Tosi saamelaisuus voitaisiin varmistaa kallonmittauksin

Onpahan rotutieteestä jotakin iloa.  Mittaamalla kalloja voitaisiin luotettavasti päätellä kuka on tosi saamelainen ja kuka vain teeskentelee.

Eliminoitaisiin mahdollisuus että kenkku naapuri diskattaisiin asiattomasti saamelaiskäräjiltä jos rotutieteelliset tuntomerkit täsmäisivät.  Wannabe-saamelaiset jätettäisiin armotta rannalle.

Mikä voisi mennä vikaan.  Vähemmän käytetty rotutiede nousee uudelleen arvoon.

Mikä murtoluku riittäisi saamelaisuuteen?

Hitlerin Saksassa 1/16 osaa juutalaista verta ei enää velvoittanut keltaisen tähden käyttöön, jos muistan lukemaani oikein.  Vai olikohan se 1/8 osa.  Saattaa olla myös niin että luottamustehtäviin vaadittiin suurempaa rotupuhtautta ja kadun tallaajalle riitti vähäisempi rotupuhtaus.

Saamelaisasioissa käytettäisiin tietysti käänteislukua, kuinka paljon pitää olla saamelaisuutta että luetaan saamelaiseksi.

Ehkä saamelaiskäräjien luottamushenkilöillä voisi olla korotettu rotupuhtausvaatimus ja tavalliselle saamelaiselle esivanhempien vähäinen kanssakäyminen lantalaisten kanssa sallittaisiin.  Lantalaisuus on tietysti paha juttu verenperinnössä mutta täydelliseen rotupuhtauteen ei päästy edes Hitlerin Saksassa.

Amerikoissa on ollut rotuperiaate, ei pisaraakaan.  Vähäiselläkin värillisellä verenperinnöllä varustettu on luettu värilliseksi.  Tällaisen käänteisluvun tuskin voidaan ajatella riittävän käyttösaamelaisuuteen.

Kielen osaaminen

Tottahan aidon saamelaisen on osattava saamea.  Lasketeltava saamea kuin vettä.

Tässä kohtaa on suurta huolestusta osoitettava suomenruotsalaisiin.  Suomenruotsalaiseksi voi rekisteröityä kuka vain, sellainenkin henkilö jonka kielitaito on vajavainen.  Se ei saa jatkua.  Jatkossa suomenruotsalaiseksi haluavan on osoitettava kielitaitonsa kuten saamelaistenkin.

Kenties jo suomenruotsalaisiksi rekisteröityneiden keskuudessa olisi tehtävä kielikokeet ja katsottava kuka oikeastaan voidaan hyväksyä jatkossakin suomenruotsalaiseksi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Oikeusministerin kirjoitus on tänään luettavissa HS pääkirjoitusaukeamalla.

Saamelaiskäräjien tila ja rotumääritelmien laatiminen on saatettava ajan tasalle, vaatii hän.

Kuitenkin samaan aikaan oma pesä on ihan hajalla.  Kuka tahansa turjake voi ilmoittautua suomenruotsalaiseksi.  Ensin oma pesä kuntoon, Anna-Maja, ja vasta sitten saamelaisten rodullisia tunnusmerkkejä sorvaamaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu