Vielä yksi ilmastoparadoksi. Äärilämpötilojen mittaus Sahara vs Death Valley

Edelliset ilmastoparadoksit

Jo aikaisemmin olen kirjoittanut siitä, miten hiilidioksidia voi käyttää lämmönsiirtoon. Siten hiilidioksidin (heikkoa) ilmastotehoa tasapainottaa sen kyky siirtää lämpöä avaruuteen. Tästä kirjoittaakin juuri Hannu Sinivirta omassa blogissaan.

Toinen paradoksi on se, että tuulet eivät tasaa maapallon globaalia lämpötilaa, vaan tuuli puhaltaa kylmän suunnasta lämpimään. Yläilmakehässä viilentynyt ilma putoaa hevoslatitudeille (Hadleyn solu) tai navan tienoille (polaarisolu).  Siten tuulet eivät tasaa maapallon lämpötiloja vaikka näin väitetään.

Tämä tuuliparadoksi tekee kyseenalaiseksi sen, onko edes mielekästä puhua globaalista ilmastosta.

Vielä yksi ilmastoparadoksi

Ilmastonmuutoksen pahin uhkakuva on se, että maapallon ilmasto muuttuu korventavan polttavaksi, kelvottomaksi ihmisen asua. Korkeimmat lämpötilat ovat tyypillisiä siellä, missä vesihöyryn pitoisuus on pienin.

Tosin samaan hengenvetoon, hiilidioksidin ilmastoa muuttavaa tehoa, joka on vähäinen, buustaa feedback-ilmiö. Hiilidioksidin lisää vesihöyryn pitoisuutta ilmakehässä joka puolestaan lisää kuumuutta joka puolestaan lisää vesihöyryä.

Mutta miten hiilidioksidi joka lisää vesihöyryä, voi lisätä näitä äärimmäisen kuumia lämpötiloja, jotka juuri ovat niin pelottavia ja jotka edellyttävät erityisen vähäistä ilmankosteutta?

Jos hiilidioksidi lisää vesihöyryä joka alentaa korkeimpia äärilämpötiloja, niin eikö silloin äärilämpötilojen pidä leikkautua pois? Voitaisiin Saharassa päivitellä sitä miten enää ei ole enää niin kuuma kun on tämä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos.

Onko järkevää väittää Suomen äärihelteiden pari vuotta sitten johtuneen hiilidioksidista ja ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, kun kerran äärihelteeseen liittyi matala ilmankosteus?

Häilyvä lämpötila

Juuri nyt mielellään mitataan korkeimpia lämpötiloja. Tyypillistä näille on se, että ilmankosteus on vähäinen. Korkeimmat lämpötilat on mitattu viime vuosina ja mieluimmin juuri Death Valleyssa Yhdysvalloissa. Yhtä suuriin lukuihin on päästy toisaalta Saharassa.

Keissi lämpötilan mittauksesta

Tälle vuosituhannelle asti suurin mitattu lämpö on mitattu vuonna 1922 Tripolin tasavallassa. Kuuma föhn-tyyppinen Ghibli-tuuli puhalsi Al Azizian karavaaniasemalle. Lämpömittari, korkealaatuinen Bellani-six-lämpömittari näytti 57,8 astetta. Maailmanennätys jota ei ole rikottu.

Mutta, eihän tämä pidä yhtä nykyisen ilmu-ajattelun kanssa. Ihminen ei olisi ehtinyt aiheuttaa vielä vuonna 1922 ilmua, joten lukeman täytyy olla väärä. Joten on laadittu tieteellinen tutkimus: ”World Meteorological Organization Assessment of the Purported World Record 58 C Temperature Extreme at El Azizia, Libya (13 September 1922)”.

Mainitun tieteellisen tutkimuksen mukaan ei ole ollut niin kuuma. Selvä.

Tämäntasoista on ilmastotiede. Jos neliskulmainen palikka ei mene pyöreään reikään, se nuijitaan sinne.

Samaten, Suomessa vuonna 1890 puhaltanut myrsky ei ollut tavaton. Nykyään puhaltaa kovemmin. Ennen nähtävästi puut olivat vain heikommin kiinni maassa.

PS. Entäpä Death Valleyssa. Siellä on mitattu korkein lämpötila vuonna 1913. Odotamme kiinnostuneina, milloin se todetaan virheelliseksi ja asetetaan uusi ennätys, tietenkin ihmisen aiheuttamana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu