Samaa mieltä Putinin kanssa, ei NATO-rajaa Venäjän länsirajalle. Iloisen Viipurin uudelleensynty

Putin suhtautuu tunteikkaan kielteisesti ajatukseen että NATO:n ulkoraja nojaisi vasten Venäjän rajaa.

Toisaalta siihen ajatukseen on ollut aikaa tottua Baltian maiden kohdalla, joiden rajat muodostavat NATO:n ulkorajan.

Joten ei se ajatus ihan vieras Putinille ole, vaikka toteutuisikin.

Mutta onhan tämä Suomen pitkä raja Venäjän kanssa ongelma molemmille osapuolille.  Ei hyvä.  Jotain pehmikettä olisi hyvä saada siihen väliin.

Mutta tähän löytyy kyllä ihan toimiva ratkaisu.  Leningradin oblastista eli Karjalan kannaksesta voitaisiin muodostaa pehmentävä tyyny.  Kannaksesta voitaisiin muodostaa Ahvenanmaan tapainen demilitarisoitu vyöhyke.  Sehän on osoittanut toimivuutensa kun mihinkään vihollisuuksiin ei ole tarvinnut ryhtyä Ruotsinkaan kanssa pitkään aikaan.

Demilitarisoitu vyöhyke voisi olla vapaakauppa-alue.  Se takaisi vilkkaan kauppavaihdon molempiin suuntiin, sekä Venäjälle että Suomeen.  Alueen vilkas öljysatama tuottaisi tuulaakituloja alueelle.

Suomi maksaisi kohtuullista korvausta Saimaan kanavan käytöstä.

Mikä voisi mennä pieleen?  Alueen asukkaat varmastikin olisivat hyvillään, mikäli keskushallinnon puristusote hellittäisi.

Käytännön järjestelyt ovat täynnä haasteita mutta niinhän aina kun on kyse näin isosta muutoksesta.  Rikollisuuden ja salakuljetuksen estäminen nousee asialistalla ensimmäiseksi.  Toisaalta taloudellinen toimeliaisuus voi nousta suureksi jos hallinnon ennalta-arvattavuus ja oikeusjärjestelmän toimivuus olisi parempaa kuin Venäjällä (tai Suomessa).

Pohjoiseen mentäessä samaa järjestelyä voisi sitten soveltaa Karjalan tasavallan kohdalla.  Myös Krimin hallinto voisi olla luontevinta järjestää samaan tapaan.

Suhteiden palauttaminen

Kun Venäjän sotiminen Ukrainassa on saatu päätökseen, tulee olemaan vuorossa se, miten elämää jatketaan Venäjän kanssa.  Mikäli lännen asennoituminen olisi yksinomaisesti kielteistä, se sataisi vihollisuuksia suosivien laariin.  Tulee olemaan tarvetta rehabilitoida ne venäläiset jotka eivät ole osallistuneet sotarikoksiin.

Harhaanjohdetut massat eivät tarkasti ottaen ole syyllisiä, koskapa ovat olleet harhaanjohdettuja.

Tässä pitää noudattaa samaa ajattelutapaa kuin Natsi-Saksan kohdalla.

Mikäli Natsi-Saksa olisi eristetty kansainvälisestä yhteistyöstä, se olisi johtanut vain yhä uusiin konflikteihin ja Saksan pysymiseen sotaisana valtiona.

Samalla tavalla venäläiset on hellin käsin erotettava sotaisasta neuvostoperinnöstään.

Suomen kannalta

Meillä ei ole mitään syytä puolustaa ase kädessä Kannaksen aluetta.  Se saa pärjätä omillaan.

Tällä hetkellä käynnissä oleva sota on Neuvostoliiton hajoamisen kuolinkouristus eikä Venäjä tule olemaan enää sama kuin joskus ennen.  Ne kansalaiset jotka ovat halukkaita näkemään Venäjän suurvaltana oman mukavuutensa kustannuksella, tulevat edustamaan mennyttä aikaa.

Nykyaikainen venäläinen ajattelee jo muita asioita.  Ja jos joku haluaisikin puolustaa Venäjän suuruutta, heillä tulee olemaan kädet täynnä työtä valtakunnan etelärajan muslimien kanssa jotka haluavat toisenlaista kuin mitä nykyhallinto tarjoaa.  Isovenäläinen ajattelu missä venäläiset ovat tasa-arvoisempia kuin muut, ei miellyttäne pitkässä juoksussa muita kansallisuuksia.  Myös Kiinan suunnasta tulee nousemaan painetta.  Neuvostoliiton Kiinalta anastamat alueet tulevat nousemaan vielä kiistakapulaksi.  Kenties tulee aika palauttaa ne.

Mielestäni Karjalan tasavallan ja Leningradin oblastin alueita ei pitäisi enää pyrkiä liittämään Suomeen.  Luontevampi vaihtoehto on, että niistä syntyisi itsenäisiä, autonomisia alueita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu