Uitetaan Mini-Estoniaa, autolauttaa koealtaassa ja mitä havaitaan
M/S Estoniasta on valmistettu viiden metrin pituinen pienoismalli Chalmersilla ja sitä on uitettu altaassa.
Allas on laivamallien uittamiseen tarkoitettu ja siinä voidaan kehittää aaltoja. Ajankohtana jolloin Estonia kantrasi, myrsky oli nousemassa, uppoamisen aikaan tuuli oli 16-20 m/s, ei vielä myrsky.
Pienoismalliin rakennettiin järjestelmä missä nappia painamalla saatiin keularamppi aukeamaan. Menetelmä ei ole tapahtumien mukainen kun ramppi pysyi nähtävästi kiinni.
Konehuoneesta savupiipun kautta pelastuneet miehistön jäsenet sanoivat rampin pysyneen kamerakuvan mukaan kiinni (vaikka vuotikin suuresti laidoiltaan).
Kaksi urheilijanuorukaista laskeutui sulkeutuneena ollutta ramppia pitkin mereen (rampissa on alapuoliset tuet, jotka sopivat hyvin kiipeilyyn laivan ollessa kyljellään) heidän todistajalausuntonsa mukaan.
No, mallikokeessa ramppi aukeaa napista kauko-ohjauksella ja alus haukkaa vettä autokannelle. Alus kaatuu.
Ongelmaksi mallikokeessa tulee, miten alus jää kellumaan ylösalaisin. Pohjahan on tiivis kuin pullo. Kun ongelma ei muutoin ratkea, malliin rakennetaan venttiili pohjaan. Siellä se on vielä tänäkin päivänä ja jokaisen mallia tutkivan todettavissa. Mini-Estonia on säilynyt vaikka muutoin todistusaineistoa on hävitetty.
Ongelma on siis ratkaistu, vai onko?
Näytös järjestettiin lehtimiehille ja kaikki olivat tyytyväisiä. Lehdissä voitiin selittää, miten alusmalli upposi journalistien silmien edessä, juuri kuten kolmen vuoden aikana laaditun JAIC:n, tutkimuskomission skenaarion mukaan pitikin. Pohjaventtiilistä eivät lehtimiehet tienneet mitään.
Eli, Mini-Estoniaa ei saatu uppoamaan ilman pohjaan tehtyä reikää, venttiiliä.
Vaikeaa sanoa miten Mini-Estonia olisi uponnut jos autokannella olisi ollut riittävästi aukkoja ja en tiedä miten Mini-Estoniassa oli järjestetty osastointi.
Entä jos ramppi olisi ollut kiinni, olisiko autokannelle tullut tarpeeksi vettä kaatumiseen ja sen jälkeen uppoamiseen.
Kysymyksiä jää.
Pitäisi ehkä vielä mainita että malli ja sen uitto tilattiin Chalmersilta ja tilaajan kanssa olisi tullut vaikeuksia mikäli malli ei olisi uponnut.
Ilmoita asiaton viesti
Pienoismallin käyttäminen onnettomuuden simuloinnissa on muutoinkin arveluttavaa, koska se ei käyttäydy samalla tavalla kuin täysikokoinen esikuvansa. Tämä näkyy hyvin kun katselee radio-ohjattavia pienoismalleja.
Ilmoita asiaton viesti