Valkea joulu – musta tulevaisuus. Uhkanäkymien siirtymä

Saimme valkoisen joulun.  Tulevaisuus näyttää mustalta koska emme näe sinne.  Mutta musta se tulee olemaan jollei halssia vaihdeta ja purjeita skuutata pitivinniin.  Vastaista tuulta on luvassa.

Ilmaston kuumenemisen väitettiin vielä vähän aikaa sitten olevan suurimman uhkan.

Sitten tuli pandemia, pandemia mikä ei ole vieläkään laantunut.  Muutenkin näkymät tulevaisuuteen ovat hämärtyneet.  On entisiä uhkia mutta vielä enemmän uusia uhkia, uhkia, jotka saavat entiset uhkat tuntumaan mitättömiltä.

Kehitys ei tosiaankaan enää edisty trendinä jossa vaikkapa maapallon kuumeneminen jatkuu ja jatkuu.  Ja ihmisillä aina vain menee paremmin ja paremmin.  Trendit ovat nyt vaihtuneet ja vaihtumassa.

1. Pandemia

Uhka sairastua ja kuolla sivuutti hetkeksi sen mitä pidettiin suurimpana uhkana, ilmastonmuutosta.

1.1 Pandemian uusi aalto

37 miljoonaa ihmistä on nyt sairastunut Kiinassa ja uusi aalto tulee kohta lujaa tännekin.  Emme ole selvillä vesillä koronasta vieläkään.  Immuunipuolustus saattaa olla muutenkin lujilla, yksi ainoa kulkutauti ei ole suinkaan ainoa lajissaan, eikä kulkutaudit yleensäkään ole ainoa terveydellinen uhka.

1.2 Kotimainen terveysuhka, pahoinvointialueet

Ihan kotikutoinen uhka, pahoinvointialueet on jo toteutumassa.  Sairaanhoito on kaaoksessa josta se ei tule selviämään.  Emme ole nähneet vielä mitään.  Tilanne muuttuu katastrofiksi mutta naatitaan hyvinvoinnista niin pitkään kuin voidaan.

Tilanne ei parane ennen kuin omanvoitonpyynti väistyy ja poliitikot joutuvat oikeasti pohtimaan potilaiden hoitamattomuutta ja kuolemia käytäville.  Ei voida miettiä enää pelkkiä organisaatiolaatikkoleikkejä ja uusien seinien ja toimimattomien tietokonejärjestelmien lisähankintoja.

2. Sota

Pandemian jälkeen tuli sota.  Sota on suurin uhka siihen osallisille.   Ilmasto muuttuu ihan toissijaiseksi jos on sotilaita jotka ampuu kohti ja yrittää tappaa.

Sodan uhka koskettelee muitakin kuin sotaan joutuneita.  On uhka joutua vedetyksi sotaan. Sekin on suurempi uhka kuin ilmastonmuutos.

2.1 Lekamielenosoitus

Olisipa hauska tietää millainen symboli on leka.  Näitä on heitetty suurlähetystömme alueelle Venäjällä.  Tulisi mieleen että tässä on oltava jotain symbolista.  Meitä uhataan lekoilla, mutta mitä se tarkoittaa?  Liittyykö se johonkin sananlaskuun? E i tule mitään mieleen historiastakaan, ehkä ainoastaan Molotov (Vasarainen) ja ei siinä tunnu olevan mieltä.

3. Talousromahduksen mahdollisuus

On merkittävä uhka siitä että finansseja on ronkittu niin raskaalla kädellä ettei finanssitalous kestä sitä.  Euron piti stabiloida Italian liirataloutta mutta Italia destabiloikin euron.  Tietenkin massiivinen määrä virheitä piti tehdä vielä sitä ennen.

Kun inflaatiota ei enää uskalleta lisätä, tulee vastaan tilanne että arvot alkavat pudota.  Ja kun arvot putoavat, lainoilla ei ole enää katetta.  Ja jos investoinnit eivät kestä korkotasoa, eivät ole riittävän tuottavia, euroalueella nähdään konkursseja.  Konkurssit synnyttävät ehkä domino-efektin.  Yhä uusia konkursseja tulee jos niin käy.  Ja taloudessa voi syntyä korjausliike, vahvempi kuin mitä monet yksityistaloudet kestävät.  Tapahtuu negatiivinen asseleraatio, talouden hidastuminen joka aiheuttaa lisää talouden hidastumista.  Keynesistä ei ole apua kun talous on elvytetty jo hyvänä aikana eikä elvytykseen ole enää paukkuja.  Rahan lisäpainaminen johtaisi vain suurempaan inflaatioon.

Suomalainen 90-luvun lama ehkä toteutuu Euroopan mittakaavassa.

3.1.  Kotimainen lama, uusi versio

 

Voihan olla että eurooppalainen lama vältetään mutta onnistuuko suomalaisen laman välttäminen?  Olemme keränneet rasitteita talouteemme roppakaupalla.  Valtio on velkaantunut huippuvauhdilla jo hyvänä aikana.

Jatketaanko velkaantumista huononakin aikana?  Jossain vaiheessa pää tulee vetävän käteen ja kannattaisi kyllä toimia ennen sitä.

3.2. Miten noustaan mahdollisesta taantumasta

Taloudellisesta taantumasta nouseminen on sitten toinen juttu.  1930-luvun lamasta toipuminen tapahtui hitaasti muualla, Suomessa toivuttiin nopeaan.  Nyt voi olla toisin päin.

Suomi osoittautuu ehkä sittenkin samantapaiseksi taloudeksi kuin Japani.  Talous jatkuu kitkutellen eikä nousua tapahdu.  Kuten ei ole tapahtunut Japanissa 30:een vuoteen.

Totumme ajatukseen että ulkolaisten kerjäläisten rinnalle tulee kotimaisia kerjäläisiä kadunkulmiin.  Siinähän tappelevat itarien suomalaisten kolikoista.   Ei Japanissakaan oltaisi osattu kuvitella asunnottomia hyvänä aikana mutta nyt ne ovat tavallinen näky.

4. Ilmasto

Ilmastossa alkaa näkyä käänne.  On puhuttu ilmastonmuutoksen kiihtymisestä, mutta ei ilmaston lämpeneminen ainakaan kiihdy.  Vielä vähän aikaa sitten oltaisiin voitu sanoa että ilmastonmuutos hidastuu.

Mutta nyt alkaa näyttää siltä että ilmaston lämpeneminen alkaa peruuttaa.  Kahvipensaat ja viinirypäleet ovat paikoitellen jäätyneet ja sitä ei pitäisi tapahtua.  Kylmyysennätyksiä on rekisteröity jo monin paikoin muutaman viime vuoden aikana.

4.1 Pommisykloni USA:ssa

Viimeinen niitti ilmaston kuumenemisuskomuksille jenkeissä alkaa olla USA:ssa raivonnut pommisykloni.  Metri lunta muutamassa tunnissa, myrskytuulet ja -45 astetta.  Kellään ei ole kivaa ja ihmisiä kuolee.  Tätä on vaikeaa selittää lämpenemisestä johtuvaksi.

Olisi heikkopäistä väittää ilmaston kuumenemisen aiheuttavan ilmaston kylmenemistä.

Tällaista tullaan kuitenkin väittämään.  Ilmastonmuutospuheisiin on niin paljon upotettu henkisiä ja rahallisia kustannuksia ettei virheellisestä opista tule olemaan helppoa luopua.

4.2 Kotimainen puunkasvun katastrofi

Miten ilmastonmuutosta vastaan voi edes taistella jos päättäjät eivät ymmärrä edes sitä mikä metsä on?  Metsässä ei ole aina ne samat puut.  Metsä pysyy mutta puut vaihtuvat.  Kun aletaan maksaa sakkoja heikosta kasvukaudesta tai siitä että puunhakkuu ei ole samansuuruista joka vuosi, ollaan tuhon tiellä.

Meillä on resurssi mutta emme voi käyttää sitä kuin öljylähdettä.  Öljylähteen öljy voitaisiin myydä kovimpaan mahdolliseen hintaa, mutta sama ei päde metsään.  Molemmat kuitenkin vaikuttavat tämän yleisen harhaopin mukaan ilmastoa kuumentavasti.

5. Katuturvallisuus

Monissa maissa, erityisesti ns. persläpimaissa katuturvallisuus on heikkoa.  On olemassa useampiakin maita missä valkoisen ryöstäminen katsotaan oikeutetuksi samalla kun omaa kansaa ei katsota ryöstön kohteena kannattavaksi tai soveliaaksi.

Persläpimaiden katuturvattomuus on siirtymässä Eurooppaan.

Samalla kun sodat olivat globaalisti vähentyneet, ihan ruohonjuuritason turvallisuus oli heikentynyt monin paikoin.  Varsin monissa maissa matkailija joutuu varomaan miten ja missä kulkee.  Tässä on tapahtunut muutosta, varoa pitää suuremmassa mitassa kuin ennen.

5.1 Katuturvallisuus Suomessa

Asiantuntijat varoittavat että Ruotsin tie on tiemme.  Jos teemme kaiken samoin, seurauksena on samoja ongelmia.  Ja emme tosiasiassa pysty edes siihen mitä Ruotsissa, resurssit ovat meillä vähäisempiä.

Hyvää joulua kaikesta huolimatta ja myös niille jotka vielä jaksavat uskoa ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olevan suurin uhka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu