Talidomidi – ihmelääke. Natsien keksimä ja keskitysleirissä testattu

Huolestuttavia uutisia alkoholikauppiaiden kannalta kuultiin 50-luvun lopulla.  Alkoholin kulutus oli vaarassa. Näytti siltä että lääkevalmisteet syrjäyttävät alkoholinkäytön.  Jos hyvä olo tulee pilleripurkista, miksipä enää kuljettamaan vaivalloisia ja painavia lasipulloja, mistä sitä hyvää mieltä ammentaa.

Distillers-yhtiö, Johnnie Walker-viskin ja London Dry Gin-tuotemerkkien haltija päätti laajentaa toimintaansa farmaseuttiselle puolelle.

Sopivimmaksi uudeksi tuotteeksi löytyi ihmelääke talidomidi.  Hyvä olo hetkessä.

Uuden lääkkeen toimittaja oli pieni yhtiö Chemie Grünenthal.  Yhtiö oli varsinaisesti saippuoiden valmistukseen ja myyntiin erikoistunut yhtiö, mutta meneehän sillä pieni lääkeosasto siinä sivussa.  Nykyään saippuat ovat jo jääneet valikoimista.

Chemie Grünenthal

Yhtiön nimestä voi päätellä, että alkuperäinen omistaja on juutalaista perää.  No, jotenkin yhtiö jäi isännättömäksi ja omistajattomaksi II maailmansodan jälkeen.  Minne lienee kadonnut alkuperäinen omistajasuku (sarkasmia).  II maailmansodan jälkeen monet yhtiöt joutuivat huutokaupattaviksi.  Näin yhtiö sai uuden omistajan.

Firman omien sivujen mukaan Hermann Wirtz on perustanut yhtiön 1946.  Näin ei ole, vaan Wirtz on ostanut yrityksen huutokaupasta.

Kun kemisti Otto Ambros vapautettiin vankeudesta, jonne hän oli joutunut natsirikollisena, hän meni yhtiön palvelukseen ja yhdessä muiden entisten natsikemistien kanssa keksi talidomidin.  Vahva indikaatio kumminkin on että talidomidi oli jo keksitty.

Otto Ambros

Synteettisen kumin keksijä työskenteli myös myrkkykaasujen, sariinin ja tabuunin kanssa Hitlerin Saksassa.  Nämä hermomyrkyt ovat jatkokehitelmiä ensimmäisen maailmansodan sinappikaasusta.

Väitetään (huom väitetään), että talidomidi olisi vastamyrkky sariinille.  Talidomidi lukitsee hermonpäät jotta sariini ei pääse tuhoamaan niitä.

Sivuvaikutuksena on ihan kiva olo.  Varsinkin raskauden aikana aamupahoinvointi ja muu kurja olo on yleistä, joten lääke on ihanteellista raskaana oleville, paitsi:

Talidomidi lukitsee muodostuvat hermot myös sikiössä ja istukassa.  On voitu osoittaa, miten lähes päivän tarkkuudella nautittu talidomidi tuhoaa sikiötä.  Kaiken aikaa raskauden aikana nautittuna vauvasta tulee täysi palapeli missä mikään osa ei ole sellainen kuin pitäisi olla.

Käyttö 20 – 22 päivän välillä estää näön kehittymisen,

23 päivän kohdalla estää välikorvan ja/tai korvanlehtien kehittymisen,

24 päivän kohdalla käsivarsien kehittymisen,

28 päivän kohdalla ranteen ja siitä edelleen käden kehittymisen,

30 päivästä eteenpäin jalkojen ja jalkaterien kehittymisen.

Talidomidi sanalla sanoen tekee juuri sen, mitä sen oli määrä tehdäkin.  Typistää hermot.  Jo alkuperäisessä patenttihakemuksessa mainitaan että saattaa vaikuttaa raskauden aikana epäsuotuisasti.  Silti sitä juuri raskaana oleville suositeltiin.

Kysymys: Mistä kehittäjät arvasivat mahdolliset haittavaikutukset

Alkuperäisessä patenttihakemuksessa on maininta että saattaa aiheutta sivuvaikutuksia raskauden aikana.  Miten keksijät sen arvasivat?

Nykyaikainen lääketiede on monessa velkaa natseille.  Emme tietäisi täsmällisesti, miten esimerkiksi hypotermia etenee, jollei sitä olisi kokeiltu ja testattu.  Tiedämme nykyään tarkoin missä kohden menee toimintakyky, taju ja milloin kuolema tulee.  Emme tietäisi tätä, ellei sitä olisi kokeiltu.  Kokeet suoritettiin keskitysleireissä.

On varteenotettava epäilys, että talidomidi ei olisikaan keksitty saippuafirma Grünenthalissa, vaan se olisi keksitty jo aikaisemmin, sotasalaisuutena ja hermomyrkky sariinin vasta-aineeksi.

On varteenotettava mahdollisuus, että talidomidia on testattu keskitysleirien asukkailla.  Sillä pitäähän sitä testata, jos sitä on tarkoitus käyttää.  Tarkimmat tulokset saadaan, ei suinkaan eläinkokeista, vaan kokeilla, joita suoritetaan ihmisillä.

On olemassa väite, että Bergen-Belsenin keskitysleirillä olisi ollut kädettömiä ja jalattomia vauvoja, juurikin talidomidi-kokeilujen seurauksena.  Väite jää varmistamattomaksi, koska uhrit eivät ole voineet tietää mitä heihin on pistetty.

Loppu on historiaa

Englannissa Distillers-yhtiö markkinoi erityisen innokkaasti ihmelääkettä.

Oltiin erittäin hitaita huomaamaan sivuvaikutuksia.  Siinähän ei ole mitään uutta, ei alkoholikaan ole aiheuttamatta sivuvaikutuksia, osa erittäin epätoivottavia.  Mutta ei sekään ole koskaan myyntiä haitannut.

Kun yhtiö ensimmäisen kerran haastettiin oikeuteen vahingon aiheuttamisesta, koettiin tilanne, ettei siitä ei saanut julkaista artikkeleja, ”koska julkisuus olisi voinut vaikuttaa oikeuden päätöksiin”.  Kun oikeuden päätös lopulta annettiin, oli muiden vahinkoa kärsineiden kohdalla valitusaika jo umpeutunut.

Kaiken lisäksi oikeuden päätöstä ja muutakaan asiaan liittyvää ei saanut arvostella, sillä se olisi ollut oikeuden halventamista.  Tällä tavoin lehdistö sai suukapulan.  Yleiseksi käsitykseksi jäi että kädettömien ja jalattomien vauvojen äidit olivat itse aiheuttaneet vahingon lapsilleen.

Vasta pitkän ajan kuluttua asia oikeni.  The Sunday Times alkoi kirjoittaa asiasta kieli keskellä suuta, moraalisista lähtökohdista.  Korvausten vaatijoiden joukko sai tukea Yhdysvalloista kun Distillers-yhtiön tuotteita alettiin boikotoida.

Merkittävän voiton The Sunday Times ja sen päätoimittaja Harold Evans sai vietyään Englannin julkisuuskäytännöt EU:n tuomioistuimeen.

Lopulta Distillers suostui korvauksiin kaikille vahinkoa kärsineille.  Koko yhtiö meni ennen pitkää suoritustilaan ja nykyään tuotemerkit omistaa kokonaan toinen yhtiö.  Uusi yhtiö maksaa vapaaehtoisesti korvauksia talidomidin uhreille määräosan voitostaan.

Myös Iso-Britannian valtio pyysi anteeksi talidomidin uhreilta ja korvaukset käsitellään verosta vapaina.  Ne eivät ole tuloa vaan korvausta.

Vahingon mittaluokka

Talidomidin uhreja on noin 100 000, ja se on siten suurin katastrofi toisen maailmansodan jälkeen.  Tai sanotaan varmuuden vuoksi että suurin tunnistettu katastrofi toisen maailmansodan jälkeen.

Kirjoitus perustuu Harvey Weinsteinin tuottamaan dokumenttiin Attacking the Devil.

Uuskäyttö

Talidomidia on alettu uudelleen käyttää, nyt tiedostaen sen rajoitukset.  Talidomidi on epäsymmetrinen molekyyli. Mahdollista (jopa tyypillistä) on että molekyylin kätisyys vaikuttaa sen aikaansaamiin vaikutuksiin.  Tätä en kuitenkaan onnistunut selvittämään, erotellaanko molekyylit nykyään kätisyyden perusteella ja onko kätisyydellä vaikutusta.

Lukijan vastuu

Kirjoitus perustuu toisen käden tietoon.  Tiedon oikeellisuudesta vastaa paremminkin dokumentin Attacking the Devilin tekijät kuin kirjoittaja.  Lääkkeen vaikutus molekyylitasolla ei ole kirjoittajalle sillä tavoin tuttu, että kirjoitusta voisi pitää lääketieteellisesti täsmällisenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu