Putinin pahin erehdys Mark Galeottin mukaan

Mark Galeotti oli tekemässä kirjaa Venäjän vähäeleisestä vaikuttamisesta, voisi sanoa piilovaikuttamisesta länsivaltoihin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kirjan perusajatus valahti hiukan tyhjään.  Suomukset putosivat silmiltä ja vain ani harva enää uskoo Venäjän rauhantahtoisuuteen tai yleensä mihinkään mitä Venäjä erilaisten edusmiestensä suulla väittää.

Mark Galeottin kirja kiinnostaakin enää lähinnä historiakatsauksena, millaisin keinoin Venäjä vaikutti länsimaihin ilman että monetkaan ymmärsivät vaikutuksen koko laajuutta.

Takavuosien sana, russofobia saa uusien käänteiden takia kokonaan eri merkityksen.  Jos se ennen tarkoitti perusteetonta Venäjän hylkimistä tai pelkäämistä, se näyttäytyy nyt hyvinkin kaukokatseiselta asenteelta.  Fobiaa venäläisyyttä, tai erityisesti Putinin hallintoa kohtaan on ihan järkevää tuntea.

Kirjassaan The Weaponisation of everything Mark Galeotti luettelee niitä moninaisia elämänalueita missä Putin on mädättänyt länsivaltoja.

Miten Putin on käyttänyt vaikutusvaltansa vahvistamiseen bisnestä, ystävien ostamista ja rikollisia.

Salakavalin vaikutus

On yksioikoista ajatella että Trumpin valintaa olisi Venäjä tukenut.  Päinvastoin Trumpin valinta tuli venäläisillekin yllätyksenä.  Trumpin tukemisen tarkoituksena oli vain lisätä riitaisuutta ja hajaannusta USA:ssa.  Venäjä tuki samalla tavoin muitakin tahoja jotka aiheuttavat eripuraa ja riitaisuutta USA:n kansalaisten keskuudessa.

Putinin kannalta on ihan kätevää yllyttää vihreitä vaikuttajia toimintaan, sillä vihreät tavoitteet heikentävät länttä.  Kun ei turvauduta edullisimpiin energiamuotoihin vaan haahuillaan ”uusiutuvien” kanssa, heikennetään länsimaita perin kierolla tavalla.

Vaikka Putin omassa maassaan puhuukin kirkon näkemysten mukaan, ei se merkitse Putinille mitään.  Putin on aivan valmis tukemaan homomyönteisyyttä ja sukupuolien moninaisuutta lännessä.  Parasta on kun ihmiset ovat lännessä toistensa tukassa kiinni, riitelevät keskenään.

(Nämä salakavaluudet ovat lähinnä Keir Gilesin ja omia näkemyksiä).

Sodan käsite

Kaikki on sotaa.  Feodaalivaltiona, kuten olen Venäjää kutsunut, kaikki on alisteista ruhtinaan mielihaluille ja tavoitteille.

Instabiliteetti

Maahanmuuttokriisin luominen on sotaa.  Ensin Putin on lähettänyt Länsi-Eurooppaa heikentämään syyrialaisten pakolaisten laumat (ja nyttemmin ukrainalaisia).  Hyväksymme tämän emmekä käsitä että tämä on sodankäyntiä hienoimmillaan.  Heikennetään länsivaltoja ja aiheutetaan riitaisuutta länsieurooppalaisten välillä.

Onko sota sotaa vaikka ei sodittaisi?

Putin oli sodassa länttä vastaan ennen kuin edes käsitimme sitä.  Tietenkin kaikki riippuu miten sota käsitetään.  Yhden käsityksen mukaan sotaa voi käydä vaikkei sotaa olisikaan julistettu ja sotilaita juoksuhaudoissa.  Sanotaanhan kylmääkin sotaa sodaksi.  Putin on käynyt kylmää sotaa onnistuen pitämään lännen käsityksessä että mitään sotaa ei ole.

Putinin suurin virhe

Galeottin mielestä hyökkäys Ukrainaan on pahin Putinin tekemä virhe.  Jatkamalla uhkailuaan ja pidättäytymällä hyökkäämästä länsivallat olisi pidetty polvillaan Putinin edessä pyytämässä luopumaan sotatoimista.

Ukrainan talouselämä ei olisi kestänyt jatkuvaa sodan uhkaa.

Jo ennen hyökkäystä länsimaiset yritykset keräilivät kimpsujaan ja olivat pakenemassa maasta.

Muuttoliike, ihmisten ja yritysten, sodan uhkaamasta maasta oli merkittävää.

Putin olisi pystynyt pitämään ihmiset varpaillaan loputtomasti ja sitä Ukrainan talouden olisi ollut vaikea kestää.  Sotatarvikkeiden lähettämisessä olisi nuukailtu loputtomasti.

Häviö

Hiiri, tietokoneen hiiri, on miekkaa mahtavampi.  Pelko ja kunnioitus Venäjää kohtaan on hävinnyt.  Putin on kuin pugilisti joka lähtee kolmanteentoista eräänsä viimeisillään hoippuen.

Joskus ennen niin kavala macchiavellisti ei jaksanut valitsemallaan polulla vaan turvautui katupojan elkeisiin.  Tätä ei seurapiireissä katsota hyvällä.  Luuseri mikä luuseri.

Venäläiset tulevat vetämään yhtäläisyysmerkit Afganistanin sodan kanssa.  Kun sinkkipoikia palaa sodasta arkuissaan, aletaan kysellä miksi.  Afganistanissa oltiin täyttämässä internationalistista velvollisuutta, Ukrainassa kai sitten nationalistista velvollisuutta.

Toki ennen häviötä tapahtuu vielä paljon.  Lihava nainen ei ole vielä laulanut.

Vielä tällä hetkellä venäläisyleisön kannalta ei ole tapahtunut mitään.  Melkein kaikki jatkuu kuten ennenkin.

Galeottin mielestä taloudelliset sanktiot ovat tehottomia eivätkä ne ole aikaisemminkaan johtaneet suotuisaan lopputulokseen.  Dramaattisin vaikutus on ollut Japanin hyökkäys Pearl Harboriin, mitä voi pitää suorana seurauksena Japanille asetetuista sanktioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu