”Sadan vuoden nöyryytys” maksetaan nyt korkoineen? Huumekauppaa ja aseita rikollisille

Kiinalaisten mielestä Kiinaa nöyryytettiin sata vuotta.  Kiinalaiset olivat hyvin vierasvastaisia, heittelivät kivillä ja sontapaakuilla ulkomaalaisia missä vain näkivät.  Vierasmaalaisia pidettiin iljettävinä barbaareina.

Kuitenkin nämä halveksittavat pitkänenät tulivat määräilemään kiinalaisia sadaksi vuodeksi.

Oopiumikauppaa ei pystytty kiinalaisten voimin estämään ja neljännes kiinalaisista vajosi tämän huumeen orjiksi.  Englantilaiset taisivat olla suurimpia diilereitä tuolloin.

Mutta nyt maksetaan potut pottuina

Kiinasta tulee yhtä ja toista eivätkä länsimaiset päättäjät mahda asialle mitään.  Monet eivät taida välittääkään, sillä osaahan Kiina palkita kannattajansa.

Erityisen tunnetuksi Kiinan ystäväksi on tullut Bidenin perhe.  Kiina tukee perhettä monin tavoin, suoraan rahallisesti, vaaliavustuksina ja perheen hulttiopojan bisneksiä tukemalla.  Hunter Biden on saanut itse suuremmin yrittämättä merkittäviä omistuksia yhteistoimintayrityksistä.

Yksi tällainen on autonosia valmistava merkittävä amerikkalainen yritys jota osaomistaa tätä nykyä Kiina.  Sillä Kiina saa mukavasti jalkaa oven väliin kun nimittäin sama yritys valmistaa myös lentokoneiden osia.  Tietotaito valuu omistajalle, vaikka Yhdysvallat on muuten yrittänyt suojata lentokonevalmistustaan teollisuusvakoilulta.

Mutta ei siinä kaikki.

Aseen osia

Kiinasta voi tilata osan joka muuttaa Glock-pistoolin sarjatuliaseeksi.  Periaatteessa tätä pikkuruista osaa saa pitää hallussaan ne joilla on siihen lupa.  Luvan voi saada vaikkapa sellainen poliisi jolla on tarvetta sarjatuliaseelle.
Mutta nyt siis kuka tahansa rikollinen tai kouluampuja tai militanttiöyhöttäjä voi tilata helposti kiinalaisesta postimyyntiyrityksestä tällaisen osan käyttöönsä.

Normaalisti asia menisi siten että amerikkalaiset sanoisivat kiinalaisille viranomaisille että pistäkääpä stoppi tällaisten osien myynnille.  Mutta nyt ei, korkeintaan jotain voimatonta vinkunaa on kuultu.  Niin paljon kuin presidentti Trumpia onkin haukuttu, voi olla että hän saisi tällaisen kaupan loppumaan. Tiedämme että Trumpin ja Kiinan väleissä ei ole muutenkaan kehumista.

Paitsi yksittäisiä postimyyntejä, osia on lähetetty myös isommissa erissä.  Takavarikkoja on tehty 10800:lle osalle kesäkuussa 2020 ja vuonna 2019 lähetykselle joka käsitti 53000 osaa.  Osat menevät termin ”hyökkäysaseen osat”-nimikkeen alle.

Toinen suosittu postimyyntiartikkeli on äänenvaimennin.  Sellainen on Amerikassa kielletty aseen osa, mutta luvattomasti niitä on helppo hankkia Kiinasta.

Sinällään Kiinan hallitus tarkkaan valvoo aseiden ja aseiden osien valmistusta, joten postimyynti Amerikkaan ei suinkaan tapahdu Kiinan hallituksen selän takana.

Sarjanumerottomat aseet

Kiina on päässyt jäseneksi YK:n hallinnon osaan joka kontrolloi ase-alaa.  YK:n mukaan kaikissa tuliaseissa pitää olla sarjanumero.  Kiina kuitenkin valmistaa sarjanumerottomia aseita ja erottaa ne YK:n viranomaiset jotka yrittävät tutkia tai tiedottaa asiasta.

Kiina on tuottanut ja yrittänyt tuottaa Amerikan mantereelle suuria määriä AK-47:koja, erilaisten rikollisten ja separatististen militanttijärjestöjen käyttöön.

Huumekauppa

Yhdysvaltalaiset viranomaiset väittävät mielellään että kiinalaista huumekauppaa tekevät triadit, kiinalaiset rikollisjärjestöt.  Mutta ei, Kiina käyttää rikollisjärjestöjä hyväkseen samoin kuin Venäjäkin.

Huumekauppa tuottaa tuloja Kiinan hallitukselle ja toteuttaa vastustajan heikentämistä.  Vahvimmat triadit ovat juuri sieltä missä Xi on vaikuttanut ollessaan paikallispoliitikko, Fujianista.

Yksi vahva triad-johtaja on ollut Henry Fok jolla oli oma 747-lentokone käytössään.  Ja toinen samanlainen hänen henkilökunnalleen.

Toinen vahva on ollut Li Ka-shing jonka arvioidaan kontrolloineen kolmannesta pörssiyrityksistä Hong Kongissa.

Vuonna 1997

John Kerry kirjoitti vuonna 1997 kirjan Uusi sota:  Rikollisverkko joka uhkaa Amerikan turvallisuutta.  Tuossa kirjassa Kerry arveli että huumekauppa tuottaa rikollisille 200 miljardia vuodessa.

Kerryn mielestä huumekaupan keskiössä olivat kiinalaiset triadit.

Mutta sitten Kerry muutti mielensä eikä asiasta ole enää kuultu.  Olisiko niin että tuki demokraattiselle puolueelle on sen verran vahvaa Kiinan suunnasta että asia ei enää jaksa kiinnostaa?

Barack Obama

Barack Obaman tullessa presidentiksi hänen suhtautumistaan Kiinaan voi pitää lähinnä naiivina.   Hänen mielestään Kiina on todella hyvä partneri ja ongelmia ei ole.

Obama poisti ydinpiiristään ylimmän huumekaupan valvojan kokonaan, joten se vähä mikä tuli hallituksen tietoon huumekaupan kehityksestä, tuli enää toisen käden tietona.

Vuonna 2016 Barack Obaman käydessä G20-kokouksessa Hangzhoussa, Kiinassa, vastassa ei sitten ollutkaan punaista mattoa eikä portaita, vaan Obaman piti poistua lentokoneestaan tavaratilan kautta.

Barack sanoi reporttereille että eipä tämä haittaa, kavereita ollaan silti kiinalaisten kanssa.

Fentanyylikriisi

Juuri Barack Obaman aikana fentanyylikriisi sai alkunsa. Tämä erittäin vaarallinen synteettinen huume muuttaa ihmisen zombiksi, eläväksi kuolleeksi ja lopulta kuolleeksi kuolleeksi.  Amerikkalaisia kuoli fentanyyliin vuodesta 2013 vuoteen 2017 67000 ihmistä, eli enemmän kuin Vietnamin sodassa.

Kiina kyllä lupasi lopettaa fentanyylin viennin ulkomaille, mutta sitä ei tapahtunut.  John Kerry vaati YK:ta kieltämään fentanyylikaupan mutta ei kohdistanut mitään vaatimuksia Kiinaa kohtaan.

Obaman jättäessä virkansa, fentanyylikuolemia oli jo 30 000 vuodessa.

Määrä voi olla isompikin sillä kaikissa osavaltioissa ei määritellä huumetta johon huumeen käyttäjä kuolee.

Trump ja opioidit

Trumpin presidenttiyden ensimmäisenä vuotena amerikkalaisten eliniän odote aleni.  Se johtui lähinnä opioidikriisistä.

Trump sai kiristettyä Kiinalta lupauksen että fentanyylikauppaa ruvetaan kiristämään.  Toisin kuitenkin kävi.  Asia jäi lupauksen tasolle.  Ja toisin kävi, Kiina alkoi julistaa että opioidien kauppa on itse asiassa syntyisin vahvasta kysynnästä.  Amerikkalaisilla on synnynnäinen heikkous päihteisiin (joka on täsmälleen vastaava väite jota länsimaat käyttivät tuottaessaan opiumia Kiinaan) ja koko ongelma johtuu siitä.  Ja fentanyylikauppa vain kasvoi.

Fentanyyli tulee Kiinasta Meksikoon, Kiinan omistamaan satamaan josta huume jatkaa matkaansa kiinalaisten omistaman rekkafirman rekoilla Yhdysvaltoihin.  Kauppaa hoitavat triadit mutta triadit tarvitsevat Kiinan hallituksen tukea, ilman sitä homma ei onnistuisi.

Kiinalaiset triadit enenevässä määrin osallistuvat myös kokaiinikauppaan.  Ja mikäpä osallistuessa heidän laajojen yhteyksiensä ansiosta.

Kiinalla on muutamat satamat omistuksessaan myös Euroopassa joten odotamme samanlaista kiinalaisosuuden kasvua huumekaupassaä myös Euroopassa.

Kannabiksen osalta kiinalaiset triadit hankkivat omistukseensa maata Amerikasta kannabiksen kasvatusta varten ja ennen pitkää kiinalaiset triadit tulevat olemaan merkittävässä asemassa myös tämän tuotteen kaupassa ainakin Yhdysvalloissa.

Lähteet

Kirjoitus perustuu Peter Schweizerin kirjaan Blood Money. 2024.

Taitaa olla epäluotettava lähde jos kiinalaisilta kysytään.

Kirjaa tekemässä on kuitenkin ollut toimituskunta tutkivia journalisteja, monet New York Timesista, joten lähde ei ehkä olekaan epäluotettava.

Maininta Hunter Bidenin omistuksista perustuu myös elokuvaan Riding the Dragon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu