Taiteilijat puhuu rahasta, liikemiehet taiteesta, Juhani Palmu osasi puhua molemmista

Vanhan letkautuksen mukaan taiteilijoiden ajatusmaailmaa hallitsee raha, mistä sitä saisi kun siitä on krooninen puute.  Samalla kun liikemiesten parissa on vulgääriä ja epähienoa puhua rahasta kun se on itsestäänselvyys.  Sen sijaan puhutaan mieluummin vaikka taiteesta.

No, Juhani Palmu osasi puhua molemmista.  Hiukan huomiotta on jäänyt hänen uransa taiteensa sanoittajana.  Yhteiskunnan kerma kuunteli kiinnostuneena.  Ja osti.

Taiteen harjoittajat voivat olla hiukkasen ujoja ja sisään päin kääntyneitä, sehän olisi luonnollista että ilmaisevat itseään taiteen avulla kun eivät muuten osaa.

Juhani Palmulta sujui molemmat, sekä taiteen tekeminen että sen sanoittaminen.

Ristiriitainen hahmo joka jätti suuren jäljen

Suomalaisen kuvataiteen suuri hahmo on poissa.

Poissa on myös institutionaalisen taidealan kivenä kengässä ollut menestystarina.

Kiistelty hahmo joka menestyksensä kukkuloilla ollessaan sai jonkinlaisen hyväksynnän järjestelmältäkin.

Taiteen institutioihin sijoittuneet kiristelivät hampaitaan, ehkä hiukan kateudestakin, samalla kun Juhani Palmu oli kiistatta menestyvä maalari sekä kotimaassa että ulkomailla.

Värimaalari

Tuli järjestelmältä tunnustustakin.  Helsingin sanomain arvostelija nimitti laajassa taidearvostelussa Palmua värimaalariksi, toisin sanoen värien käyttelijäksi joka ilmaisee itseään värien avulla.

Tämän allekirjoitan.  Värien käyttäjänä ja sommittelijana Juhani Palmu oli taitava.

Puuteokset

Varhaisemmalla urallaan Palmu kunnostautui vanhasta puusta tehtyihin veistoksiin.
Jo pelkästään niiden tähden Juhani Palmu ansaitsee paikan taiteen historiassa.

Työmyyrä

Juhani Palmu oli tavattoman ahkera.  Harjoitus luo mestarin.  Tässä hän littyy maalareissa ahkerien joukkoon, Eero Nelimarkan, Onni Ojan ja Veikko Vionojan rinnalle.

Brändäys

Juhani Palmulla oli mainospiirtäjän kokemusta.  Ehkä mainosmaailmasta oli peräisin tapa brändätä oma maalaustyyli tunnistettavaksi.  Tämän suuntauksen Andy Warhol on aikanaan vienyt ehkä pisimmälle.

Mainospiirtäminen saattoi olla ehkä hiukan taakkakin, mutta samasta taakasta on kärsinyt myös Helene Schjerfbeck muotipiirroksineen.

Suuriruhtinaallisuus

Juhani Palmulla oli aktiiviaikanaan ruhtinaalliset tulot, mutta olivat menotkin suuret, voi sanoa suuriruhtinaalliset.

Pariisissa hän asui aina Ritzissä, siinä samassa mistä prinsessa Diana lähti viime matkalleen.

Rolls-Royce tuli tutuksi kulkupelinä, Etelä-Ranskassa oli välillä vakituinenkin asunto ja prinssi Albertkin tuli tutuksi niissä ympyröissä.

Haitin konsuli

Jossakin mielessä pidin yllättävänä että vaikka Palmu oli Haitin konsuli ja oleskeli paljon Etelä-Ranskassa, asuikin siellä,  Palmu ei omien sanojensa mukaan osannut ranskaa.

Nähtävästi myös yhteydet Pariisin hienoimpiin taidegallerioihin hoituivat englanniksi.

Verottaja

Lehtitietojen mukaan Palmulla oli ulosotossa jossain vaiheessa kymmenen miljoonaa markkaa.  Siltikin hän pyrki selvittämään asioita velkojiensa kanssa.  Asiat nyt vaan vähän lipsuivat ilman pahaa tarkoitusta.

Palmua voisi verrata tässä yhteydessä laulajasuuruuteen, Olavi Virtaan, sikäli että molemmat sotkeutuivat liike-elämään, kun ehkä olisi pitänyt keskittyä taiteen tekemiseen.

Naishuolet

Ainakin jossakin määrin Juhani Palmu hyväksikäytti julkisuutta.  Kuuluisuus merkitsee parempia myyntejä.  Naisasiat oli keino saada ja pysyä julkisuudessa.

Yhteen aikaan Suomessa hän olikin valtakunnan parrasvaloissa valovoimaisen nuorikkonsa kanssa.

Vähemmän onnistunut vaihe seurasi tämän seurapiiriavioliiton jälkeen ja sen jälkeisenä aikana taisivat suurimmat velatkin syntyä.  Palmulle jäi tunne siitä että pesä tyhjentyi tavalla joka ei ollut hänen hallinnassaan.

Viimeisimmän vaimon, Leilan uhrautuvaisuus ja tapa millä hän on huolehtinut taiteilijasuuruudesta viime vuosina on kiitettävää.

R.I.P.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu