US puheenvuoron rangaistuskäytännöstä; Miten perän menettäminen tapahtuu
Miten voidaan rangaista väärin kirjoittavia? Hmm… kaakinpuu, ei. Almamedian konttorin katon tervaaminen, ei sekään.
US:n ylläpidossa on päädytty kirjoituskieltoon rangaistuksena väärästä kirjoittamisesta.
Itse olen saanut 28:n päivän kirjoituskiellon ”Valheellisen tai perättömän tiedon levittämisestä”.
Kirjoitukseni nimi oli ”Maaliskuun idus paljastaa ilmastonmuutosopin harhat”. (Idus tarkoittaa päivää latinaksi).
Rangaistuksen syytä ei voi tarkkaan tietää, mutta oletan että seuraavista syistä:
1. Väitin että keväinen vuorokautinen lämpötilanvaihtelu ja ns. kevätahava, keväinen kuivuus verrattuna syksyiseen kosteuteen osoittaa ilmastonmuutosopin harhoja. Tarkempi punninta aiheesta seuraa jos sellainen sallitaan. Mutuilua ja väitehän tuon luulisi olevan, tuskin sitä kukaan erehtyy ottamaan tietona.
2. Väitin että ”globaalia ilmastoa ei ole olemassakaan”. Tällaisia retorisia väitteitä joskus tehdään ilman että niitä tarvitsisi tulkita tiedon antamisena. Tarkempi analyysi asiasta seuraa, jos sallitaan.
Alaväite oli ettei keskimääräinen ilmasto ole hyödyllinen tarkastelukulma, ainakaan keskeisimpänä tarkastelukulmana, koska se vinouttaa tarkastelua kasvihuoneilmiön suuntaan ja erityisesti hiilidioksidin suuntaan (jota esiintyy tasaisempana pitoisuutena kuin tärkeintä kasvihuonekaasua, vesihöyryä).
3. Arvostelin ilmastonmuutosoppia. Sitä ei sallita monissa aviiseissa. Tällä alustalla sitä on voinut toistaiseksi harjoittaa. Puolustuksenani on siis että ”kun muutkin” saavat arvostella. Näköpiirissä on että joko ilmun arvostelu kielletään kokonaan tai arvostelu vielä lisääntyy.
4. Ilmastonmuutosopin pilkkaaminen. Myöntää täytyy että kirjoituksessa oli pilkkaava sävy. Toisaalta sallitaanhan alustalla kristillisenkin uskonnon pilkkaaminen, miksei sitten tiedeuskovaisuuden. Jokaisella uskovalla on kumminkin vakaumus omasta uskostaan, jota ei pitäisi pilkata. Mutta tässäkin vetoan, että ”kun muutkin” pilkkaavat.
5. Närkästys: Jos kirjoitus poikkeaa liiaksi yleisesti hyväksytystä ajattelusta, niin ehkä seuraukset ovat tällaiset. Ehkä ilmastonmuutosoppia sopii arvostella mutta sen arvon kieltäminen olisi jo liian närkästyttävää.
Hiukan ongelmallista jos näin on. Missä menee raja jolloin väitteet muuttuvat liian närkästyttäviksi.
Salaliittoteoria valheellisuudesta
Mutta edelläpuhuttu pätee vain jos kysymys on perättömyydestä, kysymyshän voi olla myös valheellisuudesta. Lauri Gröhnillä on salaliittoteoria tästä, Epäilyksen palkkasoturit (US puheenvuoro).
Kenties olenkin öljy-yhtiön palkkasoturi. Olen saanut niin monta kuulakärkikynää huoltoasemilta että olen joutunut ikuiseen kiitollisuudenvelkaan. Tai vielä paremmin, uskon vain niitä tiedemiehiä, jotka ovat joutuneet öljy-yhtiöiden pauloihin ja kirjoittavat epärehellisesti, ilmuajattelua kannattavien taas kirjoittaessa rehellisesti.
Joillekin tällainen henkilötarkastelu riittänee selitykseksi miksi denialisteja on olemassa. Eikä itse huomata että ollaan paitsi aurinkodenialisteja (joka kiistää auringon perustavaa luokkaa olevan vaikutuksen ilmastoon), tai jumalankieltäjiä (jumaladenialisteja).
Paul Krugman, tunnettu ekonomisti, puolestaan vertaa uusimmassa kirjassaan ilmudenialisteja torakoihin. Hmm…, tuntuu tutulta, aivan kuin joskus ennenkin olisi käytetty samaa vertausta.
Tapausselostus
Saamani kielto: Olen jättänyt kirjoituksen klo 0.57 ja klo 4.28 olen saanut varoituksen sähköpostiin ja klo 4.29 kirjoitus on poistettu ja kirjoituskielto langetettu.
Olisiko voinut käydä niin että US:n tieteellinen komissio on kokoontunut hätäistuntoon ja kollegio on antanut tuomionsa ennenkuin aikaisimmat heräilijät ehtivät lukea perätöntä tietoa.
Vai olisiko käynyt niin että yövahti on pelästynyt tieteen nimissä esiintynyttä valittajaa joka arvovallallaan on väittänyt kirjoituksen olevan perättömän. Mehän tunnemme palstoilta mm. keskusteluun osallistuvan jonka tyylikeinoihin nimenomaan kuuluu keskustelun estäminen ja joka itse käyttää mielellään harha-termiä.
Helppoa ei päätöksen tekeminen yövahdille ole voinut olla. Ja toisaalta ymmärrän hyvin työnantajaa joka palkkaa yövahdin eikä voi olla heti arvostelemassa itsenäisesti tehtyjä päätöksiä. Jos työntekijää arvostelee ja puuttuu päätöksiin, saa pian alkaa etsiä uutta työntekijää.
Valitusoikeus
US:n rangaistuskäytäntö on summaarista eikä valitusoikeutta ole. Eipä sitä ollut koulussakaan jälki-istuntojen suhteen, joten ei mitään uutta auringon alla.
Taustaa
Pitkää kirjoituskieltoa ei saa ensikertalaisena.
Eli kirjavaa on ollut aikaisempikin taival. Kirjoituskiellot pitenevät kerta kerralta. Tämä on nyt kuitenkin ensimmäinen kerta kun sain sellaisen perättömyydestä. Aikaisemmat on hankittu sanailusta, lähinnä siitä että olen rikkonut keskustelun sääntöjä niitä vastaan jotka ovat niitä ensin rikkoneet.
Tässäkin pätee kouluaikainen ”mutta kun toiset aloitti”.
Se suurin ongelma
Itse asiassa kaikki punninta ja epäily on jossain määrin perätöntä. Hallituksella ja tieteellä on kanta asioihin. Kaikki mitä esitetään yleisintä mielipidettä vastaan, on yhden tulkinnan mukaan perätöntä tai valheellista.
Keskustelemalla asiat selviävät. Jos määritellään totuus etukäteen, keskustelu ja mielipiteiden vaihto voidaan lopettaa.
Minä sain varoituksen, en kuitenkaan kirjoituskieltoa asiattomasta kommentista, jossa kysyin, että miten voi palata peruskouluun, jos ei ole siellä koskaan ollutkaan. Ja tuolla tarkotin itseäni, minkä olisi pitänyt tulla asiayhteydestä esiin.
US:n moderaattori siis ”tietää”, että olen käynyt peruskoulua, vaikka itse en tiedä. 60-luvulla ei vielä peruskoulua ollut.
Ilmoita asiaton viesti
North Korea ?
Ei kun tämähän oli Uusi Suomi =)
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee. Tiedän jopa joidenkin blogistien lopettaneen tänne kirjoittelun siitä johtuen, että ovat saaneet aiheettomia kirjoituskieltoja.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/varoitus-usn-blogien-yllapidolle/
Ilmoita asiaton viesti
Uusi Suomi on niitä alustoja, joilla vielä erilaisia mielipiteitä sallitaan. Sivuston merkitys näkyy myös siinä, että täällä kirjoittavat myös politiikassa toimivat tunnetut henkilöt.
Ymmärrän kyllä sensuurin käytön, mutta siinä ei tunnu olevan logiikkaa. Täällä on muutamia henkilöitä, jotka eivät yritäkään kommentoida kirjoitusta vaan kirjoittajaa ja hyvin ala-arvoisilla termeillä. Pahinta on, että koskaan ei tule syytä kirjoituskielloille.
Siitä kai voi vetää johtopäätöksen, että kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.
Kielenkäyttösi on sen verran terävää ja siinä on kivasti sala-ivaa, että joillakin palaa pinna.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla niin että juuri nämä henkilöön käyvät kommentoijat istuvat kalvinapin päällä kun heidän mielestä väärää tekstiä on julkaistu kun taas solvausten kohteet eivät tee sitä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on niin totta mitä Antero sanoo.
Moderointilinja, oli se sitten tiukka tai sallivampi, olisi täysin hyväksyttävissä jos se olisi looginen, etukäteen arvattavissa ja koskisi tasapuolisesti kaikkia.
Palstalla on pari törkyturpaa jotka eivät käytännössä koskaan kommentoi muuten kuin solvaamalla joko blogistia, toista kommentoijaa tai sitten ohi aiheen muita jotka eivät osallistu koko keskusteluun. Ihan kuin he olisivat katkeamattoman raivon vallassa. Koska nämä ovat samasta puolueesta, ei ole kaukana epäilys että puoluekanta vaikuttaa siihen mitä saa ja mitä ei saa sanoa.
Tein joskus ihmiskokeen ja ilmiannoin toisen näistä jokaisen asiattoman kommentin noin viikon verran. En ainakaan huomannut, että toimitus olisi reagoinut niihin millään tavalla joten voi vain päätellä että nämä ovat toimitukselle ihan ok.
Ilmoita asiaton viesti
Glopaali ilmasto ja varsinkin glopaali keskilämpötila on aika venyviä käsitteitä ja miten voisimme edes tietää glopaalia keskilömpötilaa kun esimerkiksi Grönlannin sisämaassa ei ole ainuttakaan mittauspaikkaa ja parhaillaan siellä on kuitenkin -40°C ~Euroopan kokoisella alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa jokunen positiivinenkin sana.
Tässä joitakin aikoja sitten sain ”varoituksen” ja samantien bannin tekstistä jossa vain linkitin Puheenvuorossa olevaan tekstiin.
En tätä ymmärtänyt ja kirjoitin lyhyen viestin ylläpitoon ja kas kummaa, oikeuteni palautuivat.
Saattaa olla, (Lapissa tarkoittaa että ”on”), että moderoijissa on joku turhan innokas tai sitten kävi vain työtapaturma.
Ilmoita asiaton viesti
> Idus tarkoittaa päivää latinaksi.
ooo
Hhmm….meille opetettiin koulussa että se tarkoittaa kuukauden 15. päivää.
Ilmoita asiaton viesti
Latinankielinen sana idus tarkoittaa kuukauden 13. tai 15. päivää, maaliskuussa 15. päivää.
Niin oudolta kuin tuntuukin, saattaa olla, että tuon päivämäärän esiinnostaminen on itse asiassa johtanut tekoälymäisen moderointimekanismin aktivoitumiseen. Varsinkin Amerikassa maaliskuun idus tunnetaan erityisesti historiallisesta kytköksestään senaatin murhasalaliittoon, jossa Julius Caesar puukotettiin kuoliaaksi. Shakespearen näytelmän mukaan maaliskuun idus oli jo ennustajan varoittama kuolinpäivä, mitä Caesar ei ottanut kyllin vakavasti, vaan meni Rooman senaattiin myös vaimonsa enneunista huolimatta.
Jenkeissä on erilaisia uhkailuviestejä usein otsikoitu samaan tapaan maaliskuun idukseen vihjailevasti. Olisiko nyt jokin amerikkalaisperäinen heikkojen uhkasignaalien skannausohjelma tai peräti CIA/FBI-netinseuraajaharjoittelija antanut Uudelle Suomelle vihjeen vallanpitäjiä ehkä uhkaavasta salaliittoattentaatista tai ainakin mauttomasta vihjailusta maaliskuun idukseen viitaten?
Ilmoita asiaton viesti
”Olisiko nyt jokin amerikkalaisperäinen heikkojen uhkasignaalien skannausohjelma tai peräti CIA/FBI-netinseuraajaharjoittelija antanut Uudelle Suomelle vihjeen vallanpitäjiä ehkä uhkaavasta salaliittoattentaatista tai ainakin mauttomasta vihjailusta maaliskuun idukseen viitaten?”
– Toki yleensä ottaen sensuurivaatimuksia tulee enemmän muilta suunnilta. Kun minun blogini poistettiin ilman mitään varoitusta syyskuussa, näytti selvältä, että ilmaisunvapautta oli vaadittu rajoittamaan Venäjän suunnalta. Kun käynnistin asiasta keskustelun 24.9.2020, ilmoittautui yllättäen ehdotonta puolueettomuutta ja avoimuutta kannattava Ion Mittler syylliseksi kertoen pyytäneensä ylläpidolta blogini poistoa otsikon yhden sanan puuttuvien lainausmerkkien vuoksi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/outo-katoaminen-suomessa-navalnyi-tapaukseen-liittyen/
Alkuperäinen blogikin lopulta julkaistiin otsikkoa paranneltuna mutta muuten samansisältöisenä https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/rescordis/toiveuusinta-navalnyi-tunnusti-itsemurhayrityksen/
Voisikohan Eskonkin tapauksessa ratkaisu löytyä jollain vastaavalla kosmeettisluonteisella korjauksella?
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan päivää jolloin kuu on ”täysi”.
Ilmoita asiaton viesti
Alunperin joo. Kalendae merkitsi kuun sirpin ilmestymistä uudenkuun jälkeen, Nonae oli puolikuun hetki ja Idus täysikuun hetki. Päivämäärä pystyttiin katsomaan kuun muodosta. Myöhemmin roomalaisten kuukaudet irtosivat todellisesta kuun kierrosta, mutta merkkipäivät jäivät entisille paikoilleen, idus 13. tai 15. päivä.
Caesar murhattiin historiankirjoituksen mukaan maaliskuun 15. eli idus-päivänä. Mutta ei se niin tarkkaa ole. Muistaakseni Caesarin ja Augustuksen kuoleman jälkeen vuoteen lisättiin pari kuukautta, julius eli heinäkuu ja augustus eli elokuu, mistä johtuen vuoden seitsemäs kuukausi eli september siirtyi yhdeksänneksi ja 8. ja 9. ja 10. kuukausi myös kahdella eteenpäin, vaikka nimet säilyivät. Nyt meillä on vuodessa kaksitoista kuukautta, joista viimeisen nimi december on siis suomeksi kymmenes, onneksi suomessa nimeltään joulukuu.
Ilmoita asiaton viesti
Okta on kymmenentänä ja nove yhdestoista.
Hulluja nuo roomalaiset (toktok).
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan aiemmin vuoden viimeiset kuukaudet olivat nimeltään jotain sellaista kuin undecember ja duodecember. Varmaan keisarit saivat nimikkokuukaudet keskelle vuotta jostain perustellusta syystä, ehkä suntymaajoista tai aurinkoisimmista säistä ym imagosyistä johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Siksikö OKTAbiini on kahdeksankulmainen?
Ilmoita asiaton viesti
Selvästi tuossakin on latinan lukusana takana. Ei kaikki edelleenkään englantia ole, vaan useimmat ns. vierasperäiset sanat ovat latinaa tai kreikkaa ja usein ranskaakin, vrt. tunnin lyhenne h=heure.
Ilmoita asiaton viesti
Heure(ka)!
Ilmoita asiaton viesti
Voinkin tässä nyt vuorostani loistaa ja kertoa että joulukuu on kymmenes kuu ihan vaan sen takia että kuukaudet ovat roomalaisessa allakassa alkaneet maaliskuusta.
Maaliskuu on aloittanut uuden kasvukauden eli uuden vuoden.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia positiivisista kommenteista ja kiitos tarkennuksista tuon iduksen suhteen.
Satuin äskettäin lukemaan Connie Igguldenin kirjan tuosta murhasalaliitosta, sieltä kai sen sainkin. Termillähän ei tässä ole tässä muuta merkitystä kuin se että se ei ole yhtä arkinen sana kuin päivä.
Saattaahan olla, että joku koje on piipannut tuon käytetyn sanan johdosta. Se ei tullut pieneen mieleenikään.
Ilmoita asiaton viesti
En sulkisi vihapuheentunnistusalgoritmeja kokonaan pois mahdollisuuksien rajoista.
Ehkä kuitenkin jokin vielä inhimillisempi piipahdus on ollut todennäköisempi tässäkin tapauksessa. Kerroin jo tuolla ylempänä oman blogini sensuroinnista syksyllä, mihin ainakin puolivakavasti ilmoittautui syyllinenkin. Oli kuulemma toiminut yhdenmiehen salaliittolaisena yhdessä ylläpidon kanssa https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/us-puheenvuoron-rangaistuskaytannosta-miten-peran-menettaminen-tapahtuu/#comment-3383369
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti, jos viittasit maaliskuun iduksella koronasulun alkamispäivään Suomessa (mikä oli kai noin 15.3.) saatoit vaikuttaa kohtalokasta merkkipäivää katkerasti muistavalta, joka saattaisi myös hautoa mielessään senaattisalaliittolaisten kaltaista kostopurkausta. Ehkä viranomaisilla oli myös jotain tietoa mielenosoitussuunnitelmista Eduskuntatalon lähettyvillä, joten varmuuden vuoksi oli ehkä muka aiheellista estää tahallista ja myös tahatonta yllytyskirjoittelua ehkä jopa valtaukseen…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on aivan uskomatonta! Tein juuri kokeen, jossa toistin joskus aiemmin tapahtuneen: kommentoin kerran muuatta blogitekstiä, jossa pohdittiin orjuuden alkusyitä ja kommenttiini sisältyi täysin neutraalisti eräs tietty n-sana, koska puhuin myös entisaikain n-orjuudesta.
Tapahtui täsmälleen sama. Kommenttini tuhoutui samassa silmänräpäyksessä ja tuli vain tuo planssi: ”Kommentti piilotettu”. Emme siis todellakaan ole vainoharhaisia vaan ylläpidolla on todellakin kone, joka blokkaa automaattisesti joitakin määrättyjä sanoja pois, ainakin näistä kommenttiosioista.
Kirjoitin vähän myöhemmin osittain saman kommenttini ihan omana blogitekstinäni otsikolla ”Orjuus oli alunperin Nooan vika” ja se ilmestyi täysin normaalisti, ilman mitään blokkauksia tai vinkunoita.
Näin asiat siis todistettavasti täällä Puheenvuorossa toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
By the way: kuka tahansa voi tietenkin halutessaan kokeilla tätä itsekin. Kirjoitat vain jonkin lyhyen kommentin tähän ja sisällytät siihen tämän kielletyn n-sanan. (Ymmärrätte mitä tarkoitan.) Tuloksen täytyy olla automaattisesti sama: kommenttisi piilotetaan saman tien.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkemmin perustelemattomasta kirjoituskiellosta kärsivä tuntee aina tulleensa jonkinasteisen oikeusmurhan uhriksi ja kokee mielipahaa.
Itse olen onnistunut saamaan vuosien mittaan yhteensä pari kolme vuotta kirjoituskieltoa. Lyhimmät ovat kestäneet kuukauden ja pisin vuoden.
Rikoksenuusijan bannikynnys vaikuttaa olevan todella matalalla.
Kertaakaan en ole saanut kirjoitusoikeuttani takaisin automaattisesti vaan rangaistusajan
päättymisestä on toimitukselle pitänyt erikseen huomauttaa. Aina tosin kirjoituskiellon pituutta ei ole edes ilmoitettu jolloin vain anomisen kautta se on palautettu.
Yksilöidyn ja perustellun syyn banniin olen saanut ainoastaan kerran kaivettua esiin.
Tuolloin perussuomalainen blogisti kirjoitti bloginsa kommenttiosiossa keskustelun kanssani olevan turhaa koska hän on käynyt Mensan testissä.
Mahdollisesta Mensan jäsenyydestä tai saamistaan pisteistä hän ei maininnut mitään 🤪
Vastasin tähän, että älyllisesti kehitysvammainenkin voi käydä Mensan testissä kunhan maksaa muutaman kymmenen euron osallistumismaksun.
Vastaukseni oli US:n Puheenvuoron Ylläpidon mielestä ollut henkilöä loukkaava koska olin nimitellyt (perussuomalaista) blogistia kehitysvammaiseksi ja sain 3 kk bannia.
P.S. Aina voi lohduttautua kuvittelemalla olevansa kalterijääkäri tai Navalnyi.
P.P.S. Kokemukseni mukaan kesätoimittajien aika on vaarallisinta 😀
Ilmoita asiaton viesti
Itse en olisi käyttänyt ”kehitysvammaista” vertailukohteena.
Viittasit siinä tiettyyn, heikkoon ryhmään.
Mielestäni pilkkasit kehitysvammaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Toimituksen mielestä pilkkasin blogistia.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän menee aiheesta sivuun, mutta kysyn kuitenkin. Muistatteko vielä ajan jolloin sunnuntai oli viikon ensimmäinen päivä?
Tuolloin ”muista pyhittää lepopäiväsi” tarkoitti, että lauantaina huilataan.
Nykyisin ei huilata koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa lauantaista tuli vapaapäivä vasta 1970-luvun alussa. Ennen sitä muutamana vuonna lauantaina tehtiin töitä ja käytiin koulua puolillepäivin, 50-luvulla vielä kokopäiväisesti. Neuvostomaahan ehdtettiin aikoinaan kymmenpäiväistä työviikkoa jossa yksi vapaapäivä, mutta jostain syystä edes Stalin ei uskaltanut sitä vaatia pysyväksi, kun kokeilut osoittivat kansan kannattavan tässä asiassa mieluummin porvarillista hapatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta sallitaanhan alustalla kristillisenkin uskonnon pilkkaaminen, miksei sitten tiedeuskovaisuuden.
.
———————————–
Voisikohan tieteen väittäminen uskonnoksi olla bannisi syy? Valheiden levittäminen on foorumilla kielletty ja tämä on varsinainen emävalhe mitä levität jatkuvalla syötöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisella ilmasto”tieteellä” ei ole tieteen kanssa mitään yhteistä ja tämä poliittinen ilmastovouhotus on pelkkää ”teologiaa”.
Ilmoita asiaton viesti
Tiede ei ole koskaan poliittista eikä uskonnollista. Se ei tottele auktoriteettejä. Ne jotka eivät halua uskoa tieteeseen poliittisista tai uskonnollisista syistä levittävät valheita, että tiede olisi poliittista tai uskonnollista.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Matti Lehtinen tuossa jo ehti sanomaan, on olemassa huonoa tiedettä joka ei ansaitse mitään kunnioitusta. Se vielä puuttuisi jos sitä pakotettaisiin kunnioittamaan. Pitkässä juoksussa tieteen pitäisi oikaista itse itsensä, mutta toisaalta tiedämme, että esim. rotutiede ei koskaan oikaissut itseään, ihmiset vain hylkäsivät sen johtotähtenään.
Tiedeuskovaisuutta on sitten toistakin lajia. Joidenkin ajatusten mukaan se tarjoaa ratkaisut kaikkiin ongelmiin. Sitähän se ei tee, sillä tiede ei itse asiassa ulotu niin kauas. Tieteen avulla ei voida ratkaista maailmankatsomuksellisia asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Matti Lehtinen tuossa jo ehti sanomaan, on olemassa huonoa tiedettä joka ei ansaitse mitään kunnioitusta.
————————
Ja se huono tiede tuppaa olemaan sellaista joka ei istu omaan ideologiaan. On ymmärrettävää, että denialistit eivät usko ilamastotiedettä kun eivät viitsi laittaa tikkua ristiin yhteisen hyvän eteen mutta uskovat lääketieteeseen kun syöpä kolahtaa omaan kehoon.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä puussa roikkuva ihmettelit joku aika sitten että miksi sun komenttiin ei vastata ”asiallisesti”, luuletko että toi nimittely auttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Mikä nimittely? Itsehän tässä nimittelet minua puussa roikkujaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Makkonen, ei kai ilmastossa ole mitään ideologiaa sentään? Ilmastotieteessä tiedemiehet joutuvat kävelemään usean horjuvan sillan yli ennenkuin päästään lopputulokseen. On hiilidioksidin teho ilmastoa muuttavana kaasuna (vähäinen), on ilmastoherkkyys (kyseenalainen), on ihmisen osuus hiilidioksidin pitoisuudessa (vähäinen) ja lopuksi toimien onnistuminen (vaikeaa, kun kaikki elollinen perustuu hiileen, se jalkakin on hiiltä, jalanjälki taas ei ole).
Lisäksi tiedemiehet joutuvat vielä katselemaan poispäin, ettei todellinen suurin syy ilmaston vaihteluun osuisi silmään aurinkoisena päivänä.
Mitä tulee lääketieteeseen, niin siinä ihmisten tiedeuskovaisuus onkin suurimmillaan. Ihmisiltä unohtuu herkästi ettei ainoaakaan haavaa pysty lääkäri parantamaan ellei elimistö itse sitä paranna. Lääkäri ainoastaan nyhjäisee paranemisprosessin käyntiin, parhaassa tapauksessa.
Esim., ihmisiä ei pysty pitämään kasassa pelkillä ompeleilla, elimistön on itse arpeutettava haavansa.
Ilmoita asiaton viesti
ei kai ilmastossa ole mitään ideologiaa sentään?
———————–
Ilmastonmuutoksen torjumisessa denialistien ideologia on se, etteivät he viitsi osallistua siihen. Samat ihmiset eivät yleensä haluaisi maksaa verojakaan. Ideologia perustuu itsekkyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Teet heikon väitteen. Väität että itsellesi tuntemattomat ihmiset ajattelevat jotakin sellaista jota kuvittelet heidän ajattelevan.
Sen sijaan etteivät denialistit viitsisi osallistua ilmun maksamiseen, he ehdottomasti vastustavat että kukaan heittäisi rahojaan, valtiot varsinkaan, sellaiseen millä ei ole mitään todellista vaikutusta ilmastoon.
Päinvastoin ideologia perustuu siihen että he oman hyötynsä unohtaen yrittävät puhua ihmisille järkeä että he luopuisivat tästä heikosti perustellusta ilmastonmuutosopistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin ideologia perustuu siihen että he oman hyötynsä unohtaen yrittävät puhua ihmisille järkeä että he luopuisivat tästä heikosti perustellusta ilmastonmuutosopistaan.
————————
Maailman tiedemiehet ovat ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta niin yksimielisiä kuin tieteessä voi ylipäätään olla, joten väitteesi heikosti perustellusta asiasta ei vastaa tosi asioita. Ja ilmastonmuutoksen estäminen aiheuttaa joka tapauksessa kuluja johon kaikki joutuvat osallistumaan joten turha väittää ettei itsekkyys olisi motiivi sitä vastustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksimielisiä ollaan vain uskossa. Osaatko kertoa jonkun ilmastoon liittyvän ”ilmiön” joka olisi täysin uusi ja jollaista ei ole ikinä ennen tapahtunut, edes yksi?
Ilmoita asiaton viesti
Yksimielisiä ollaan vain uskossa.
——————
Ei tiedettä kumota uskolla.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten osannut itse kysymykseen vastata mitään. En sitä tosin odottanutkaan mutta todistit olevasi politiikkojen mantroja toisteleva papukaija.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymykselläsi ei ollut mitään virkaa itse asian kanssa. Ja minä puhun tieteestä enkä mediasta. Sinä et ilmeisesti osaa erottaa edes niitä toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
En kysynyt mitään mediasta, tossa sama kysymys uudestaan. Vastaa ihan omasta päästäsi ilman linkkejä tai kopsattua tekstiä.
Osaatko kertoa jonkun ilmastoon liittyvän ”ilmiön” joka olisi täysin uusi ja jollaista ei ole ikinä ennen tapahtunut, edes yksi?
Sen takia tämä kysymys koska juuri sinä hourailit ilmastonmuutoksesta. Kerro siis rohkeasti mikä ilmastossa on muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Lauri Gröhn juuri kirjoittanut Epäilyksen palkkasoturit kirjoituksessaan että on toisenkinlaista tarinaa kirjoittavia tiedemiehiä?
Edes hän ei väitä että kaikki olisivat yksimielisiä. Jos katsot Ollilan tuoretta artikkelia täällä, niin hänen mielestään hiatuksesta ollaan kovasti eri mielisiä. Siis tieteen piirissä.
Yksimielisyys-väite ei vastaa havaintoja. Jos katsot mitä olen kirjoittanut vuosi sitten, niin siellä on useitakin artikkeleja joissa todistelen ettei yksimielisyyttä ole (eikä tieteessä pidäkään olla).
Mikäli yksimielisyyttä olisi, tiedemiehet olisivat joutuneet kulkemaan käsi kädessä usean horjuvan sillan yli kuin Bilbo Reppuli hobitteineen. Luettelo horjuvista silloista aikaisemmassa kommentissani.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa on tehty lukuisia vertaisarvioituja tutkimuksia missä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todettu tosi asiaksi mutta ei yhtään tutkimusta missä kumottaisiin se.
Tiede ei voisi olla asiasta yksimielisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Osoitat kommenteillasi, ettet ole perehtynyt ilmastotieteeseen ollenkaan. Uskot vain median levittämään tietoon ja jota poliitikot käyttää hyväkseen ansaitakseen kannuksensa. Eihän poliitikkojen tarvitse olla hyvä kuin oman kautensa ajan. Näin se menee.
Ilmoita asiaton viesti
Uskot vain median levittämään tietoon jota poliitikot käyttää hyväkseen ansaitakseen kannuksensa
———————
Uskon tieteeseen ja on naurettavaa väittää, että kukaan politiikko yrittäisi kalastella ääniä valehtelemalla ihmisille heille epämiellyttäviä asioita. Ei kai nyt sentään kukaan niin hullu ole?
Ilmoita asiaton viesti
Et vain ymmärrä miten oikeasti asiat on. Ja kuten jo sanoin, et ole perehtynyt ilmastotieteeseen ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Et vain ymmärrä miten oikeasti asiat on. Ja kuten jo sanoin, et ole perehtynyt ilmastotieteeseen ollenkaan.
———————-
Väität minua tyhmäksi perustelematta sitä lainkaan. Mitä siihen voi vastata? Lasten hiekkalaatikolla kuulee saman tasoisia kommentteja.
Ilmoita asiaton viesti
Tietämättömyys ja tyhmyys ovat täysin eri asioita.
Typeryys on oma lukunsa…..
Ja jos jostakin ovat kaikki yksimielisiä (tieteessä), kyseessä on vastaava asia kuin 1+1=2.
Joka on pitkään tunnettu tosiasia meidän käyttämässämme lukujärjestelmässä ja ulottuvuudessa.
Jos tuntisimme ilmastomme kaikki järjestelmät täysin, ei tutkimusta niistä tarvittaisi, eivätkä tulokset vaihtelisi.
IPCC antaa huiman määrän oletuksia vuodelle 2100, jotka eroavat toisistaan niin paljon, että olisin antanut potkut tuollaiselle ”palkan”laskijalle, sillä lopputulos olisi se, ettei kukaan tietäisi palkkaansa ennen sen saamista ja sittenkään ei voisi tarkastaa sitä, onko se laskettu oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Tietämättömyys ja tyhmyys ovat täysin eri asioita.
—————————
On typeryyttä väittää toista ihmistä tietämättömäksi ilman perusteluja.
Ja sinä kuvittelet, että omat mielipiteeesi on luotettavampi tietolähde kuin tieteelliset tutkimukset.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit perehtynyt ilmastotieteisiin olisit vahvasti eri mieltä, mutta enhän voi sille mitään ettet ole niin tehnyt. Toki vielä hyvin ehdit, mutta se vie vuosia aikaa. Varaudu siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit perehtynyt ilmastotieteisiin olisit vahvasti eri mieltä
———————
Tiedän siitä kaiken tarpeellisen ja luotan tieteellisiin tutkimuksiin.
Miksi sinä et tee vertaisarvioitua tutkimusta joka kumoaa tiedemiesten tutkimukset kun olet heitä viisaampi? Miksi luulet ettei kukaan muukaan denialisti ole tehnyt?
Ilmoita asiaton viesti
Sinunhan on sitten erittäin helppo linkittää se tutkimus, joka osoittaa CO2 herkkyyden, pakotteet ja palautteet tarkasti ja selkeän tulevaisuuden ennusteen.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan perehtyneet asiantuntijat ovat tutkimuksillaan tehneet minulle hyvin selväksi, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on totta. Olisi ajan haaskausta alkaa väittelemään asiasta jonkun amatöörin kanssa. En minä ala väittelemmän maanviljelinkään kanssa joka väittäisi tietävänsä syöpähoidot paremmin kuin syöpälääkärit.
Ilmoita asiaton viesti
Eli et pystynyt sitä tutkimusta edes linkittämään, asia harvinaisen selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Denialistien tapa kiistää tieteelliset tutkimukset ovat perin kummallisia. Hyökätään vain vastaväittelijää vastaan eikä edes yritetä todistaa omia näkemyksiä oikeaksi.
Minkä tahansa tieteen näkemyksen voi kyseenalaistaa tällä tavalla. Ei siihen vaadita järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole denialisti. Katsotaan nyt miten kauan jaksat jankuttaa, ennen kuin luovutat. Linkitä tutkimus, joka osoittaa yksiselitteisesti CO2 tehon ilmastossamme. Jos et sitä pysty osoittamaan, olet hävinnyt tämän väittelyn.
Ilmoita asiaton viesti
Linkitä tutkimus, joka osoittaa yksiselitteisesti CO2 tehon ilmastossamme.
———————
Tämä löytyy IPPC selonteosta. Etsi itse. Tämä on tyypillinen denialistien tapa väitellä. He laittavat etsimään tutkimuksen yksityiskohtia itselleen. Miksi minä sellaiseen rupeaisin? Ja denialistiksi määritellään ihminen joka ei usko ilmastotieteeseen ja sinä olet juuri sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC ei tee tutkimusta, eikä mikään muukaan instanssi tee tutkimusta. Kyllä ihmiset tekee ne tutkimukset. Määritelmäsi denialismista on virheellinen.
Sinä siis uskot, et tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
En väittänytkään IPPC:n tekevän tutkimusta vaan yhteenvedon muiden instituutioiden tekemistä tutkimuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Määritelmäsi denialismista on virheellinen.
Sinä siis uskot, et tiedä.
———————–
Määritelmäni denialismista on oikea. Sinäkin myönsit sen koska et pystynyt kertomaan oikeaa määritelmää. Pystyt vain väittämään vastaan mutta et koskaan kerro kuinka asia oikeasti on.
Ilmoita asiaton viesti
”Denialisti kieltää tosiasiat välttääkseen epämiellyttävän totuuden. Denialismissa retorisia väitteitä käyttämällä annetaan vaikutelma kiistasta asiassa, jossa ristiriitaa todellisuudessa ei ole.”
Ilmastotiede on kaikkea muuta kuin ristiriidaton. CO2 vaikutus on vielä täysin epäselvä.
Minä hyväksyn ilmastotieteen, sitten kun se on riittävän valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastotiede on kaikkea muuta kuin ristiriidaton. CO2 vaikutus on vielä täysin epäselvä.
——————
Ei asiantuntijoiden tekemien tieteellisten tutkimusten mukaa ole pätkän vertaa ristiriidatonta. Se on denialistien keksimä valhe.
Voisitko vastata kysymykseen, että ovatko maailman tiedemiehet, jotka ovat ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta varsin yksimielisiä tyhmiä vai valehtelevatko he?
Ilmoita asiaton viesti
Konsensusta ei ole ja konsensus ei ole tiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas veitikkamainen vastaus 🙂
Tiedemiehet ovat asiasta yksimielisiä. Denialistit sen vain kiistävät. Tieteellistä konsensusta se ei murenna millään tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Mielipiteet ei ole tiedettä, vaikka ne olisi tiedemiesten mielipiteitä.
Tieteellinen konsensus on harhainen käsite, sanoisin jopa epätoivoinen yritelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielipiteet ei ole tiedettä, vaikka ne olisi tiedemiesten mielipiteitä.
———————–
Tiedemiesten tekemät vertaisarvioidut tutkimukset ovat siis mielestäsi yhdenvertaisia kadunmiesten mielipiteitten kanssa.
Tämä selvä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Puhuin konsensuksesta. Loputon on tuo vääntämäsi suo.
Lisöksi voit lopettaa tuon lauseiden irrottamisen kontekstista, se ei johda mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä siis uskot, et tiedä.
——————–
Voisitko edes kerran perustella väitteesi?
Ilmoita asiaton viesti
Olen jo monesti toistanut, että herkkyys, pakotteet ja palautteet ovat yhä avoimia kysymyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko linkittää minulle jonkun vertaisarvioidun tutkimuksen missä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos kiistetään?
Voin kertoa, että niitä ei ole. Mitä luulet miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän olematonta tarvitse kiistää tieteellisesti, voi tätä järjen köyhyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
voi tätä järjen köyhyyttä.
……………………….
Sanos muuta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Siihen törmää täällä blogeissa alvariinsa 😉
Ilmoita asiaton viesti
Väitinkö minä sinua tietämättömäksi?
Minun ei tarvitse kuvitella kovinkaan paljoa, sillä yleensä mittaan asia, ettei minun tarvitse kuvitella tai luulla.
Uskon jätän paaville ja papeille, sillä mittarilla ei ole mielipidettä.
Ja
Olettaminen on kaikkien munausten äiti.
Ilmoita asiaton viesti
Väitinkö minä sinua tietämättömäksi?
———————
Lue tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Olettaminen on kaikkien munausten äiti.
———————
En minä mitään oleta. Luotan, että tiede antaa parhaan tiedon. Sinä tässä olettamuksiin tunnut uskovan. Tieteeseen et ainakaan luota.
Ilmoita asiaton viesti
Olet kylläkin kokonaan väärässä. Lisäki jankuttaminen on kielletty. Sinulla on vain yksi väite jota toistat. Että ”tiede antaa parhaan tiedon”.
No ensinnäkin tiede ei anna mitään valmiiksi perusteltua tietoa vaan tieto pitää yhdistellä. Toisekseen, tiede on siinä yksimielinen että hiilidioksidin teho ei yksinään riitä vaan tarvitaan ilmastoherkkyys. Sen arvioitu väli on mahtava 1,5 – 4,5 astetta. Eihän tämä ole enää mitään eksaktia. Kaiken lisäksi se on vain arvioitu, se voi olla yhtä hyvin 0,5 astetta.
Ja silloin ilmastonmuutosopilla ei tee enää mitään jos ilmastoherkkyys ei satukaan pitämään paikkaansa.
Jos tarkastelet menneisyyttä, joudut huomaamaan että tiede on usein mennyt harharetkille. Esim rotuopit ovat olleet tieteen ytimessä vuosikymmeniä, kunnes ne hylättiin. On muutakin, vaikkapa 1950-luvulla otettiin ihmisten suusta hampaat pois siinä uskossa että se parantaa kihdin.
Nykytiede tekee yhtä rajuja erehdyksiä kuin tiede on aina tehnyt. Ja kuvitelma siitä että olisi olemassa konsensus, on täysin virheellinen. Olet vinoutuneen tiedonvälityksen uhri.
Ilmoita asiaton viesti