Rikollisjengit jo pikkukaupungeissa. Tilanne pahenee Ruotsissa, entä meillä?

Tämän päiväisen Dagens Nyheterin mukaan jengirikollisuus, lue: järjestäytynyt rikollisuus leviää jo pikkukaupunkeihin.  Boråsissa on jo kuusi eri katujengiä jotka ammuskelevat kadulla toisiaan.

Hässleholmenin kaupunginosan poliisijohtaja Johan Jinnedal sanoo, että tällaista ei ole ollut ennen.  Boråsissa on 114 000 asukasta.

Jengit muodostuvat etnisyyden, kasvuympäristön ja alkuperän mukaan.  Ensin konflikteja oli vain kahden altistuneen alueen (lue: ongelmalähiön) välillä mutta nyt myös kullakin altistuneella alueella (lue: lähiöllä jossa on maahanmuuttajia) on sisäisiä konflikteja.  Välikohtauksia ei synny enää vain alueilla tai alueiden kesken, vaan välikohtauksia (so. ampumisia) tapahtuu myös tämän pikkukaupungin keskustassa.

Vuonna 2016-2017 ammuttiin altistuneilla alueilla jo joka päivä tai joka toinen päivä.  Mutta nyt ammutaan siis myös keskustassa ja korkeakoululla.  Poliisiasemaa on ammuttu ja sivullisia on kuollut ampumisissa.

Jinnedalin mukaan muutos on ollut valtava sen kahdeksan vuoden aikana jona hän on ollut poliisina Boråsissa.

Entä Suomessa?

Rikosseuraamusviraston erityisasiantuntija Sami Peltovuoman mukaan todennäköisin skenaario on, että 2030-luvulla Suomessa ollaan hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin missä nyt ollaan Tanskassa ja Ruotsissa *).

Ahtaus vs. panostukset

DN:n artikkelin mukaan maahanmuuttajien asuttamat kerrostaloalueet ovat ahtaita.  Isoja kerrostaloja lähellä toisiaan, tosin kävelymatkan päässä keskustasta.

Maahanmuuttajien kotoutumiseen on upotettu valtavia summia Ruotsissa.

Kotouttamista on Peltovuoman mukaan tehty Ruotsissa, paitsi rahaa avokätisesti käyttäen, myös laadukkaasti.  Se ei vain ole auttanut.

Viihtyvyyttä vähentää entisestään se, että kerrostalojen kellarikerroksia käytetään nykyään luvattomana jengitilana, huumeiden käyttöpaikkana ja toilettina.

Altistuneen alueen (ruotsalaisilla on erityinen kyky löytää neutraaleja ja sivistyneen kuuloisia ilmaisuja) läheinen puisto on suljettu ongelmien takia.

Lääkettä

Peltovuoman mukaan kiellot ovat voimavara jota ei ole vielä paljoa käytetty Suomessa.

Jengitunnukset voitaisiin kieltää.

Rikollisryhmään kuuluminen tuottaa Tanskassa tuntuvan lisärangaistuksen, mikäli tekijä ei näkyvästi ja todistettavasti pyri eroon jengistä.

Ruotsissa tappavan, luvattoman aseen mukana pidosta saa ehdotonta vankeutta.

Suomessa rikoksiin suhtaudutaan yksilön tekoina, vaikka tosiasiassa rikollinen teko päätetään jengissä eikä yksityinen jäsen voi siitä kieltäytyä.  Suomessa rikollinen saa jopa paljousalennuksia useista tehdyistä rikoksista.  Rikoksiin yllyttäjille ja avustajille ei pääsääntöisesti tule tuomioita.

Suomen olot ovat hyvin suotuisia järjestäytyneen maahanmuuttajarikollisuuden esiinmarssille.

…mutta Helsinki ratkaisee ongelman näin

Peltovuoma ei huomaa että Helsingin kaupungilla on salainen keino jolla ratkaistaan jengiytymisongelma.  Se on: Potentiaalisia ongelmaihmisiä asutetaan myös arvokkaille asuinalueille.

Ostaessasi arvokkaan asunnon kalliilta alueelta viereisessä asunnossa voikin asua henkilö josta voisi huonoissa oloissa, ongelmalähiössä, kehkeytyä rikollinen, jengirikollinen.

Mahdolliset jengirikolliset hajasijoitetaan, eli kun he eivät asu altistuneilla alueilla, potentiaaliset jengi-ihmiset eivät altistu.  Mikä voisi mennä pieleen?

*) Peltovuoman mielipide on Aki Linnanahteen kirjassa Vilhunen.

+24

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu