Totuus otsonista. Onko otsoniahdistukseen syytä? Hiukan ilmastosta

Otsoni on happimolekyylin kolmeatominen muoto, O3.

Happimolekyyli, O2, kaksiatominen muoto nappaa helposti mukaansa kolmannen atomin ja luovuttaa sen yhtä helposti.

Nappaus tapahtuu vaikkapa kahden tietosanakirjan kokoisessa laatikossa, otsonointilaitteessa, joka tuottaa hulvattomia määriä otsonia.

Otsonia syntyy luonnossa eniten auringon säteilyn johdosta.  Jonkun verran otsonia syntyy kopiokonetta käytettäessä, hitsattaessa (muistelen näin) ja ukkosilmalla.

Otsoni ei ole mitenkään harvinainen kaasu.  Otsonin voi haistaa, se tuoksuu raikkaalta ja suurina pitoisuuksina liiankin raikkaalta.

Otsoni luovuttaa kolmannen atominsa yhtä helposti kuin sen saakin.

Kolmas atomi on höllästi kiinni ja tarttuu kaikkeen millä on valmius ottaa ylimääräinen happiatomi.

Oksidoituminen

Kuten naistenlehdistä tiedämme, antioksidantit edistävät terveyttä, estävät oksidoitumista.  Paino etuliitteellä anti-, merkiten oksidoitumista vastaan.

Otsoni ja oksidoituminen on haitallista kaikelle elämälle.  Hiukan samaan tapaan kuin vetyperoksidi, jossa myös on ylimääräistä happea, otsonia voidaan käyttää viruksien, bakteerien, homeiden ja homeitiöiden tuhoamiseen.  Ja samalla tavoin kuin vetyperoksidikin, se on vaarallista ihmisille ja eläimille sisäisesti nautittuna, juotuna tai hengitettynä.

Otsoni huoneilmassa tuhoaa keuhkorakkuloita.  Limakalvot hajoavat aktiivisessa hapessa, pienillä annoksilla hitaammin, isoilla nopeammin.  Otsoni on kaikin tavoin terveydelle vaarallista, se on pahimman luokan oksidantti.

Ilmakehässä

Korkealla ilmakehässä verraten ohut kerros otsonia estää UVC-säteilyn, tappavan UV-säteilyn aallonpituudet.  Otsoni torjuu ne jo korkealla.  Vähempienerginen UVB on myös haitallista ja sitä otsoni vähentää.

Ilma on yläilmakehässä harvaa ja otsonia ei ole kovin paljon.  Mutta riittävästi.  Jos sitä on vähemmän kuin tarvitaan, auringonsäteily tunkeutuu syvemmälle ilmakehään ja synnyttää otsonia alempana ilmakehässä.  Kyseessä on itse itsensä korjaava systeemi.  Tarvitaan vain auringonsäteilyä ja happea ilmakehässä.

Kun otsoni hajoaa helposti tavalliseksi hapeksi, sitä tarvitaan kaiken aikaa lisää.  Ja sitähän tulee auringonsäteilyn synnyttämänä.

Kun otsoni on kevyttä, se leijuu ilmakehän yläkerroksiin itsestään.  Napa-alueelle se kulkeutuu melko monimutkaisia reittejä pitkin.

Napa-alueilla

Napatalven aikana pimeässä ei otsonia synny.  Jos sitä tulee vähemmän kuin tuhoutuu, syntyy vajetta otsonista.
Syntyy otsoniaukko.  Mielestäni se on normaali ilmiö.  Vihervalehtelun avulla se kuvaillaan epänormaaliksi ilmiöksi.

Alarmistinen mielikuva otsonista, otsoniahdistus

Henkilö joka ei yhtään tunne asiaa, kuvittelee että otsonia on rajallisesti ja se on todella loppumassa.  Sen verran on tullut lehtien yleisönosastoja luettua, että tiedän otsoniahdistuksen olevan todellista.  Loppuuko otsoni?  Tuhosiko ihmiskunta otsonikerroksen?  Reikä suurenee ja suurenee, emmekä voi tehdä sille mitään?  Lapset eivät saa unta illalla kun miettivät miten maapallo tuhoutuu.

Tässä pitää syyttää tiedemiehiä että ei ole kansaa valistettu todellisuudesta.  Ja lehtimiehiä myös, kansaa olisi pitänyt informoida asiallisesti.  Ymmärrän kyllä että katastrofiuutiset myy, mutta jotain vastuuta pitäisi uutisoinnissa sentään olla.

Pahinta kuulemaani otsoniahdistusta kärsi mummeli joka soitti radioon.

Mummeli tuskitteli että eipäs ole enää otsoniaukosta kuulunut mitään.  Eiköhän se ole jo revennyt äärettömyyksiin se aukko, eivät vaan uskalla kertoa ihmisille sitä.

Tämähän on helppo päätellä.  Auringonpaiste on omituisen pistävää.  Ennen vanhaan kun mummeli oli nuori, aurinko paistoi kivasti eikä pistävästi niin kuin nykyään.

Ja jos parantelen vielä tarinaa, niin:

Ennen vanhaan sairaaloiden ja parantoloiden potilaille annettiin aurinkokylpyjä, nykyään ei enää uskalleta.

Kesä on nykyisin vaarallisin vuodenaika.  On uhka kärventymisestä ja uupumisesta hallitsemattomaksi karanneeseen kuumuuteen.

Syöpä nyt ainakin on varma luonnon kosto kun ollaan ruvettu pelleilemään ilmaston ja otsonin kanssa.

Paradoksi

Paradoksaalista on että otsoni on kasvihuonekaasu.  Se on teholtaan hiilidioksidin luokkaa.  Joten otsoniaukon kohdalla kasvihuoneilmiö heikkenee.  Mikä on hyvä juttu niiden kannalta jotka kuvittelevat ilmastonmuutoksen olevan kaikkein suurimman uhkan maapallolle.

Ilmastonmuutosahdistus

Se mitä sanoin otsoniahdistuksesta pätee myös ilmastoahdistukseen.  Ilmastoahdistus ei ole mikään uusi laji.  Voimakkaasta ilmastoahdistuksesta on kärsitty historiassakin, katovuosien aikana.

Mitään pelastustietä ei ole keksitty ilmastoahdistuksesta.  Normaalilla järjenjuoksulla varustettu käsittää ettei ilmastotoimista mitään tule eikä ihmiskunta missään tapauksessa kykene pienentämään ”päästöjään”.  Tämä aiheuttaa toivottomuutta ja voimattomuuden tunnetta ihmisissä.  Huumausaineiden käyttö aloitetaan ja elämä menee pilalle keksityn syyn tähden.  Elokapinalaiset häiriköivät turhautumisessaan.

Hiilidioksidiin pätee kääntäen se mikä otsoniin.  Otsonikerros ei voi tuhoutua yhtä vähän kuin hiilidioksidipitoisuus voi nousta kovin korkeaksi.  Hiilidioksidi poistuu ilmakehästä nopeaan ja myös ”lyhyestä hiilenkierrosta” (jos sellaisesta kannattaa edes puhua), se poistuu kohtuullisessa ajassa.

Paheksun syvästi mm. Petteri Taalaksen vanhoja puheita jossa hän on maalaillut tuhansia vuosia ilmakehässä viipyilevää hiilidioksidia.  Sellaista ei ole.  Jos toimittaja on siteerannut väärin, Taalaksen syyksi jää silloin se että juttua ei ole oikaistu.  Hiilidioksidi viipyy ilmakehässä viitisen vuotta.

Alkusoitto ”kasvihuoneilmiön voimistumiselle”

Kaiken kaikkiaan otsonitarina oli sopiva alkusoitto ja sillä voitiin testata mitä kaikkea soopaa populalle voidaan tuutata ja mitä kaikkea uskotaan.  Ja kaikki uskottiin.

Pikkuruinen ero näiden kahden ahdistuksen välillä on.  Otsoniahdistuksessa on pelastustarina, kielsimme CFC-yhdisteet joten homma on hoidettu.  No, kaikilla ei ehkä ollut radio auki kun pelastuksesta on kerrottu.

Ilmastoahdistus on pykälää huolestuttavampi kun järkevää pelastuskeinoa ei ole.  Ennen lehmät lentää ennen kuin maailman kansat, kiinalaiset ja intialaiset pienentävät hiilidioksidi-”päästöjään”.

Mutta tuottaahan keksittyä ongelmaa vastaan taisteleminen monenlaista kivaa pöhinää ja rahan liikettä, myös torjujien ja ilmastotaistelijoiden omiin taskuihin.

Varoitus: Epäuskoisuus ilmastonmuutosoppia kohtaan on kirjoittajan omaa.  Sitä käsitystä ei jaa esim. yhteiskunnan päättäjien enemmistö, mikä on valitettava moka heiltä.

+7

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu