Suomi ja Italia: Taloudenpitoa ja toivottomuutta Yhteistä ja eroja

– Italian valtio on ylivelkaantunut, Suomi on vasta ylivelkaantumassa.

– Italian kansalaisilla on suuria säästöjä, suomalaisilla ei ole.

– Italialla on suuri kultavaranto, meillä on pieni.

– Italiassa kansalaiset tuntevat suurta epäluottamusta poliitikkoja kohtaan. Me olemme vasta menossa samaan suuntaan.

– Italiassa hyvin monet ovat yrittäjiä. Meillä uskotaan että olemme kehittyneempi yhteiskunta, kun meillä yrittäjiä on hyvin vähän. Uskokoon kehittyneisyyteemme ken haluaa.

– Italialaiset pienyritykset ovat hyvin verkostoituneita. Kenties meilläkin yritysten välisiin toimiviin verkostoihin joskus päästään, kunhan meille nyt edes ensin syntyy se pienten ja keskisuurten yritysten verkosto.

– Meillä ei kannata tehdä lehmää pienempiä tavaroita. Pienten tavaroiden tekemisellä italialaiset ovat koonneet suuria rikkauksia ja vieläpä ilman omia luonnonvaroja.

– Italialaiset eivät usko että valtio olisi heidän puolellaan, suomalaiset ovat vasta tekemässä vastaavaa johtopäätöstä.

– Italialaiset tuntevat näköalattomuutta ja vihaa. Suomalaisissa nämä tunteet ovat vasta heräilemässä.

Anton Monti: Minne menet Italia?

Uutuuskirja. Kirjassa oli hiljaistakin tietoa. Erityisesti minua on mietityttänyt, miten on mahdollista että illastaminen on niin suosittua, vaikka ravintoloiden hinnat ovat pöyristyttäviä, Suomen tasoa. Silti ihan tavallisetkin ihmiset käyvät illastamassa omilla rahoillaan.

Vasta kirjan luettuani ymmärsin, että ravintoloitsijalle tutut asiakkaat eivät suinkaan maksa listahintoja. Kirjasta ei käynyt ilmi mitä olisi sanottava että saisi ravintoloitsijalta ruutupaperille lyijykynällä sutaistun laskun loppusumman jossa ei ole arvonlisäveroa eikä muita lakisääteisiä rasitteita.

Mezzogiorno, puolipäivän alue

Omakin kokemus on, miten pohjois-italialaiset suhtautuvat väheksyvästi, etten sanoisi rasistisesti, etelän asukkaisiin, niin sanotusta Mezzogiornosta tuleviin.

En ole silti ajatellut, että ennen Italian yhdistymistä etelä oli se vauraampi osa. Näin kuitenkin Anton Montin kirjassa kerrotaan. Etelän kultavarannot siirrettiin pohjoiseen Italian yhdistymisen jälkeen. Myös teollistumisen suhteen etelä oli pohjoista edellä. Yhdistymisen jälkeen etelä taantui varsinaiseksi takapajulaksi, Pohjois-Italian teollisuuden ollessa nykyisin hyvin kehittynyttä.

Huimaava skenaario. Tätä en ollut tullut ajatelleeksi. Tulee mieleen, tapahtuuko sama meillekin. Olimme joissain suhteissa edellä Italiaa, taannummeko me jatkossa Etelä-Italian tasolle? Kertyykö meidänkin varallisuutemme lopulta Pohjois-Italiaan, kun olemme yhdistyneet EU:n kautta Italian kanssa? Hallituksemme ainakin näyttäisi toimivan tämän tavoitteen mukaisesti.

Tällä hetkellä tulonsiirrot Etelä-Italiaan ovat tapahtuneet Pohjois-Italiasta, jatkossa tulonsiirrot (mafialle) tulevat Pohjois-Euroopasta. Hienoa. Siinä vaiheessa kun olemme kääntäneet taskut nurin ja yritämme alkaa netota EU:sta, tulonsiirrot varmaankin hylätään vanhanaikaisina. Eiväthän ne ole toimineet kehitysmaissakaan.

Ilmastonmuutos

Anton Montin kirjassa puhutaan ilmastonmuutoksesta. Siitä ei kannata välittää, onhan se muuten aivan asiallinen kirja. Ilmu kannattaa ottaa normaalina aikalaishulluutena, joka vaivaa nykyään niin monia.

Sanotaan nyt vaikka näin, että dengue-kuume joka leviää Italiassa, aiheutuu jostakin muusta kuin ilmusta.

Jos ja kun Italiaan leviää uudelleen malaria, niin kannattaa etsiä syitä muualta kuin ilmastonmuutoksesta.

Jos Välimerellä on uusia kalalajeja, niin pitikö leventää Suezin kanavaa? Ilmulla on hyvin vähän tekemistä Italian ongelmien kanssa. Ilmua pitäisi alkaa nimittää ilmastonvaihteluksi.

Jotain hyvää meilläkin

Yksi esimerkki on sen sijaan huojentava. Missään tapauksessa meillä ei olisi päässyt silta niin huonoon kuntoon kuin Genovan maasilta, Morandi-silta.

Netissä on video, miten suomalainen bussi ylittää sillan pari viikkoa ennen sen sortumista. Sillan rakenteisiin valuneen vuotoveden määrä on täytynyt olla suuri, olisi ollut ihme ellei silta olisi sortunut. Mielestäni silta suorastaan huojuu, bussin päästessä vaivoin rapautuneiden saumojen ylitse. Siihen kuntoon meillä ei siltaa päästettäisi.

Toivottavasti ei päästetä valtiotakaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu