”Peukutan Le Penia”

Otsikossa on hiukan provokaation makua.  Itse asiassa kuvittelen että ranskalaiset osaavat ihan itse valita presidenttinsä.  Eikä se maailmaamme mullista, tulipa valituksi kumpi tahansa.

Olisi kuitenkin mukava oikoa muutama väärä käsitys.

Sodan hyväksyminen

Macron suhtautuu myötämielisemmin pienten ihmisten tuhoamiseen, jos eroa on.  Macron on eliitin kasvatti joka aina on katsonut pieniä ihmisiä ylhäältä päin.  Hänen on paljon helpompi katsoa taistelukenttää kenraalin silmin.

”Miesten kuoleminen on minulle bagatelli”, voisi Macron todeta yhtä hyvin kuin totesi ruotsalainen upseeri sisällissodassamme.

Todisteena voisi käyttää vaikka tapaa, millä Macron torjui keltaliivien mielenosoituksia.  Se oli lähes sotaa ja Ranskan poliisivoimat tekivät melkein sotarikoksiin verrattavia tekoja ampuessaan väkijoukkoon kumiluotejaan.  Siinä saivat mummotkin kyytiä 25-millisten osuessa makeasti.

Varmastikaan kumpikaan ehdokas ei kannata sotaa.

Venäjä-mielisyys

Erittäin monella päättäjällä ja kadun miehilläkin on ollut käsitys että Venäjä saa pitää Krimin.  Tässä tilanteessa, kun aletaan peruuttaa, saattaa olla ettei peruuteta edelliseen risteykseen vaan peruutetaan vielä siitäkin pidemmälle.

On turhaa vedota vanhan maailman aikaan tehtyihin arvioihin.

Le Pen on saanut lainaa Venäjältä, totta.  Mutta ei ole saanut rahallista avustamista kuten vaikkapa presidentti Trump tuntuu saaneen puolivillaisiin bisneksiinsä.

En minäkään ole koskaan pankin lauluja laulanut vaikka joskus on isoja lainoja otettukin.

Macron suurine valtaoikeuksineen presidenttinä ja eliitin kasvattina ymmärtää paremmin Putinin tekoja kuin Le Pen, noin lähtökohtaisesti.

Venäjä-toimitukset

Le Pen uhkaa jatkavansa energian ostoa Venäjältä.  Macron ei sano sitä, mutta tekisi aivan varmasti samaa.  Macron sai pahasti nokilleen keltaliiveiltä, ja pyörsi tavoitteensa ilmastonmuutoksen estämisestä ja kansan kurittamisesta sen varjolla.

Tässä on sitäpaitsi maailma muutoksessa.  Saattaa olla että melko piankin venäläinen energia taas muuttuu yleisesti hyväksyttäväksi, sitä mukaa kuin tilanne kehittyy.

Milläpä muulla kuin venäläisellä fossiilienergialla sitä ilmastonmuutosta torjuttaisiin (sarkasmia).  Hullu on oppi ilmastonmuutoksesta ja vielä hullummat on tavat estää ilmaston muuttumista.

Venäläisten kulutustavaroiden suosimisesta sen sijaan en olisi niinkään varma, kuluttajien muisti voi olla pidempi kuin päättäjien.

Talousuudistukset

Talousmiehenä Macron ehti panna toimeen joukon tarpeellisia uudistuksia, samantapaisia kuin Suomessakin pitäisi tehdä mutta ei ole kyetty 30 vuoteen.  Nopeasti käänsi kelkkansa ja Macron on taas yhtä tuhlaavainen kuin kuka tahansa muukin presidentti häntä ennen.

Ylimalkaan, Macronin selkäranka on hyvin joustava.  Taipuu moneen kunhan painetta kasataan.

Le Peniltä on turha odottaa mitään leikkauspolitiikkaa yleiseen kulutukseen.  Voi sen sijaan panna sulkua siihen miten kulutetaan kansakunnan varoja pakolaisten auttamiseen, siis muiden kuin ukrainalaisten pakolaisten auttamiseen.

Meidän kannaltamme, NATO

Mielestäni on turha pelätä että Le Pen estäisi liittymisemme NATOon.  Sellaiseen ei olisi hänellä varaa.  Niin mahtava ei Le Penin vaikutusvalta Ranskassa ole, jos hän nyt haluaisikaan estää liittymistämme.

Ranska käyttäisi suurempaa päätösvaltaa omien joukkojensa käytöstä, jos Le Pen valittaisiin.  Eiköhän me ja NATO kestettäisi se.  Palattaisiin vain enemmän de Gaullen aikaan.

Meidän kannaltamme, EU

Meitä hyödyttäisi se, että EU:lta leikattaisiin siipiä.  EU sotkeutuu jo liian moneen asiaan, asioihin joihin sillä ei ole osaamista eikä kykyä.

Viime kädessä metsätaloutemme on uhattuna EU:n toimesta.  EU haluaa sekä syödä kakun, tehdä paljon rakennuksia puusta, että säästää kakun, jättää metsät kaatamatta.  Entisöidä metsät, vaikka kasvavaa metsää ei voi entisöidä.

Mitään muuta kuin suurta sekasotkua ei ole metsäalallakaan odotettavissa, mikäli EU:n asiohin sotkeutuminen pahenee.  Ja Macron valitettavasti haluaa EU:n tulevan entistä voimakkaammaksi toimijaksi.

Olisi kaikin puolin suotavaa, mikäli Eu pysyisi aluperäisessä roolissaan, ilman maailmaa halaavia pyrkimyksiä.

Meidän kannaltamme, velkaantuminen

Jos olen oikein tulkinnut, Le Penin halu vähentää EU:n merkitystä merkitsisi sitä että yhteisvelat lopetettaisiin.  Tämä olisi suuri voitto Suomelle.

Le Pen saa puolestani velkaannuttaa Ranskaa halujensa mukaan.  Meille tärkeää on se, ettei meitä sotketa siihen mukaan.  (Tosin väistämättä se vaikuttaa käyttämäämme valuuttaan, mutta se on pankkimiesten huoli eikä liity presidentinvaaliin).

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu