
Oma loppukaneettini.
Nyt kaikille on tullut selväksi, että suomalainen peruskoulu on vahvassa kriisissä. Ahmavaara tunnisti ongelmat ja niiden syyt jo vuonna 2000. Minua on eniten häirinnyt se, että opettajakunta on vaiennut kuin kouluhallinnosta käskyn saatuaan. Nyt hiljaisuus on revennyt ja ainakin osa opettajista on tullut julkisuudessa esiin. Suomalainen peruskoulu on PISA-tutkimuksissa pärjännyt kansainvälisesti paljolti siitä syystä, että lukutaitomme on edelleen maailman paras. Kysymyksiin vastaamisessa auttaa kummasti, kun osaa lukea ja vieläpä ymmärtää lukemansa. Se ei ole itsestään selvää maailmalla. Rupeaa olemaan yleisesti tunnettu tosiasia, että peruskoulun läpi pääsee noin 25 % koululaisista, joilla ei ole edes välttävää kirjoitus- ja laskutaitoa. Mitä siinä auttaa lisäluokka? Heidät on jo nykysysteemissä työnnetty yhteiskunnan ulkopuolelle.
Terveisiä hallitusneuvotteluihin. Nyt tarttis tehrä jotain. Eikä siihen tarvita rahaa, vaan järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Toteutuneellisesti, vaikuttas klassikolta.
F1. Iso juna vie, eikä sen kulkua voi poikkeuttaa vähemmän painavemmilla. Tällainen tekijä otettava todesta.
Mitä F1 tarkoittaa, että kuulluksi (huomioiduksi) olisi tullut se, joka ensipäätelmiä on saattamassa julkisuuteen.
Johtopäätös… Vähäpätöiset erittelykonteksteisesti otettavia. Painavat painotettavan arvoisina.
Se vielä, että maailma olisi sekaisin, tuollaisten peruspiirteiden osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamia reunahuomautuksia:
1. Oppikoulu oli erinomainen koulu niille, jotka sinne pääsivät.
2. Enemmistö Suomen ikäluokista ei päässyt oppikouluun joko tietotaitojen tai oppimishalun riittämättömyyden tai perheen varattomuuden takia.
3. Peruskoulun pääidea oli se, että koko ikäluokalla – esim. em. seikkojen takia – olisi samat mahdollisuudet saavuttaa perusopetuksen tavoitteet. Mahdollisuuksien tasa-arvo.
4. Peruskoulu oli ja on entisen kansa(lais)koulun ja keskikoulun risteytys. Teoria-aineiden tunteja on enemmän kuin kansa(lais)koulussa, mutta vähemmän kuin keskikoulussa. Ruotsi tuli kaikille pakolliseksi aineeksi vasta peruskoulun myötä.
5. Peruskoulu antoi ja antaa täyden lukiokelpoisuuden ja sitä myötä korkeakoulukelpoisuuden. Opetuksen rakenteellisia pussinperiä ei enää ole, koska korkeakoulukelpoisuuden saa myös ammatilliselta puolelta.
6. Pirkkalan marxilainen kokeilu jäi poliittiselta merkitykseltään vähäiseksi, koska Kullervo Rainio ja eräät muut eduskunnan oikeistopoliitikot paljastivat hankkeen ns. ajoissa.
7. Kouluhallitus oli 1970-luvulla toki vasemmiston vallassa, mutta luokkahuoneissa opetusta antoivat pääosin porvarillista elämänkatsomusta edustavat opettajat – jotka tarvittaessa antoivat piut paut opetushallituksen ryhmä- ja yleiskirjeille.
8. Pirkkalan monisteesta oli se hyöty, että oppikirjojen ja muuhun koulujen opetusmateriaalin laatuun alettiin kinnittää aiempaa suurempaa huomiota.
Ilmoita asiaton viesti
Pari reunahuomautusta reunahuomautuksiin.
2. Joilla ei ole oppimishaluja, ei pidä oppikouluun päästäkään. Asian voi paikata iltakoulussa jos joskus oppihalut herää.
Perheen varattomuudesta on turha viisastella, kun ei olisi ollut mikään ongelma muuttaa oppikoulu maksuttomaksi.
3. Mahdollisuuksien tasa-arvo pitää saavuttaa muilla keinoin kuin kiusaamalla oppimishaluttomia ja kykenemättömiä. Onko nyt hyvä kun armovitosilla lukutaidottomat selvittää peruskoulun?
4. Teoria-aineita ei pidä olla yhtään enempää kuin mitä teoriat kiinnostaa.
5.Ei ollut ennenkään pussinperiä ja jos olisi ollutkin, ne olisi ollut helppo ummistaa. Keskikoulun tai lukion käyminen myöhemminkin ei ole mitään rakettitiedettä.
Nykyään korkeakouluopetuksen ongelma on se, kun oppilaat ei osaa enää mitään. Esim. matematiikan kohdalla tilanne on katastrofi. Matematiikkaa osaa enää lähinnä vain Venäjältä muuttavat.
6. Merkitys olisi ollut valtava ellei demareita olisi onnistuttu pysäyttämään.
Kyse oli isosta kokeilusta ja hyvin rahoitetusta sellaisesta. Tutkittiin miten pienten mieli saadaan muuttumaan halutunlaiseksi. Lue kirja niin tiedät enemmän.
7. Tämä on pelastanut peruskoulunkin tähän saakka. Mutta ei enää tästä eteenpäin.
8. Tarkoitatko että muutakin opetusmateriaalia alettiin kammeta enemmän demarien mieleiseksi? Tekstit oli kyllä aika naurettavia jo ihan hyväksytyissäkin oppikirjoissa paikoitellen..
Ilmoita asiaton viesti
Eskolle:
3. ”Onko nyt hyvä kun armovitosilla lukutaidottomat selvittää peruskoulun?” Ei ole.Tilanne johtuu maahanmuutosta, sillä käytännössä kaikki peruskoulun läpäisevät ”lukutaidottomat” ovat maahanmuuttajataustaisia. Todellisuudessa monilla heistä on myös muita ongelmia. Opettajat päästävät heidät armovitosilla läpi mieluummin kuin jättävät luokalle, koska sekä yhteiskunta että vanhemmat karsastavat nykyisin luokallejääntiä silloinkin, kun se olisi oppilaan etu. Ihanne, että neloset estetään yksilöllisellä ohjauksella ja tuella, ei toimi, koska tukea ei ole pakko ottaa vastaan – ja silti saat sen armovitosen. Myönnän, että tässä suhteessa oppikoulun raaka linja oli selkeämpi.
4. Teoria-aineiden ja käytännön aineiden tasapaino on mikä on, mutta ”teoreetikoille” käytännön aineita voi olla liikaa ja toisinpäin. Enempi vaihtoehtoisuus ja yksilöllisyys olisi muutoin hyvä, mutta tulisi varsin kalliiksi.
5. Pussinperiä muodostui aikanaan siksi, että ammattikoulussa ei opetettu niin paljon yleisiä teoria-aineita, että sieltä olisi ollut realistista päästä korkeakouluopintoihin.
6. Kun aikoinani tutustuin tuohon Pirkkalan monisteeseen, ensireaktio oli huvittuneisuus. Uskoivatko tuolloiset kommunistit itsekään, että suomalainen opettaja lähtisi opettamaan esim. historiaa sitä tuon monisteen mukaisesti vääristelemällä?
8. Opetusmateriaalia käytetään aina opettajan ehdoilla. Pirkkalan moniste todisti, että etenkin oppikirjojen teksteillä on merkitystä ja sen tulee perustua akateemisesti pätevään tietoon. (Viime aikoina tässä suhteessa on kuitenkin ilmennyt lipsumista esim. sukupuolten määrän suhteen, koska tiedeyhteisökään ei ole tuosta määrästä yksimielinen.)
Ilmoita asiaton viesti
3. Maahanmuutto on halpa selitys. Kurittomat luokat ovat tulleet jäädäkseen ja huonot asenteet leviävät kaikkialla. Selvimmin se kai näkyy pääkaupunkiseudulla. Oletko nähnyt lahtelaisvideon opettajan kiusaamisesta? Tilanne ei olisi mahdollinen oppikoulussa.
Kouluissa on oppilaiden pakko olla. Mihinkään ei voi pudota. Motiivia yrittää tai pysyä mukana ei välttämättä ole.
Oppikoulun raaka linja on ainoa mahdollinen. Jos et pärjää tai halua, siirryt vähemmän vaativan opetuksen piiriin.
4. Kalliiksi se peruskoulu tulee kun opetus on hyödytöntä ja tehotonta ja kohdistuu vääriin tavoitteisiin ja vääriin oppilaisiin.
5. Ei ole isompi homma hieman vanhemman ottaa kiinni se opetus mitä keskikoulussa ja lukiossa on annettu.
6. Tässä on se syy miksi sosialistinen kasvatus ei onnistunut. Opettajat eivät noudattaneet käskyjä ja kokeilun ohjeita. Kokeilun järjestäjät olivat kyllä ihan vakavissaan.
7. Samainen klikki työskenteli kovasti jotta olisi pystynyt järjestämään sosialistiseen ohjelmaan sopivaa oppikirjatuotantoa.
Mm. Otavan osto oli harkinnassa. Aie oli nimetä auktorisoidut oppikirjojen laatijat (vasemmistodemarit) oppikirjoja laatimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan vielä kansakoulun ajoilta, kun luokallani oli yksi poika, joka ei oppinut yhtään mitään, mutta puutöissä oli aivan ylivoimainen. Hän oli puusepän poika ja harrastanut alaa vaahtosammuttimenkokoisesta. Toivottavasti menestyi sillä alalla.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäskö tätä opiskelun laatuhakuun liittyvää laatua ajatella, ihan perus-idiotismina, kaikesta edistyksellisyydestä huolimatta. Keskinäisyyden alue on se, jossa ei aina valo kajasta.
Mieleen tulee vähän vastakkaisemmat viritelmät, ja nykymuotoisena vaikka Länsi vs Kiina. Kiina käy kumppaniksi, ja yhteistyötoimijaksi, kun on tarjota jotain vastinetta.
Kun Kiinassa heräillään enemmän vertaiseksi, tuon kansan voimin… alettava reagoida uhkaan, joka uhkaa ulottua, jopa sodan tasolle saakka. (+ toteutumaketju kokonaisempana, jossa myös Suomi ollut irtaantuvana osana, täällä päin maailmaa)
Hyvä renki, mutta huono isäntä. Käy monesta välineestä, ja välinekäyttö näissä tulee helposti, tietyissä konteksteissa. Nämä tulisi tuntea paremmin.
Sama tosiaan toisesta päin katsoen. Anna vapauksia, jonkin hyvän nimissä… ja toistuu se,… mitä käytännössä osataan tehdä, kokonaisemmin hankalaksi käyvissä tilanteissa.
Siinä missä moni kehittyvä polku jää mahdollistumatta,… siis pohjemmaksi katsotuista tilanteista… vastaavaa mahdollistamista tarvitaan myös irtiottoa tuottaviin ponnisteluihin.
Voiko sanoa, että joltain näin perustavat tekijät, on käytännössä unohdettu, ja sitten itketään.. kun jokin tarvittavan oloinen, ei oikein ota toteutuakseen.
Ilmoita asiaton viesti
On hienoa, että suomalaisesta koulusta ollaan kiinnostuneita ja että asioista keskustellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelemalla asiat selviää. Kiitän kontribuutiostasi. Erityiskiitokset menevät Antero Ollilalle erittäin pätevästä esityksestä.
Nyt alkaa olla omahyväisyyden ja itsetyytyväisyyden aika ohi ja on suunnattava katseet peruskoulun valuvikoihin.
On estettävä lahjakkuuksien tukehtuminen massaan. Ja on luotava järkevät polut työelämään pääsemiseksi loputtoman pulpetin istuinten hinkkaamisen sijasta.
On ymmärrettävä ettei luovuus lisäänny yhteiskunnassa jos 70% ikäluokasta korkeakoulutetaan. Eikä se tule parantamaan selviytymistämme, päinvastoin sellainen heikentäisi yhteiskuntaamme.
Meitä uhkaa virkamiesammattien yliarvostus ja suorittavien ammattien aliarvostus.
Ilmoita asiaton viesti
Kulkupolkujen epäsuotuisuus voi tosiaa olla merkittävää, vähän joka tapauksessa, ellei tosiaan poikkeusta, ja taustalla sellaista, että asioita löytyy sopivasti. Näin jos tämän tiivistäisi.
Yksityisen puolen boostaukseen tämä ei oikein käy, sillä yksityisellä haetaan yleensä talousvapauksia, ja seuraus on, että vapauksien luovutus, oikeasti vähentää kokonaissellaista.
Vapauden menetyksen kirjosta ja ilmenemisen määrästä mitään pelkoa, kun ensin rakennettu. Näinkö?
Ilmoita asiaton viesti
Pirkkalan monisteen ajoista on jo 50 vuotta. Sinulle se on ilmeisesti eilispäivän, useimmille muille historiaa.
Miten arvioisit peruskoulun onnistuneen tavoitteissaan kouluttaa lapsukaisista sosialisteja?
Viime eduskuntavaalien perusteella tässä ei ole onnistuttu.
Ilmoita asiaton viesti
Koska peruskoulu on niin kehuttu järjestelmä, näyttää siltä että sosialistinen ajattelu on onnistuttu juurruttamaan hyvin suomalaisten mieliin.
Kansainvälisesti tarkastellen Suomi ja Ruotsi ovat yksinään peruskoulussa. Edes Saksassa ei ole enää DDR-peruskoulua.
Tuskin missään maassa on koulua jossa ei voisi jäädä luokalleen, pois lukien nämä kaksi maata.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten pitäisi tehdä nykyiselle peruskoululle. Tässä ehdotukseni:
1. Valtakunnallinen koe jokaisen peruskoululuokan loppuun. Saadaan kalibroitua arvosanat samalle tasolle, joka oppilaiden oikeusturvan kannalta tärkeää. Samalla tiedetään, missä mennään.
2. Tasokurssit takaisin. Keskitaso, alempï taso ja ylempi taso ainakin näihin aineisiin: vieras kieli, matematiikka, fysiikka, kemia.
3. Luokalle jää, jos ei selviä edes alimmasta vaatimustasosta.
4. Viidennen luokan jälkeen voi valita ns. lukiolinjan tai ammattikoululinjan tai niille joudutaan suorituskyvyn mukaan.. Jos jollekin tulee lukuhalut ja -kyvyt vasta myöhemmin, niin puuttuvat aineet voi tenttiä.
5. Työrauha luokkiin. Häiriköt omiin tiloihinsa, joissa on erikoisopettaja. Kännykät pois luokista. Sopeutumaton oppilas siirretään pysyvästi erikoiskouluun, joita on kahta sorttia: rauhattomat ja sosiaalisesti ahdistuneet.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen jaottelu käytännöllisesti lahjakkaisiin ja teoreettisesti lahjakkaisiin on mielestäni liian yksinkertainen, ja aikaisempi kansalaiskoulu ja oppikoulu -järjestelmäkin on todennäköisesti tuhlannut monien sellaisten älyllistä potentiaalia, jotka ovat joissakin asioissa suhteellisen älykkäitä, mutta eivät toisissa. Koulussa pärjääminen vaatii yleensä myös sitä, että jaksaa olla lapsena ja nuorena neurotyypillisten lasten ja nuorten kanssa, mikä saattaa olla esimerkiksi autistilta liikaa vaadittu.
Ilmoita asiaton viesti
Jaottelu kahteen on parempi kuin ei jaottelua ollenkaan.
Seuraavassa kirjoituksessani avaan sitä miten Saksassa asia on järjestetty ja siellä jako tapahtuu kolmeen.
On ainutlaatuista että kaikentasoiset oppilaat pidetään samassa. Sitä ei ole kuin meillä, Ruotsissa ja DDR:ssä, paitsi että DDR:stä se on jo loppunut.
Ilmoita asiaton viesti