Petja Pelli HS:ssä kirjoittaa kuin stallari 70-luvulla. Lisää Golf-virrasta
Helsingin sanomissa on tänään artikkeli luontokadosta. Kirjoittajana Petja Pelli, jonka muut artikkelit ilmastonmuutoksesta ovat samaa tasoa.
Suorastaan nerokkaasti etenee tarina. Mikään ei ole siltä miltä näyttää. Näyttää siltä että neukkuduunarilla ei ole autoa, mutta neukulla onkin jotain paljon tärkeämpää.
Samalla tavoin mutta kääntäen nerokkaasti luontokato etenee ihmisen aiheuttamana (ei minkään muun aiheuttamana tietenkään). Salakavalasti vaikutus on huitsin merkittävä sillä ei sillä hyvä että yksi laji kuolee, vaan yhden lajin kuolema merkitsee toisen lajin kuolemaa ja niin edespäin. Lopulta kolmannes lajeista on ihmisen uhkaama.
Tätä teoriaa ei pidä horjutettaman millään empiirisillä havainnoilla. Ei stallarienkaan teoretisointeja horjutettu millään kouraantuntuvilla esimerkeillä.
Paitsi tietenkin tarinan koristelemiseksi voidaan esittää heinäsirkan loinen, jonka ihminen lyhytnäköisyydessään tappaa (ilmeisesti ilmastonmuutoksella).
Petja Pelli vetoaa koralleihin vaikka korallit ovat taas alkaneet värjääntyä eikä nyt lyhyellä tähtäimellä näytä olevan mitään ongelmaa korallien kannalta. Mutta odotellaanpa 2070-lukua! Kamalia tapahtuu vielä koralleille, tai siis voi tapahtua. Eli alarmismi on aina paikallaan, ja ei voi koskaan olla väärässä koska kyseessä on voi-skenaario.
Suomenkin ilmasto voi mennä ihan kamalaksi. Satojen miljoonien tulvavahinkoja voi tulla. Sadot voivat pilaantua, ja niin edelleen. Itämerestä häviää lajit kun ihminen ilmastonmuutoksen kautta aiheuttaa liikaa sadevettä.
Varsinkin 2070-luvun säätä voi pitää varoittavana esimerkkinä. Aina löytyy ilmu-tieteilijä joka tietää millainen sää on 2070-luvulla ja se on ihan kamala jos ei heti tehdä ilmastotoimia.
Ilmaston lämpenemisestä Pelli puhuu mutta tosiasiassa yhtä suuri uhka meillä on ilmaston kylmeneminen, kun Golf-virta tyssää. Kaikissa tapauksissa ilmastonmuutos-voit pitävät aina paikkansa. Ilmasto voi kuumentua/kylmentyä tai jämähtää paikalleen pitkiksi ajoiksi ja aina ollaan oikeassa.
Voisiko olla niin että nykyinen sukupolvi ei ole saanut rokotusta stallari-puheeseen?
Ennen vanhaan sille osattiin nauraa, ts. muut kuin stallarit osasivat nauraa sille.
Aika herkkäuskoiselta vaikuttaa HS:n lukijakunta. Vaan mistä minä tietäisin. Itse olen kyllä lähetellyt hattuiluviestejä päätoimittajalle sekä muutamalle muulle pääkirjoitussivun toimittajalle ja muutamalle muullekin toimittajalle vuosien mittaan. Ei ole kannat tasoittuneet ei. Edes suoria virheitä ei korjata, kuten väitettä tuhansia vuosia ilmakehässä viipyilevästä hiilidioksidista.
Mielipidekirjoitusta on turha HS:ään edes yrittää, eivät julkaise. Ei vaikka vain vähäisestikin kritisoisi alarmismia tai esittäisi sitä vastaan puhuvan näkökohdan.
Kenties muutkin ovat yrittäneet samoja konsteja. Ei voi tietää. HS:n linja on kuitenkin muuttumaton. Muka ”moniarvoinen” läpyskä ei missään tapauksessa julkaise mitään mikä vähimmässäkään määrin uhkaisi tätä HS:n harjoittamaa äärialarmistista ajattelua.
Onko tässä meidän pravdassa loppujen lopuksi niin suurta eroa oikeaan Pravdaan nähden? Paitsi tietenkin siinä että aihepiiri on eri.
Golf-virta ansaitsee vielä oman lukunsa.
Golf-virta
8200 vuotta sitten Golf-virta tosiaan tyssäsi. Syynä oli suurien järvien alueelta purkautunut kylmä makea vesi, jota oli 10 000 kuutiokilometriä.
Al Goren mukaan saman ilmiön voisi muodostaa sulava Grönlanti. (Esittää skenaarion elokuvassa Epämiellyttävä totuus). Mutta kun Grönlanti sulaa kovin hitaasti ja ehkä kohta ei enää ollenkaan (paitsi kesäisin sen verran kuin talvisin kasvaa).
Alarmistiset kauhukuvat Grönlannin sulamisvesivirroista ja lohkeavista jäävuorista eivät ole kauhukuvia ollenkaan vaan sulaminen on luonnollinen ilmiö. Sillä mihin se jää menisi jollei se tulisi jäävirtana mereen muodostaen sulavia jäävuoria. Sillä kai normaalijärkinen ihminen ymmärtää että jos joka talvi tulee lisää tavaraa, pitäähän sitä entistäkin johonkin poistua.
Muutokset jäätiköissä ovat hitaita ja muutokset lasketaan sadoissa vuosissa Grönlannin kokoisen jäätikön ollessa kyseessä.
15 vuoden takaa on tehty kolme skenaariota miten Grönlanti voisi sulaa (15 vuotta sitten ilmasto vielä lämpeni ja skenaarioilla oli vielä jotain arvoa, nythän yhdeksään vuoteen ilmasto ei ole enää lämmennyt). Niistä skenaarioista edes yltiöpäisin ei olisi tuottanut kuin vajaan prosentin verran tuosta 8200 vuoden takaisesta ilmiöstä makeaa vettä.
Ergo: Grönlannin sulamisvedet eivät kykene vaikuttamaan Golf-virran virtaamaan. Näitä sulamisvesiä on aina ollut eikä ole mahdollista että niiden määrä voisi nousta merkittäväksi.
Lämmin Pohjola aiheutuu myös muusta kuin Golf-virrasta
Kaiken kukkuraksi verraten lauhkea ilmasto Englannissa ja Pohjoismaissa on vain pieneltä osalta Golf-virran ansiota. Suuri merkitys on maapallon pyörimisliikkeellä, joka aikaansaa läntisiä tuulia. Kalliovuoret pakottavat läntiset tuulet kiertämään etelän kautta joka lämmittää läntisiä tuulia lisää.
Näin olemme tilanteessa missä Atlantin itäreuna, Eurooppa saa huomattavasti lämpimämpää ilmaa kuin Atlantin länsirannikko pohjoisilla leveysasteilla. Verratkaapa Lontoon tai Helsingin säätä samalla leveysasteella Pohjois-Amerikan itärannikolla oleviin paikkakuntiin niin huomaatte eron. Ja se ero ei johdu Golf-virrasta.
Voi myös verrata Pohjois-Amerikan länsi- ja itärannikon lämpötilaeroja. Länsirannikko on tuntuvasti lämpimämpi Tyyneltä mereltä meren suunnasta saapuvan ilman ansiosta.
Stallari tarkoittaa siis stalinistia eli toiselta nimitykseltään taistolaista.
1970-luvulla taistolaispuhe oli verraten yleistä ja sillä todisteltiin neuvostojärjestelmän ylivoimaisuutta vaikka kuka tahansa saattoi nähdä ettei se todellisuus kovin ylivoimaiselta vaikuttanut.
Ilmastonmuutoksessa on sama ilmiö. Kuka tahansa voi nähdä ettei ilmasto juuri muutu, paremminkin vaihtelee, silti lämpenemistä halutaan pitää suurena uhkana.
Golf-virrasta olen kirjoittanut jo aikaisemmin. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/ihminen-pysaytti-golf-virran-todellisuus-golf-virta-toimii-kuin-warren-moottorin-jaahdytys/
Tämä kirjoitus perustuu lisätietoon kirjasta Björn Lomborg: Cool It
The Sceptical Environmentalist´s Guide to Global Warming, vuodelta 2007.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostokokeilu, liikkeen ja sopeutuvan hakemisen puolesta oli jees. Ei mitään valittamista. Samaa vain, paremmin osuvuusodotuksin, kun pohjalla selkeitä epäonnistumisia.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on kotona nyt aivan kauhea, suorastaan paniikki päällä.
Meillä ilmasto on lakannut lämpenemästä. Se on jäähtnyt aivan hirvittävästi. Olisiko syynä se että ihminen on onnistunut vähentämään hiilidioksidia ilmakehästä niin paljon?
Tästä jäähtymisestä on ihan tutkittua tietoakin.
Joka ainoa vuosi 2000-luvulla tontilta on lähtenyt viimeisetkin lumi-jää-kasat 23.4. mennessä.
Tänä vuonna on vielä jopa metrin korkuisia kasoja ja 20-30 cm paksua lumikerrosta.
Uskoisin että kaikki tuo on pois vasta joskus 10.5.
Siksi olemme päättäneet aloittaa puulla lämmittämisen, myös asunnon, samoin käytämme jatkossa vain puita keittämiseen ja veden lämmittämiseen.
Emme halua osallistua maapallon jäähtymiseen ja teemme omalta osaltamme kaiken sen estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Siksipä juuri kirjoitin lisää Golf-virrasta kun on pikkusen kylmänpuoleista.
Nämä ilmastonmuutos-pässinpäät olisivat ensimmäisenä syyttämässä ihmistä Golf-virran sammuttamisesta, mutta se naula ei tosiaankaan vedä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun mainitsit tuon päivämäärän 23.04., niin siitä tulee mieleen sama päivämäärä vuodelta 2000. Siitä päivästä muistuttaa pieni valkoinen pallo kirjahyllyssäni, johon tämä päivämäärä on kirjoitettu.
Kyseessä oli pääsiäispäivä, jonka lämpötila oli sama kuin tuo päivämäärä, 23 astetta oman mittarini mukaan.
Sama mittari kertoo tämän kuun maksimilämpötilaksi 14 astetta, vähän yli. Vanha mummonmittari siinä vieressä kertoo, että ei ole merkittävää ryömintää tapahtunut.
Tietysti ei ole kyse ilmastosta, jos alarmisteilta kysytään, mutta jos vuonna 2000 olisi ollut 14 ja nyt 23 astetta, niin sepä olisikin ollut ilmastoa epäilemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Ysärillä ja vielä 00-vuosikymmenelläkin oli usein tyypillistä, että vappuna oli hellekeliä (parhaimmillaan jopa 26-27C). Monasti (Helsingissä) olimme vappuaattona lintsin edustalla kaverijoukolla bissukkaa tissuttelemassa ja grillailemassa t-paidat ja shortsit päällä kunnes sitten myöhemmin heitimme (opiskelija)haalarit päälle ja lähdimme mantalle heilumaan.
Eipä ole moisia kelejä enää ollut vuosiin. Mutta sellaista se ilmaston kamala kuumeneminen on! 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kävin viime viikonloppuna Huippuvuorilla hiihtämässä maratonin.
Edellisen kerran olin sielä 2018. SAS:n lakon ja Koronan takia jäi 3 kisaa väliin.
Silloin 2018 puhuttiin, että varmaan vuonna 2019 jo latureitti muuttuisi ilmaston lämpenemisen takia.
Mutta eipä ollut vieläkään 2022 muuttunut. Sama reitti ja lunta paljon enemmän. Vuorilla ei pälviä näkynyt, vaikka yölläkin oli ollut päivä jo jonkin aikaa.
Golf-virta sielläkin vaikuttaa siten, että meri pysyy sulana, pieniä rantakaistaleita lukuunottamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Huippuvuorten ympärillä merijää on lisääntynyt viimeaikoina vaikka sulamiskausi menossa.
Ilmoita asiaton viesti
Viikko sitten lentokoneesta sain hyvät näkymät ja merijäätä näkyi hyvin vähän rannoilla, mutta 4 vuotta sitten ei ollut sitäkään eli voidaan sanoa, että on vähän lisääntynyt. Ja tämä on faktaa eikä mitään ilmastotiedettä.
Tietenkin näin vappuvitsinä voin kertoa kun mies oli ollut vieraissa ja vaimo oli nähnyt ihan koko tapauksen, mutta mies vain jatkoi, että en tehnyt mitään. Vaimo siihen, että kyllä minä näin selvästi tapahtuman.
No mies sitten jo vähän vihaisena, että uskotko minua vai silmiäsi. No vaimo, että tietenkin sinua uskon.
Ilmoita asiaton viesti
Tossa se jyrkkä nousu näkyy.
https://cryo.met.no/sites/cryo.met.no/files/latest/icechart_season_plot_latest.png
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä käyrä. Harmi kun ei yllä sinne 2018 saakka tai vielä aikaisemmaksi. Joku puhui 9 vuodesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat usein: ”nythän yhdeksään vuoteen ilmasto ei ole enää lämmennyt”
Mikä on väitteesi lähde ?
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään tiedä tuosta yhdeksästä vuodesta, mutta globaalisti tällä vuosisadalla on tapahtunut vain rajun El Ninon aiheuttama lämpeneminen 2016 tienoilla ja sen jälkeen jäähtymistä.
https://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys, Pertti Kannisto. Ajattelin olla varman puolella ja siksi olen puhunut vain yhdeksästä vuodesta. Enemmänkin suuntaa antavana heittona.
Ehkä voisi väittää vähän rohkeamminkin. Tuon mukaan olisi lämpenemistä ei olisi tapahtunut 17 vuoteen 9 kuukauteen vuonna 2014, joten tekee noin 25 vuotta: https://wattsupwiththat.com/2014/06/04/the-pause-continues-still-no-global-warming-for-17-years-9-months/
Toisaalta, uusi paussi on kestänyt 5 vuotta 7 kuukautta vuosi sitten:
https://wattsupwiththat.com/2021/03/05/the-new-pause-lengthens-by-another-month-to-5-years-7-months/
Joten huomiosi on oikea. Pitäisi kai puhua joko 25 vuodesta tai 6,5 vuodesta. Kun kyseessä on ollut lyhyt piikki, 25 vuotta olisi kai oikeampi.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennus Golf-virrasta voi olla asiaa, ainakin syytä tarkastaa.
Kun Suomessa tuulen suunnat vaikuttaa tosi paljon säähän talvella jne, voisiko tästä päätellä samaa? Meren vaikutus olisi tasaisempaa, joskin idästä tuleva tuuli voisi kääntää reilusti miinukselle.
Ainakin isojen järvenselkien vaikutuksen huomaa, jään ollessa sulamaton. Ei se kylmä kauas hohka.
***
Eläinlajikadon merkitys on minusta hankala ekosysteemille. Mikä on avainlaji, jonka poissolo vaikuttaa myllertävästi, ja minkä laji vähemmän? Lajikato voi joskus boostata muuta elämää. Varmaan jopa näin teoriassa, ja jos sen tasolla, ehkä joskus käytännössäkin.
Ihmisen geeneihin liittyy sama piirre. Missä kohtaa muutosta ilmenee, vaihtelut voivat erota paljon.
Lajikatoa tuskin kannattaa ihmisen paljoa edistää. Sama koskee sitä ajattelua, joka Saksassa oli muotia aikoinaan, superrotuun satsatessa. Itseäänkään ei kannata kolhia ihan miten sattu.
Ilmoita asiaton viesti
Vallitsevat tuulensuunnat ovat Ferrelin solussa läntisiä ja lounaisia, eli mm. täällä Etelä-Suomessa.
Polaarialueella vallitseva tuulensuunta on enemmänkin luoteinen, johtuen siitä että tuuli puhaltaa lämpimän suuntaan.
Meidän tuulijärjestelmässämme tyypillisiä on häiriötuulet jotka puhaltavat mistä suunnasta tahansa. Mutta sen ei pidä antaa hämätä, sillä myös matalapaineiden reitti on tyypillisesti vallitsevan tuulensuunnan mukainen.
Eli kyllä se sää tulee lännestä ja meillä on sen tähden lämpimämpää kuin esim. Siperiassa joka on muutoin samoilla leveysasteilla.
Lajikato on hauska tarina, samanvertainen kuin tieteellinen marksismi-leninismi.
Vaikkapa Helsingin linnusto on paljon monipuolisempi kuin 50 tai 100 vuotta sitten, Helsingin linnustosta on vast´ ikään valmistunut kirja.
Ilmoita asiaton viesti
Vissiin paperiversion juttu, kun en tuota artikkelia netistä löytänyt? Vaan ei toimittajalta voi oikein odottaa edes normaalia kriittisyyttä tiedeartikkeleiden osalta, vaan hänen on papukaijana toistettava, mitä tietelijät ovat julistaneet. Toki voi joskus vähän valikoida, ketä tietelijöitä asettaa etusijalle.
Globaalisti lajikato varnaankin totta, mutta esimerkiksi Suomen luonto rikastuu tulokaslajeista, jos täällä lämpenee. Onhan tropiikki runsaslajisin ympärstö ja napajäätikkö vähälajisin. Eniten lajikatoa aiheuttanee ihmispopulaation lisääntyminen. Vaikka ihmiset voidaankin sijoitella korkeisiin siiloihin, jolloin asuminen ei vähennä muilta lajeilta tilaa, ruokinta vie maata ötököiltä.
”…nythän yhdeksään vuoteen ilmasto ei ole enää lämmennyt.” Tuo saattaa pitää paikansa, koska El Niñon avittamana vuoden 2016 tienoilla saavutettiin ennätyslämmin jakso. Vaan ilmastotieteessä lyhyin merkittävä ajanjakso pitäisi olla 30 vuotta, että erilaiset syklit tasautuvat.
Väitteellä: ilamstonmuutos aiheuttaa äärisäitä voidaan miltei mitkä vain säähavainnot pistää ilmastonmuutoksen piikkiin. Äärityyniuutisia olen odotellut.
Ilmoita asiaton viesti
Lehti taitaa olla jo kalankääreenä mutta ongin jutun otsikon esiin myöhemmin.
Äärityyni sää onkin viime kesänä ja syksynä vaivannut kun viipperät eivät ole saaneet kerättyä sähköä.
Noin muutoinhan myrskyt ovat selvästi vähentyneet 70-luvulta lähtien. Myrsky- ja tulvavahingot ovat kyllä kasvaneet kun rakennetaan yhä huonompiin paikkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Valitan mutta eilinen lehti on iäksi kadonnut havaintohorisontistani. Muuten Petja Pelli näyttää googlaamalla olevan luontokadon raportoimiselle omistettu toimittaja HS:ssä. Ei käy kateeksi. Siihen toimeen valitun ei voi odottaa missään vaiheessa sanovan ettei luontokatoa Suomessa tapahtuisi.
Lohdutuksena pääkirjoitussivulla on tänään Piia Elosen vakuuttelu siitä että luontokato jotenkin liittyy ilmastonmuutokseen (hiukan vaikea tietää miten, varsinkaan kun ilmasto ei juuri ole neljännesvuosisataan muuttunut).
Piia Elonen kipuilee siitä että hallitus on luvannut pysäyttää luontokadon (miten?) mutta ei ole tehnyt sitä.
Luontokato on siitä mukava aihe että sen mittaaminen on vaikeaa, varsinkin oloissa missä luonto kukoistaa entistä menestyvämpänä.
Vedotaan kansainvälisiin tavoitteisiin vaikkei millään muulla maalla oikeasti ole aiettakaan tyhjentää maa-alueita pelkän luonnon käyttöön, varsinkaan 30 – 50 % tasoon.
Ovat HS:ssä sentään löytäneet naalin jota on onnistuttu istuttamaan sinne mistä se on hävinnyt. Suurikin voitto. Pysyisi siellä missä menestyy.
Erityisen huvittavaa on liito-oravan suojelu. Tuo pieni tuhoeläin on maanvaiva Venäjällä ja Virossa, mutta täällä se edustaa katoavaa ja uhanalaista lajityyppiä. Eikös näiden ongelmien pitänyt olla globaaleja?
Ilmoita asiaton viesti
Esko Karinen on tämän päivän ”taistolainen” tai Paavo Väyrynen joka luulee tietävänsä kaiken, mutta kuitenkaan ei tiedä mitään joka olisi tieteellisesti todistettavissa, mutta tarinaa kyllä piisaa. Mutta ei mitään jatka vaan Esko tarinoitasi ne kun naurattaa ja hyvä nauru sen kun pidentää ikää.
Ilmoita asiaton viesti
Granlundkin, jos jaksaa elää, vielä nauraa vesissä silmin, että miten hän on voinut uskoa kaikkeen tuohon soopaan ilmastonmuutoksesta.
Herätys tulee jossain vaiheessa samalla tavoin kuin stallareillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ennakkoluuloton ja eteenpäinkatsova meininki, ja turhat kun hiettelee tieltä,… samaa voisi suositella sinullekin.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpään kommentti piilotettu. Lamminpää voi puhua asiasta mutta ei voi viljellä ex hominem-argumenttejaan minun blogissani.
Eli, Lamminpää, kerroppa nyt omin sanoin miten se luontokato näkyy Suomessa ilmastonmuutoksen aikaansaamana.
Ilmoita asiaton viesti
Kas, luutamummo nimeltä Esko pahoitti mielensä. 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Vihreän älymystön ykköstykin vastaus oli melko tyhjentävä.
Ilmoita asiaton viesti
Osaako Arto kumota blogin väitteitä myös tieteellä? Jos et niin todistat olevasi ite aiheesta yhtä perillä kuin se roikkuva naru.
Ilmoita asiaton viesti
HS ei muuten ole huomannut että on olemassa muitakin uhkia luontokadon ja ilmastonmuutoksen lisäksi.
Tampereella on ekologian laitoksella valmisteilla väitöskirja: ”Vyön reiät eivät katoa luonnosta, vaan nousevat ilmakehän yläkerroksiin suurentaen otsoniaukkoa ja ovat näin ollen uhka ekosysteemille”. (Lähde: Pahkasika 2009).
Ilmoita asiaton viesti
Okei, nyt ymmärrän miksi kirjoitat blogia. Paikkaat Pahkasian jättämää aukkoa. Hyvä kun yrität.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, kyllä se on niin että Petja Pelli tekee ihan itse naurettavaksi ilmastonmuutos- ja luontokatopuheen.
Yritän vain osoittaa mikä on sen oikea paikka, jossain Pahkasikahuumorin alapuolella.
Mika Lamminpää yrittää nyt saada mahdollisimman paljon piilotettuja kommentteja blogiini jotta joku tyhjäpää voisi kuvitella että olisi olemassa jotakin asiallisia argumentteja luontokato- ja ilmastonmuutospuheen puolesta ja jotka olisi piilotettu.
Mutta ei, jätän Lamminpään kommentit näkymään jotta jokainen voi nähdä kuinka roskaisia argumentteja vihreät osaavat suoltaa kun todellisia asia-argumentteja ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpään kommentti piilotettu koska se käsitteli asiaa joka ei ole tässä aiheena ollenkaan.
Sisälsihän se solvauksenkin mutta niitä nyt sopii odottaakin, kun asia-argumentteja ei ole.
Ilmoita asiaton viesti