Entä jos Ukraina ei olekaan tällä hetkellä Venäjän kohde

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen. Se on myös esittänyt turvallisuusvaatimuksensa USA:lle; Nato ei saa laajeta nykyisestä enää itään päin. Ruotsi ja Suomi eivät sen mukaan voisi liittyä Natoon. Venäjä tietää, ettei se voi saavuttaa kaikkea vaatimaansa, mutta yksikin suostumus on sille voitto.

Venäjä on ilmoittanut haluavansa nopean vastauksen. Se katsonee, että tilanne on otollinen EU:n heikkouden ja Naton haluuttomuuden takia tukea kumppanimaitaan ilman jäsenyyttä.

Mutta miksi Venäjä liikkuu juuri nyt? Onko niin, että sen valtaeliitissä kiehuu? Eikö Putin ole saavuttanut sitä, mitä on luvannut? Onko elintason lasku kansan keskuudessa aiheuttanut liikaa tyytymättömyyttä? Onko kyseessä sisäpoliiittisten paineiden aiheuttama voimannäytön tarve? Onko mahdollisesti presidentti Putin itse saanut ”uhkavaatimuksen”.

Sotilaallisesti Venäjä on varautunut tilanteeseen vuosia. Tänä vuonna se on harjoitellut runsaasti sotilasoperaatioita Euroopan puoleisella alueellaan. Sotilaallinen valmius Venäjällä on sotilaalliseen yhteydenottoon Ukrainassa ja/tai sen ympäristössä. Tilanne Ukrainassa ei ole kuitenkaan Venäjän kannalta muuttunut uhkaavammaksi kuin mitä se on vuosia ollut. Miksi sitten tämä sotilaallisen voiman näyttö ja sillä uhkaaminen? Ehkä Venäjä haluaa pitää pimennossa tämän hetkisen todellisen tavoitteensa. Valmiudessa olevia joukkojavoidaan tarvittaessa käyttää myöhemminkin ja ne voivat turvata todellista ajankohtaista operaatiota. Venäjän viesti pitäisi pystyä lukemaan oikein!

Venäjä puhuu Neuvostoliitosta alkuperäisenä Venäjänä mukaanlukien sen etupiirit. Tämän tulkinnan mukaan Baltian maat olisivat osa Venäjää. Ne saattavat siis olla uhkan kohteena. Sotilaallisesti Baltian valloitus olisi toteutettu parissa päivässä. Asiassa on Venäjän kannalta yksi ongelma. Baltian maat kuuluvat Natoon. Silloin kriisi niden kanssa tietäisi kriisiä koko Naton kanssa. Se tuskin on Venäjän tavoite. Suuri taivoite lienee se, että Putin on yksi kolmesta maailman hallitsijasta Xi Pingin ja USA:n presidentin kanssa. Eurooppa on tästä kisasta ulkona oman riitaisuutensa ja heikkoutensa takia. Sen hallinnasta käydään kamppailua. Venäjän vahvuus on atomiaseissa ja energiassa ja sen talous jää koko ajan jälkeen USA:sta ja Kiinasta. Venäjä tarvitsee Eurooppaa ja sodalla sen tarve ei ole toteutettavissa. Putinin täytyy luoda tilanne, että Eurooppaa voi alkaa vyöryttää ajan kanssa. Sitä ennen tilanne Pohjois-Euroopassa on vakautettava.

Ruotsi ja Suomi ovat melkein Natomaita. Sotilaallinen operaatio Ukrainaan voisi saada aikaan sen, että Ruotsi ja Suomi liittyisivät Natoon. Se avaisi uuden rintaman Venäjän pohjoisosaan. Arktisen alueen merkitys kasvaa suurvaltapolitiikassa. Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon on Venäjän kannalta estettävä ja enemminkin maat on saatava ”poliittiseen ohjaukseen”.

Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue. Sinne ei ole pitkä matka Kaliningradista eikä Pihkovan tukikohdasta. Ahvenanmaan haltuunottoon tarvitaan muutama tuhat laskuvarjosotilasta. Ei tarvita ennakoivia joukkojen liikkeitä ja operaatio olisi ajallisesti nopea toteuttaa. Operaation sujuvuuden takia voisi ajatella, että yliäänipommittajat Sukhoi-hävittäjien tukemina lähestyisivät Tukholmaa ja Helsinkiä, jotta Ruotsin ja Suomen ilma-ja merivoimat pysyvät rauhallisina. Tukholman lähestymistähän yliäänipommittajat ovat jo harjoitelleet. Ahvennanmaalta käsin Venäjä pystyisi pitämään kurissa Tukholmaa ja Helsinkiä. Naton laajeneminen Pohjolassa itään olisi pysäytetty. Sen lisäksi Baltian maat jäisivät pussiin ja niistä tulisi neuvottelujen kohde Naton ja Venäjän välillä.

Kun operaatio olisi toteutettu, Venäjä voisi keskittyä Euroopan vyöryttämiseen sotilasvoiman ja energian avulla hybridivaikuttamista unohtamatta. Tällä hetkellä, kun voimapolitiikka puhuu, ei Erkki Tuomiojan kaltaisilla poliitikoilla ole mitään annettavaa Suomessa, päinvastoin. Suomi on tukalassa tilanteessa. Olemmeko jo menettäneet valinnan vapautemme?

Toivottavasti tämä skenaario on täyttä potaskaa.

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu