Vasemmiston lempilapsi: Riisto, varsinkin siirtomaissa. Leninin selitykset ja Rhodesin kohtalo

Leniniä alkoi askarruttaa kun ei työläisten riisto näyttänytkään länsimaissa pahenevan.  Tämä tapahtui ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Jotain oli pielessä Marxin teorioissa mutta mikä.

Lopulta Lenin järkeili että länsimaissa työtätekevien riisto oli keventynyt kun riisto oli siirtynyt siirtomaihin.  Näinhän sen täytyi olla.  Marxin teoria piti siis kuitenkin paikkansa.  Työntekijöiden parantuva asema länsimaissa, joka oli teorian vastainen, sai selityksensä.

Proletariaatin petos

Sen sijaan että teollisuustyöntekijät olisivat liittyneet yhteen, niin kuin iskulauseissa, ja kurjistumisteorian mukaan olisi pitänyt, ne kannattivatkin kansallisia etuja ja olivat hyvinkin valmiita ryhtymään sotaan vieraan maan työläisiä vastaan I maailmansodan taistelukentillä.

Saksassa työväenliike ryhtyi kannattamaan asevarustelua ja antoi tukensa valtion lainanotolle jolla sotavarustelua saatiin lisättyä.  Ei olisi proletaareista uskonut, prkle.  Samaa tapahtui Ranskassa ja Englannissa.  Eipä aikaakaan kun nämä olivat lahtaamassa toisiaan taistelukentillä.

Vallankumouksellinen tilanne näytti menevän ohi.   Venäjällä tilanne sentään oli parempi. Luokkahenkeä saatiin kasvatettua lupaamalla rauhaa ja maata kaikille.  Lupaus maasta jäi sitten lunastamatta, musikat pistettiin kolhooseihin heti kun vallankumous oli varmistettu.

Huomio siirtomaihin

Siirtomaissa Leninin puheet riiston siirtymisestä heille lankesi hyvään maahan.  Näinhän sen täytyi olla että siirtomaaisännät olivat tulleet vain riistämään.  Hittoon parantuvat olot.  Hittoon terveydenhoito, paremmat viljelyjärjestelmät ja oikeuslaitos.

Kyllä siirtomailla pitää olla oikeus pilata kaikki se minkä siirtomaaherrat ovat rakentaneet, koska riisto.
On oltava oikeus ajaa isännät pois ja pystyttää oma heikko systeemi tilalle.

Ja niinhän siinä sitten kävi.  Ja ei kiitoksen sanaa kaikesta siitä mitä siirtomaaisännät olivat tehneet.

Saatiin hallinto, mikä missäkin maassa huonompi tai vielä huonompi.  Mau-Mau-miehistä ei oikein hallintomiehiksi ollut.  Korruptiolla saatiin omaa perhettä ja sukua nopeasti rikastettua.

Poliisista ja virkamiehistä tuli nopeaan ammatteja joihin päästäkseen piti maksaa lahjukset ja periä sitten maksettu kansalaisilta takaisin itselle.

Siirtomaaisäntien karkottaminen ja itsenäistyminen on enimmäkseen merkinnyt karmeaa surkeutta.  Kehitysapuna sitten maksamme ”velkaa”.  Velkaa siitä etteivät länsimaalaiset lähteneet vielä nopeammin.  Velkaa siitä mitä kaikkea nämä karvalapset ovat ryssineet siirtomaaisäntien lähdettyä.  Mikään ei toimi, joten maksettavaa tulee riittämään maailman tappiin.  Suomalaistenkin pitää maksaa, sillä eikös isoäiti saanut joskus appelsiinin jouluna.  Riistoa se on pienikin riisto.  Ja pitäähän meidän olla solidaarisia.

Uskontojen väliset vihamielisyydet riistäytyivät käsistä siirtomaaisäntien lähdettyä.  Intiassa muslimien ja hindujen välisissä kuoli miljoona.  Jammussa ei ole riidat vieläkään loppuneet.  Koko Intiassa kytee edelleen.  Eikä Pakistankaan mikään rauhan tyyssija ole.

Taistolaisten versio riistosta

Kun tässä työväestön kurjistumisessa on pieni ongelma marxilaisuuden kannalta, ja kun ei se siirtomaidenkaan kurjistuminen näyttänyt oikein selittävän kaikkea, taistolaiset keksivät 70-luvulla vielä yhden kurjistumisselityksen.

Kurjistuminen olikin suhteellista.  Muurarilla on pari vuotta vanhempi mersu kuin kapitalistilla.  Ja tiilitalo ei ole ihan yhtä iso.  Sitä on suhteellinen kurjistuminen.  Saarislaiset ja rasvanahkaduunarit hörähtelivät suhteellisen kurjistumisen teorialle, mutta ihan vakavin mielin sitä taistolaisopiskelijat kertoivat kaikille jotka jaksoivat kuunnella.

Cecil Rhodesin kohtalo

Cecil Rhodesin kerrotaan verranneen mustia puheessaan lapsiin.  Tämä tapahtui kun Rhodes piti puhetta Etelä-Afrikassa.  Kamalaa, ajattelee nykyihminen.  Ja unohtaa että puheen loppuosassa Cecil Rhodes sanoo että tästä huolimatta budjettivaltaa on alettava antaa näille ”lapsille” koska se on ainoa tie kasvattaa heitä kohti aikuisuutta ja vastuullisuutta.

Cecil Rhodes, rikas mies, perusti säätiön minkä rahoilla afrikkalaiset ovat saaneet korkeakouluopetusta Oxfordissa.  Ja saavat edelleen tänäkin päivänä.

Mutta nythän huomaamme että Rhodes on ollut rasisti, kun on kerran verrannut mustia lapsiin.
Joten mustat opiskelijat ovat vaatineet Rhodesin patsaan poistamista Oxfordista.  Ja onnistuneetkin vaatimuksissaan.  Hyvä heille.

Rhodesia

Rhodesia sai joskus nimensä Cecil Rhodesin mukaan.  Melkomoista vaurautta ehti syntyä Rhodesiaan, maa on erittäin viljavaa.

Nyt maan nimenä on Zimbabve ja maa on raunioina.  Robert Mugaben pitkään jatkunut hallitusvalta on tuhonnut maan ja sen tuotteliaisuuden.  Ihmiset näkevät nälkää maailman viljavimmilla seuduilla.

Mutta onpahan riistokin saatu loppumaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu