Uhattiinko Estlinea onnettomuudella juuri ennen M/S Estonian turmaa?

Viro oli osa villiä itää vielä vuonna 1994. Mafialla oli jalansijaa varsinkin sellaisilla aloilla missä rahaa tehtiin.  Mitään alkoholiin liittyvää liiketoimintaa ei olisi voinut edes ajatella ilman että jonkinlaiset suhteet oli oltava alamaailmaan.  Samaten romun ja metallin myynti on ollut mafiallekin kiinnostavaa.  Osa romuksi määritellystä ei ehkä ole ollutkaan ihan romua, vaan arvokkaita värimetalleja, käyttökelpoista sotamateriaalia ynnä muuta.

Varustamo Estline oli maksanut kiltisti suojelurahaa mafialle turvatakseen häiriöttömän autolauttaliikenteen.
Mutta sitä mukaa kuin Viro siirtyy nykyaikaan ja pohjoismaisen tyyliseksi arvoyhteisöksi, eihän sellainen käy.  Viron hallituksen puolesta oli luettu madonluvut, lahjuksien maksaminen rikollisille oli lopetettava.

Ja Estline totteli.  Maksut mafialle loppuivat, juuri ennen Estonian onnettomuutta.

Arvatkaapa vaan, saako sellainen päätös suosiota alamaailmassa.  No ei, seuraavaksi uhataan että jotakin hyvin pahaa ja ilkeää tulee tapahtumaan.

Linda-niminen alus sieppaa VHF-puhelun Tallinnan satamakonttorin ja Estonian välillä Estonian lähtiessä viimeiselle matkalleen.  Tallinna kysyy oliko pommia löytynyt ja Estonia vastaa että ei ollut löytynyt.

Mahdollisuutta esittää kysymys uudelleen ei tule enää koskaan.

En nyt silti väitä että pommia olisi ollut. Asia selviää parhaiten mikäli Estonia nostetaan.

Brandenburgilainen tutkimuslaitos löysi irtileikatuista metalleista räjähdysjälkiä. Metallin kiderakenne muuttuu kun siihen kohdistuu nopeaa vaikutusta.

Vahvaa viitettä räjähdykseen metallinäytteissä on.

Sen sijaan JAIC:n todistelu siitä että maaleissa ei näy räjähdysjälkiä, on arvoton, sillä kemialliset jäljet eivät säily maalissa liotessaan merivedessä viikkoja.

Toinen kiista liittyy siihen, oliko uponneessa aluksessa ramppiin kiinnittynyt oranssi paketti räjähtämätön lataus vai ei.  JAIC:n suomalaisen edustajan, Kari Lehtolan mukaan se on ollut palletin jalkapalikka, joka on sattunut kiinnittymään sellaiseen paikkaan mihin räjähdysaine voitaisiin ajatella kiinnitettäväksi.

Kilpailevan skenaarion mukaan ramppi on räjäytetty auki neljällä pienellä panoksella joista yksi on jäänyt räjähtämättä.  Ramppi on jälkien perusteella ainakin käynyt kokonaan auki, sanotaan raportissa.

Seismisten havaintojen mukaan räjäytyksiä ei ole tapahtunut Estonian suunnalla tapahtuma-aikaan.

Edelläesitetyt väitteet on käyty läpi ja todisteltu Tapio Kuosman kirjassa Tapaus Estonia vuodelta 2008.

Motiiveja upottamiselle

Mafian kostoisku on mahdollisen rajoissa.  Ei vorien (suom. vorojen, rikollisten ammattikuntaan kuuluvien) keskuudessa ihmishenki ole paljon arvoinen eikä silloisessa Virossa tainnut olla senkään arvoinen.  Jos oli kova komento neukkulan aikaan, niin vielä kovemmat olot taisivat olla muutoksen aikaan, kun sopeutumiseen kykenemättömät ihmiset saivat tuhoutua eikä turvaverkoista ollut tietoakaan.

Kirjoitin jo aikaisemmin miten venäläisillä sotilasjohtajilla on ollut motiivi estää sotasalaisuuksien pääsy länteen. Näet edelliset kirjoitukseni klikkaamalla sinisellä näkyvää nimeäni.

Voidaan jopa ajatella että Venäjän mafialla ja Venäjän sotilasjohtajilla on ollut keskinäiset välit kunnossa ja intressi upottamiselle olisi jopa yhteinen.

Vielä yksi taustatekijä voi olla se, että Tshetsenian itsenäisyyttä ajava Dzohar Dudajev rahoitti sotaansa Venäjää vastaan myymällä huumausaineita länteen.  Sanotaan juuri Estonian olleen keskeinen logistinen väylä.  Dudajevilla oli lämpimät suhteet Viroon, olihan hän ollut Tartossa lentoyksikön johtajana.  Venäjän kannalta on ollut tärkeää saada katkaistuksi Dudajevin rahoitus.

Vino repeämä

Hiljakkoin löytynyt vino repeämä Estoniassa selittyy mielestäni parhaiten sillä että aluksen perä on osunut pohjaan.

Laiva on iso ja raskas ja kykenee kyllä omalla painollaan rikkomaan itsensä.  Ajatellaanpa vaikka Titanicia jonka peräpää katkesi omasta painostaan noustuaan vedestä ylös.

Muita reikiä olisi mielestäni löydyttävä että voitaisiin sanoa uppoamisen aiheutuneen tuhotyöstä tai puutteellisesta kunnossapidosta.  Pitäisi löytyä reikä joka selittäisi nopean uppoamisen.  Huolestuttavaa mikäli yleisön mielenkiinto suunnataan nyt tähän repeämään, joka ei nähdäkseni tuota ratkaisua nopean uppoamisen ongelmaan.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu