Pikkutyttö sekottaa Suomen säät! Ilmastotieteilijät ymmällään. Ilmastorekyyliä odotettavissa?

Nyt ei puhutakaan Gretasta.  Greta Thunberg on jo iso tyttö, pissis-iässä.  Siinä iässä herää yleensä kiinnostus poikiin ja meikkeihin.  Vaikka Greta jonkinlainen pyhimyshahmo onkin, niin silti samalla ihminen kuten muutkin.

Nyt puhutaan pikkutytöstä, ei tytöstä joka vain näyttää pikkutytöltä.

Se onkin La Niña (espanjaa, pikkutyttö, lausutaan la ninja) joka on sekottanut ja sekottaa Suomen ja koko maapallonkin säät lähiaikoina.

Ilmaston lämpenemispuheiden sijasta saadaan ehkä kylmää ilmastoa vaihteeksi.

Sitä se ilmastonvaihtelu taitaa olla.  Välillä on lämmintä, kymmeniä vuosiakin välillä, välillä satojakin vuosia mutta sitten taas kylmää.  Vähäinen pohjavirran muutos ei paljoa siinä vaiheessa kiinnosta, ja senkin voisi väittää johtuvan muusta kuin nyt kiistattomaksi todetusta ihmisen vaikutuksesta.

Pikkutytöksi nimitetään Tyynen meren oskillaation tiettyä vaihetta.  Sillä on eniten vaikutuksia Etelä-Amerikan länsirannikolla, mutta vaikutukset ulottuvat varmaan tännekin.

Kukaan ei varsinaisesti tiedä millaisia muutoksia, mutta vahva arvaus on, että muutoksia.  Ilmastonmuutostahan tässä onkin luvattu, ei pelkkää lämpenemistä.

Mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, pikkutyttö on yleensä saanut aikaan kylmempään päin menevää ilmastonvaihtelua.  Mutta tätä eivät varmasti osaa sanoa ilmastotieteilijätkään.

Metsäpalot

Samaan aikaan kun pikkutyttö riehuu ilmastoa sekottamassa, ilmastoa viilentävät metsäpalojen päästöt, pienhiukkaset.  Näin se maapallo huolehtii lämpötaloudestaan ihan itse, saamme ainakin toistaiseksi takaisin ihanneilmastomme, sen missä turpa jäätyy talvisin rullalle.

Kun ilmastotiedemiehet ovat juuri onnistuneet todistamaan että metsäpalot eivät ole ihmisten sytyttämiä vaan ilmaston, niin johdonmukaista on että näin ilmasto huolehtii itse tasapainostaan sytyttämällä ilmastoa viilentäviä metsäpaloja.

Kysyä pitää, paljonko auttaa istuttaa puita kuiville alueille jos ne kuitenkin ennen pitkää palavat.  Toisaalta, aiheutuuhan siitä palamisesta sitten ilmastoon viilentävää vaikutusta.

Golf-virta

Golf-virran olenkin jo käsitellyt aikaisemmin.  Mutta epäilys jää, että kykeneekö ilmasto sitäkin säätämään ja sillä tavoin stabiloimaan globaalia keskilämpötilaa aiheuttamalla tänne meille kylmempää ilmastoa, ties kuinka pitkäksi aikaa.

Tietää hyvää Grönlannin jäätiköille, mikäli Golf-virta pysähtyy.

Aurinko on rauhoittumassa

Auringon aktiivisuudessa tapahtuu muutosta.  Teho on vähenemään päin.  Tavanomainen promillen muutos auringon pintalämpötilassa merkitsee 55 asteen pudotusta.

Sehän ei tietenkään ole paljon mitään prosenteissa ja prosenteissa näitä ilmutieteilijät laskevat.

Eikä tarkasti ottaen tuo lämpötilan pudotus mene aivan noin suoraviivaisesti.  Aurinko on varsinainen inferno, jossa tapahtuu kauheita purkauksia kaiken aikaa.  Auringon sisälämpötila on 15 miljoonaa astetta ja tehon muutos aiheutuu enemmänkin siitä, millaisia roihuja ja kuinka usein syvempää auringon pinnan alta työntyy esiin.  Auringon pinnan lämpötilahan ei ole kuin vaivaiset 5700 astetta.

Auringonpilkut, jotka ovat tyypillisesti maapallon kokoisia, ovat kylmempiä koska säteilevät eri aallonpituuksilla, suurienergisemmillä aallonpituuksilla.  Ei ne lämmitä (sarkasmia).

Auringonpilkkuja on nyt vähemmän.  Ennen ilmastotieteen esiinmarssia auringonpilkuista on pidetty tarkkaa lukua ja niiden lisääntyminen ennen vanhaan tulkittiin lämpenemistä aiheuttavaksi ja väheneminen kylmenemistä aiheuttavaksi.  Sitten keksittiin ilmakehän hiilidioksidin muutos ja auringonpilkut eivät ole enää kiinnostaneet samalla tavalla.

Ilmastopakolaiset

Pikkutyttö aiheuttaa kuivuutta Afrikassa.  Se saa ilmastopakolaiset lähtemään Eurooppaan.

Ennen vanhaan pikkutyttöä, kuivuutta ei lähdetty pakoon, nyt lähdetään.

Australissa pikkutyttö aiheuttaa sateita, mutta sieltä ei kai ole tulossa pakolaisia.

Hyvä uutinen

Ei niin pahaa uutista etteikö jotain hyvääkin seuraisi.  Jos nyt Golf-virta pysähtyisi, seuraisi siitä viilenemistä Grönlannissa ja jäätiköiden sulaminen Grönlannissa pysähtyisi.

Kaikki uhkakuvat eivät voi olla voimassa yhtä aikaa. Joko Grönlanti sulaa tai Golf-virta pysähtyy. Molemmat eivät ole mahdollisia samaan aikaan. Tämä on hyvä juttu, eikö?

Ilmastorekyyli

Ilmastollakin on rekyylinsä.  Mitään voimaa ei ole ilman vastavoimaa. K un nyt vaikka metsä palaa kuivllla seuduilla, seuraavalle palolle ei ole enää polttoainetta moneen vuoteen.

Thassoksella Kreikan saaristossa oli 50 vuotta sitten valtavat metsäpalot, viikkojen kestoiset ja nyt siellä pidetään edelleen huolta palokujista pitkin metsiä ja vuoren rinteitä.

Jos helteet yleistyvät pääkaupunkiseudulla ja täällä on kymmenen astetta kuumempaa helteillä kuin maaseudulla, kaupunki menettäää kiinnostavuuttaan varakkaiden asuinpaikkana.  Lisätiivistämistä ei ehkä enää pidetäkään niin hyvänä ideana, eikä avarasti suunniteltujen lähiöiden pilaamista yhtä tavoiteltavana.

Mutta voi tulla muutakin rekyyliä:

Isänmurha, uusi vaihe tulollaan

Jokaisen sukupolven on suoritettava oma isänmurhansa.  60-70-luvuilla se suoritettiin sillä tavoin että tieteeseen vetoamalla todettiin tuotantovälineiden omistamisen olevan kiistattoman ongelmien aiheuttajan ja että Neuvostoliitto oli ollut koko ajan oikeassa ja edellinen, pallinsa juoksuhaudassa palelluttanut sukupolvi oli ollut väärässä vastustaessaan neuvostovaltaa.

Isänmurhaa on suoritettu uskonnosta luopumisenkin yhteydessä.

Kun nyt julistetaan joku asia kiistattomaksi, vihaiset nuoret heräävät ja alkavat kiistää.

Nyt ne, jotka viimeinkin ovat päässeet kansakuntien kaapin päälle väitteillään tieteestä, ovat jo viisikymppisiä pösilöitä joilla on aikuistuvia lapsia.  Tässä alkaa olla isänmurhan paikka.  Kenties tieteeseen vetoaminen onkin yhtä heikolla pohjalla kuin 70-luvulla?  Kenties on muutakin ilmiötä mikä vaikuttaa ilmastoon kuin ihminen?  Kenties vanhentuneet pösilöt ovat vieneet nuorisoa harhaan?  Jospa nuoriso alkaakin ajatella itse?  On huolestuttavaa, jos jotain ilmiötä sanotaan kiistattomaksi, sillä siitä se kiistely usein alkaa.

Tavanomainen varoitus ilmiantonapin painajille:  Tämä on mielipide, en jaa tietoa vaan enemmänkin epätietoisuutta ja arveluja.

+24

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu