Tulva Amerikassa, mutta entäs jos Nottajoki tulvii?

Kenties juuri tulvien ja pyörremyrskyjen tähden esi-isämme päättivät etsiytyä stabiilimman ilmaston suuntaan. Nimittäin vaikka meillä on sää tasaisen kurja, mitään suuria katastrofeja kuten tulvia ei juuri tarvitse pelätä. Paitsi tässä Pohjanmaan lakeudet tekevät poikkeuksen.

Lämpimissä maissa suurinta osaa vuotta sää suosii, mutta vastaavasti kun sää murjoo, niin se murjoo kunnolla.
Missisippi-joen valuma-alue on laaja ja pahasti lätällään. Kun sinne tulee suuria määriä sadevettä, se ei yksinkertaisesti mahdu poistumaan jokea myöten kuin ajan kanssa, vaikka joki suuri onkin.

Ennenvanhaan on ollut kosteikkoja ja jättömaita, jotka ovat tasanneet tulvia, mutta niillekin on rakennettu. Ylimalkaan on rakennettu paikkoihin joihin ennenvanhaan ei olisi rakennettu. Kun nykytalot ovat vielä kalliita, on tulvien tuho rahassa mitattuna valtavaa.

Kiinteistöt velan vakuutena

USA:ssa puolet kiinteistökiinnityksistä ovat Freddie Mac ja Fannie Mae-järjestelmissä. Nämä saivat pahaa iskua finanssikriisissä vuonna 2008, ja eivät ole siitä toipuneet.

Paha skenaario on, jos rakennus tuhoutuu tulvassa. Kuka korvaa? Viime kädessä on ehkä mahdollista taata laina omavelkaisena, mitä ei ole ennen finanssikriisiä juurikaan vaadittu. Omavelkaisessa lainassa on se ikävä piirre, että jos talo menee, niin velka silti jää.

Usein halutaan, että kiinteistö vakuutetaan tulvan varalta. Tässä tulee ongelmia, varsinkin alueilla, jotka ovat tulvaherkkiä. Mitä tehdään kun vakuuttajat ovat tulleet järkiinsä eivätkä suostu enää vakuuttamaan kiinteistöjä, joissa on tulvariski?

Ilmastonmuutos ja tulvat

Tulvia Yhdysvalloissa pidetään nyt ihmisen aiheuttamana. Sään ääri-ilmiöt ovat, jos nyt eivät lisääntyneet, niin ainakin muuttuneet kalliimmiksi. Syynä on tähän ilmakehään tupsutettu (vihreiden suosima, humoristinen termi) hiilidioksidi.

No, hiilidioksidin tupsuttamisessa ei ole mitään humoristista. Ihmiset haluavat kuluttaa, polttaa lukulamppua iltaisin tai katsoa telkkaria (toimii sähköllä). Monet lämmittävät kotejaan. Autolla pitää päästä töihin ja kauppaan. Itse asiassa Amerikassa lapset on vielä kuljetettava perheen toisella autolla kouluun ettei mitään kammottavaa pääse tapahtumaan. Myös uloshengitys tuottaa hiilidioksidia, joten on samantekevää ajatko autolla vai huohotatko ilmaston tärviölle polkupyörää polkiessasi.

Melkein puolet hiilidioksidipäästöistä liittyy maatalouteen. Lannoitteet tehdään hiilidioksidia aiheuttavasti. Traktoritkaan eivät käy puuhakkeella. Lehmät röyhtäilevät lakkaamatta.  Lakkaa syömästä jollet halua pilata ilmastoa.

Hiilineutraalisuustavoite on käsittämätöntä tuubaa, jota on tehtävä valikoivasti. Oma ja kavereiden kulutus on tarpeellista, muiden kulutuksesta on tingittävä.

Korvaavat energiantuottotavat ovat pääsääntöisesti vahingollisempia luonnolle kuin fossiilienergian käyttö joten missä se kuviteltu hyöty ilmastoteoista oikein luuraa?

Nottajoki ja tulvat

Jos Etelä-Pohjanmaalla sanottaisiin että tulvat johtuvat ilmastonmuutoksesta niin mikähän mahtaisi olla vastaus. Entäs että tulvien paheneminen johtuu ilmastonmuutoksesta, menisiköhän sekään läpi. Uskon pohjalaisten olevan aika jalat maassa-tyyppejä.

Väite ilmastonmuutoksen aiheuttamasta tulvasta tullaan varmasti esittämään heti kun tulee seuraava. Se muuten tulee olemaan ennennäkemätön. Tiedän sen siitä että kaikki sään ääri-ilmiöt ovat nykyään vakavuudeltaan ennennäkemättömiä.

Ratkaisu

Tulee mieleen amerikkalainen vaihto-oppilas 1960-luvulta. Hän ylpeänä esitteli kuvia kotitalostaan Valloissa. Ainoa vaan, että koti oli nelimetristen pylväiden nokkaan rakennettu. Täytyy sanoa, ettei paha. Varmaan pikkuryömijätkin pysyvät paremmin poissa talosta. Kaveri ei tosiaankaan ollut kotoisin mistään Kalliovuorilta.

Samanlaiseen ratkaisuun törmäsin Kölnissä, telakalla. Rheinin tulviin oli varauduttu siten että telakan konttoriin sai kiivetä jonnekin kolmen metrin korkeuteen. Eipähän paperit kastu kun Rhein tulvii. Jokilaivojen korjauksen voi keskeyttää tulvan ajaksi. Hitsauskoneille ja maalipurkeille oli oma sappi myös kolmen metrin korkeudessa.

Heikompaa ratkaisua tulvanhallinnassa edusti Kölnissä keskustan kapakan ovenkamanassa olevat merkit, jotka osoittivat, mihin korkeuteen minäkin tulvavuonna oli tulva yltänyt. Ja ne merkit olivat siinä hartian korkeudella. Ja niitä oli useita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu