Viinu viey vitšeikköh, kallu katajikkoh. Karjalan kieli, näyte

Karjalan kieli on yksi kansalliskielistämme.  Alue missä sitä on puhuttu, on menetetty, mutta karjalankieliset ovat keskuudessamme.  Karjalan kieli lasketaan omaksi kielekseen ja sitä on kahta päätyyppiä ja useita paikallismurteita. Karjalan kieli olisi ansainnut enemmän huomiota, nyt lienee puhujia enää vähän Suomessa.

Kas tässäpä näyte yhdestä kansalliskielistämme.  Raittiuspuhuja Helsingistä halusi pitää esitelmän koululla Salmissa, kertojana opettaja Ruotšin Peša:

Erähänny sygyzyn tuli meijän školah eräz herru , kudai sanoi on raittiuzpuhui Helsingiz päi.  No, migäbä sid.  Minä työningi školalazii myöte sanan kyläl, štobi illal pietäh školaz raittiuztilaizuuz, kudahah pidää tulla suuremal joukol. No, vägie tuli äijjy, oli ukkuo da akkua, oli brihoi da neidizii, oli nuorii da vanhoi.

Školalazed allukse laulettih pari raittiuzlauluu da eräs brihattšun lauzui tilaizuudeh sopivan runon.  Sen jälgeh tuli puhujan vuoro.  Häi puhui alkoholin turmiollizez vaikutuksez kaksi tšuazsuu.  Häi selvitteli kuvien da piirustuksien ker, mil taval alkoholi raszvottaa syväimem, kui suurendaa maksan, kovettaa verisuoned, vahingoittaa aivod da muud mozkud, panoo segazin hermod, käbriztyttää munuazed da suabi aigah ylen äijän muudugi pahua.

Rahvaz kattšeli kuvii da kuundeli puhienpidäjiä ylen tarkkah, sentäh häi oli ylen mielizsäh.

Kui häi oli lopettannuh puhien, häi ilmotti kuundelijoil, štobi nygöi voidaz täz aziez vähäzen kezkuztella da vaihtua ajatuksii.

Ku rahvaz kainozteli, eigo kezkuzteluu tahtonnuh viritä, sanoin eduriviz iztujal Konoin Ondreil:  ”No, mitä mieltä, te isäntä, olette tästä alkoholiasiasta?”  Ondrei nouzi pyztyh, pyhki kämmenel parduah, ryvähtih da sanoi:  ”A, hyvin sinä herru pagizid.  Minä olen sinun ker ihan samua mieldy.  Kerran se alkoholi on ylen vahingolline da on muga kovua myrkkyy, ku munazedgi käbriztytäh, on se hävitettävy poiz-iärez muan piäl da tilal on suadavu puhtaztu viinua.”

Kirjasta Utšiitel Peša Ruotšin paginoi. v. 1992. Muutin hiukan kirjoitusasua, jätin heittomerkkejä pois.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu