Vakava tautimuoto ja omikron-variantti

Ihan jokamiestaustalla huomiota kiinnittää lievä epäsointu julistuksessa, jonka mukaan rokotus estää vakavaa tautimuotoa, suhteessa väitteeseen että omikron-variantti ei ole omiaan aiheuttamaan vakavaa tautimuotoa.

On itse asiassa kiinnittänyt huomiota koko ajan, mutta vasta nyt uskaltaa siitä kirjoittaa.  Korona-epidemiahan ei enää herätä sellaisia vahvoja tunteita, jotka voisivat johtaa vaikka kirjoituskieltoihin, eihän?

Lehtitietojen mukaan omikron-variantin aiheuttama tauti ei mene yhtä syvälle keuhkoihin, jolloin vakavaa tautimuotoa ei esiinny samalla tavoin kuin ennen.

Mikäli puhe vakavan tautimuodon estymisestä tarkoittaa vain vanhempien, vakavampien varianttien estymisestä rokotusten avulla, se olisi kai hyvä sanoa.

Nyt kansa, syventymättä asiaan sen kummemmin, kai luulee että myös omikron-variantti aiheuttaa vakavaa tautimuotoa ja se estyisi rokotusten avulla.  Kenties näin onkin, joskin se jossain suhteessa sotii sitä käsitystä vastaan, mitä rokotuksista yleisesti tiedetään.  Tätä voisivat rokote-apostolit tyhmälle kansalle vielä selventää.

Rokotuksista nimittäin tiedetään, että elävät rokotteet paikoin boostaavat koko immuunijärjestelmää.  Toisaalta yleissääntönä lienee, ettei näin tapahdu muiden rokotetyyppien kohdalla.  Uusi mRNA-rokote on tietenkin vielä oma lukunsa.  Voidaanko siitä lausua mitään kovin varmaa ja lopullista, jos tarkastelujakson sisällä tapahtuu koko ajan ja variantit vaihtuvat.

Tilanne nyt pääkaupunkiseudulla

Sairastumiseen ei rokote näytä vaikuttavan.

Hyvin monet tuntemani ovat käyneet taudin läpi.  Sekä nuoret että vanhat.  Koska tunnen myös rokottamattomia, ei näyttäisi olevan eroa sairastumisessa, onko rokotettu vai ei.  Kaikki sairastuvat jotka ovat sairastuakseen.

Sairastumattomat voivat olla rokotettuja tai ei-rokotettuja.  Yksikään hyvin tuntemani ei ole kuollut, sen sijaan tutun tuttuja on kuollut tarkastelujakson aikana aika lailla, eikä niinkään koronasairauteen.

Kuulemani kuolemantapaukset liittyvät paremminkin rokotuksiin kuin sairastumisiin.  Toisaalta ihminenhän voi kupsahtaa milloin tahansa.  Ohuella langalla täällä ollaan kiinni ja kuolla voi vaikka pahasta mielestä.

Taustalla on usein perussairaus.  Kuolemia on vaikea osoittaa rokotuksista johtuviksi eikä niitä niihin tulla koskaan liittämäänkään.

Viranomaisten puheiden nojalla kuolemantapauksia olisi ollut normaalia enemmän.

Selityksiä odotetaan.  Yleinen käsitys rokotevastaisten keskuudessa lienee, ettei ensimmäinen piikki ole niin vaarallinen kuin myöhemmät piikit.  Joten mikäli kuolleisuus on nyt kohonnut normaalista, rokotevastaiset kai helposti tulkitsevat rokotuksilla olevan jotain yhteyttä normaalia suurempaan kuolleisuuteen.  Viranomaisten olisi syytä nopeasti korjata tämä, varmaankin väärä luulo.

Vertailu influenssarokotteisiin

En ole tässäkään asiantuntija.  Oma havainto on, että influenssarokotus ei ole järin tehokas, mikäli variantti ei ole täsmälleen nappiin osunut.  Omana kokemuksena on, että silloin kun työelämän vaatimusten tähden olisi ollut hyödyllistä olla sairastumatta influenssaan, rokote ei toiminut.  Ihan pienellä otannalla taudin vakavuudessakaan ei tuntunut olevan mitään eroa tavalliseen sairastumiseen.

Kirjallisuudessa, vaikkapa Götzsche, influenssarokotteen onnistuneisuus lienee jossain 30% tietämillä, ehkä jo vanhentuneen tiedon mukaan.  Nappiin osunut variantti estänee sairastumista tehokkaasti.

Aika näyttää mihin suuntaan kuljetaan.  Tuskin rokotetta kehitettäisiin omikron-varianttia vastaan, jos jo nykyinen olisi tehokas.  Toisaalta, kun ihmisiä aletaan rokottaa omikron-varianttia vastaan, voidaan kysyä onko meillä liikkeellä siinä vaiheessa jo uusi variantti.

Kilpajuoksu rokottamisien ja tautiaaltojen välillä jatkuu ja voi jatkua pitkäänkin samantapaisena varianttien vaihteluna kuin mihin on totuttu influenssankin kohdalla.

Pyydän anteeksi tietämättömyyttäni ja odotan että joku tietävämpi korjaa tietojani.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu